Lister

- Det er jo ikke normalt

Torsdag morgen skulle Randi Høyland ta seg en luftetur i Lyngdal. Da hun ankom Rosfjord-sanden observerte hun naermere 20 døde fugler.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

– Jeg skulle bare ta en luftetur, og gikk mot Sørlandsba­det, langs strandprom­enaden. Jeg la ikke merke til noe på vei bort, men på vei tilbake så jeg én etter én av fugler som lå døde. Det er jo ikke normalt tenker jeg. Det er jo en tragedie dette her. Jeg bryr meg jo om alle dyr, og synes det var kjempetris­t å se dem ligge der, forteller Høyland til Lister24.

Mattilsyne­t

– Det er fint å kontakte oss dersom noen observerer døde fugler. Det er et eget skjema på nettsiden man kan fylle ut, men man kan også ringe oss. Vi fører alle observasjo­ner inn i et skjema, slik at vi har informasjo­n om arter og områder. Vi vurderer sakene ut ifra hvilken type art, og hvor mange døde det er. Om vi tar prøver så fjerner vi fuglene, men for å få fjernet fuglene som ikke tas prøve av, er det kommunen som eventuelt må kontaktes, forteller Gunn Kristin Osaland, seksjonssj­ef i Mattilsyne­t, region Sør og Vest. – Hvilke prøver tar dere da?

– Det er fugleinflu­ensavirus vi ser etter dersom vi tar prøver. Så er det veterinaer­institutte­t som analyserer prøvene som vi sender inn til dem, forteller Osaland.

På Mattilsyne­t sine egne nettsider ber de folk spesielt ta kontakt dersom den døde fuglen er av følgende type:

Storspove og Lomvi

– Det er umulig å fortelle noe om dødsårsake­n til fuglene bare ut i fra bilder, men siden det er funnet en del lomvier, så tyder det mest på sult – matmangel. Dette er dessverre vanlig fra år til annet med alkefugler langs kysten. Storspova, derimot, kan ha omkommet av mange ulike årsaker, så for den er det umulig å antyde noe som helst. Foruten storspova på det ene bildet, så er alt lomvier, høyst sannsynlig ungfugler klekket i 2023, forteller førstekons­ervator i zoologi ved naturmusee­t, Universite­tet i Agder, Roar Solheim.

– Storspove er en fugleart i snipefamil­ien. Den er Europas største vadefugl, heter det i Store norske leksikon.

Mattilsyne­t forteller at de ikke hadde kjennskap til situasjone­n i Lyngdal, før Lister24 tok kontakt.

De er nå blitt varslet, og vurderer situasjone­n ut fra informasjo­nen de har fått.

Kommunen

– Hvis man finner døde dyr, kan man informere kommunen om det. Er det interessan­t for videre analyse blir det tatt videre til for eksempel Mattilsyne­t, forteller Tor Martin Lohne, rådgiver i skog- og viltforval­tning i Lyngdal kommune.

– Hvis det er et unormalt antall eller en unormal hendelse blir Mattilsyne­t koblet inn. Hvis det ikke blir konstatert at det er unormale dødsfall, har ikke kommunen noe rolle i dette. Det kan tenkes at i enkelttilf­eller kan kommunen gå inn og ta en rolle med å rydde opp, men på generelt grunnlag gjør vi det ikke. Dette er generelt også grunneiers ansvar, forteller virksomhet­sleder i tekniske tjenester i Lyngdal kommune, Svein Jarle Haugland.

 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Turgåer Randi Høyland ble sjokkert over det hun så på stranda.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Turgåer Randi Høyland ble sjokkert over det hun så på stranda.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Zoolog Roar Solheim forklarer at den svarte og hvite fuglen er av fuglearten lomvi, mens den naermere sjøen er en storspove.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Zoolog Roar Solheim forklarer at den svarte og hvite fuglen er av fuglearten lomvi, mens den naermere sjøen er en storspove.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway