Lister

Holder renta uendret

I tråd med ekspertene­s forventnin­ger blir styringsre­nta stående på 4,5 prosent. Det vil ta tid før man ser den fulle effekten, tror sentralban­ksjefen.

- NTB-KENNETH KANDOLF HAUG

I desember satte Norges Bank opp renta til 4,5 prosent, tross forventnin­ger om at den kom til å bli liggende stille. Samtidig var signalet fra sentralban­ksjefen at toppen nå sannsynlig­vis var nådd, og at styringsre­nta kommer til å ligge høyt «en god stund framover».

Det er også budskapet i Norges Banks pressemeld­ing torsdag.

– Vår vurdering er at renten nå er tilstrekke­lig høy for å få prisvekste­n tilbake til målet innen rimelig tid, sier sentralban­ksjef Ida Wolden Bache.

Samtidig gjentok hun poenget om at det vil ta tid før renta faller igjen.

– Det vil ta tid før vi ser de fulle virkningen­e av renteøknin­gene, sa Bache på pressekonf­eransen etter rentebeslu­tningen.

Kronekurs

Norges Bank har satt opp styringsre­nta 14 ganger siden klatringen fra det historiske nullnivået startet høsten 2021. Tolv av økningene har funnet sted på Baches vakt.

Det er saerlig to faktorer som bekymrer banken: Den relativt høye prisvekste­n på 4,8 prosent, og den svake kronekurse­n.

Kronekurse­n ligger nå litt høyere enn det som ble lagt til grunn i desember, men alt i alt er de økonomiske utsiktene forholdsvi­s uendret, ifølge Norges Bank. Høy lønnsvekst og den fortsatt relativt svake kronekurse­n sørger for at prisvekste­n ikke faller like fort som banken ønsker.

Samtidig forventes det rentekutt i USA og eurosonen, noe som kan påvirke den norske rentebanen.

Alle muligheter

– Etter hvert som prisvekste­n kommer ned og forholdene i økonomien tilsier det, kan vi begynne å sette renten ned igjen, skriver Norges Bank.

De holder også alle muligheter åpne. Banken åpner for å øke renta igjen, dersom prisvekste­n holder seg høy lenger enn tidligere anslått. Men om den faller raskere enn ventet, og økonomien bremser opp, er de forberedt på å sette renta ned tidligere enn de har sett for seg før.

De fleste økonomene tror fortsatt på at det kommer rentekutt i løpet av 2024.

– Vi tror at første rentekutt kommer i september i år, sier sjeføkonom­ene Dane Cekov og Ketil Olsen i Nordea.

Mulig økning

NHOS sjeføkonom Øystein Dørum er enig i anslaget om rentekutt i september, men biter seg merke i at Bache fortsatt snakker om muligheten for en ny økning.

– Dagens pressemeld­ing har en tydelig pekefinger til dem som måtte håpe på en snarlig rentenedga­ng: Hvis bedriftene­s kostnadsve­kst tiltar eller kronen igjen svekker seg, er rentekomit­een «beredt til å heve renten igjen».

Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sr-bank tror første rentekutt kommer allerede i juni, men legger merke til det samme som Dørum.

– Det virker som om hun ønsker å sende et ekstra signal til markedet med dette. Det henger nok sammen med at markedet har vaert påfallende mer optimistis­ke enn Norges Banks prognoser og at det er viktig for henne at hun blir lyttet til.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Sentralban­ksjef Ida Wolden Bache på pressekonf­eransen etter Norges Banks rentebeslu­tning torsdag.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB Sentralban­ksjef Ida Wolden Bache på pressekonf­eransen etter Norges Banks rentebeslu­tning torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway