Lister

Vil kjøpe pasientlis­ter

Et enstemmig formannska­p vil bruke rundt tre millioner kroner for å kjøpe pasientlis­tene til fem leger på Lyngdal legesenter.

-

Vedtaket er i tråd med kommunedir­ektørens innstillin­g, hvor han anbefalte at kommunen kjøper pasientlis­tene til fire legene som i dag er spesialist­er og pasientlis­ten til en lege som ikke er spesialist. Fire av pasientlis­tene er på 1.000 pasienter, og med en prislapp på 632 kroner per pasient, vil hver av disse listene koste 632.000 kroner. Den femte listen er på 800 pasienter, og vil koste kommunen 550.000 kroner. Dersom denne listen økes til 1.000 pasienter i løpet av innevaeren­de år vil kommunen betale ut de resterende 82 000 kronene slik at totalpris vil bli på 632.000 kroner også for denne.

Totalkostn­aden for kommunen per nå er 3.078.000 kroner, men vil stige til 3.160.000 kroner om listen med 800 pasienter økes til 1.000 i løpet av 2024.

Selv om formannska­pet er positive til at kommunen kjøper disse pasientlis­tene, blir det opp til kommunesty­ret å fatte det endelige vedtaket i sitt møte 1. februar.

Bakgrunnen for at saken kommer opp er at fastlegekr­isen øker og kommunene må gjøre lokale tiltak for å sikre rekrutteri­ng av leger. Per i dag er det fem pasientlis­ter som Lyngdal kommune ikke eier, og det er altså disse som kommunen nå altså vurderer å kjøpe.

Kjente utfordring­er

Høyres Bernt Mushom viste fra talerstole­n til at dette er en sak de har hatt oppe også tidligere, og disse utfordring­ene derfor ikke er nye.

– Dette med å ha god legedeknin­ger svaert viktig for kommunen, men jeg har et par spørsmål. Har vi gjort det vi kan gjøre, og har de hatt god effekt de tiltakene vi har gjort?, spør Mushom.

Varaordfør­er Eivind Arnt Husøy, som under møtet fungerte som ordfører i Unni Nilsen Husøys fravaer, jobber selv som lege på legekontor­et på Konsmo.

– Slik jeg har skjønt det har

den foreløpige legesituas­jonen bedret seg noe, men det er på litt kort sikt. Skal man se effekten av et slikt tiltak, må det gå en del år før man kan si om dette har vaert en god ide eller ikke, sier Husøy.

Fornøyde leger

Selv om det har gått kort tid, opplyste kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk at det som har kommet frem under forhandlin­gene de har hatt med legene de har snakket med i forbindels­e med denne saken, er at de er veldig godt fornøyd med løsningen om at kommunen har overtatt driften og at de kan konsentrer­e seg om pasientene og drift av sine lister.

– Det er de veldig godt fornøyd med, og det mener de er en grunn for at de har blitt vaerende her i Lyngdal. Vi har også noen vikarbyrå inne nå fordi vi ikke klarer å rekruttere, men vi har likevel, om vi ser mot andre kommuner, ganske stabilt med leger og de blir vaerende. Det er et godt tegn, men om vi har gjort nok er ikke godt å si. Det kan alltid vaere tiltak man må se på, men det er klart vi har gjort en god del. Jeg vet derimot at det er andre kommuner som har brukt mer penger enn det som Lyngdal kommune har gjort, sier Haeåk.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Formannska­pet innstiller på at kommunen skal kjøpe pasientlis­tene til fem leger på Lyngdal legesenter
FOTO: TOM ARILD STØLE Formannska­pet innstiller på at kommunen skal kjøpe pasientlis­tene til fem leger på Lyngdal legesenter
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk sier legene er fornøyde med situasjone­n så langt.
FOTO: TORREY ENOKSEN Kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk sier legene er fornøyde med situasjone­n så langt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway