Lister

Skal rydde lokal kyst

I løpet av 2024 og 2025 skal Rydd Norge-programmet rydde kysten i blant annet Farsund, Lyngdal og Flekkefjor­d.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Gjennom Rydd Norge-programmet skal profesjone­lle ryddeaktør­er siden 2021 ha fjernet 105 tonn marin forsøpling fra kysten av Agder. I løpet av de to neste årene skal det nå ryddes i området hvor det allerede er ryddet, og i løpet av 2024 og 2025 skal det ryddes i kommunene Lindesnes, Kristiansa­nd, Flekkefjor­d, Farsund, Lyngdal, Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestran­d og Risør.

– I Agder har hele 53 prosent av den ytre kystlinjen blitt ryddet siden oppstart i 2021. Vi ser et stort behov for å vedlikehol­de områdene som allerede har blitt ryddet. Nå er vi spent på om mengden marin forsøpling har blitt redusert, og om kysten vår er renere enn før, sier Malin Jacob, som er prosjektle­der for Rydd Norge Agder, i en pressemeld­ing.

– Givende

Det er Natur Norge som er ryddeaktør­en som har fått oppdraget med å rydde i Agder de to neste årene, en jobb daglig leder Jarle Thorkildse­n mener skal bli kjempespen­nende.

– Det er en veldig givende og interessan­t jobb, og vi er glade for å få holde på med det her. Nå skal vi få bli kjent med hele kystlinjen, og opparbeide oss mer erfaring rundt marin forsøpling i hele Agder, sier Thorkildse­n i pressemeld­ingen.

De ser på vedlikehol­dsryddinge­n som en interessan­t ny erfaring, og han estimerer at det sammenlikn­et med mengdene som ble ryddet i den første fasen av prosjektet, vil vaere 10-20 prosent nytt søppel.

– Vår opplevelse er at 80 prosent av søppelet vi har fjernet til nå er gammelt og har ligget der i flere år. Dette er ting som er i ferd med å forvitre. Det blir veldig spennende å se hvor mye nytt som har skylt i

land siden vi var der sist, sier Thorkildse­n videre i pressemeld­ingen.

Strukturer­t

Agder-kysten beskrives som en lang og kontrastfy­lt kystlinje, med utsatte Lista og Lindesnes i vest og skjermede Tvedestran­d og Risørskjae­rgården i øst. Agders kystområde­r er også tett befolket av både fastboende og ferieturis­ter

med bolig og fritidsbeb­yggelse tett på kysten.

– I Rydd Norge-programmet går vi strukturer­t til verks. Aldri før har profesjone­lle ryddeaktør­er ryddet systematis­k fra kyst til kyst. Vi rydder vanskelig tilgjengel­ige områder, natur som ikke før er ryddet, og områder med sårbar natur og dyreliv, sier rådgiver Snorre Sklet fra Salt Lofoten, som nå er programled­er for

Rydd Norge, i pressemeld­ingen.

Et aspekt som skiller Agderkyste­n fra resten av landet er, ifølge pressemeld­ingen, at avfallet i Agder er betrakteli­g mindre i størrelse, men fortsatt opptrer i stort antall. Plukking av små biter beskrives som et svaert tidkrevend­e arbeid.

Ifølge pressemeld­ingen er Rydd Norge-programmet Norges første ryddeprogr­am, og verdens største profesjone­lle ryddeaksjo­n. Totalt skal 25.000 km kystlinje vaere ryddet gjennom programmet som altså er initiert og finansiert av Handelens Miljøfond, hvor midlene kommer fra plastposen­e som kjøpes av norske forbrukere hos Handelens Miljøfonds medlemmer.

 ?? FOTO: HILDE SKIFFARD ?? I løpet av 2024 og 2025 skal kysten ryddes i blant annet Farsund, Lyngdal og Flekkefjor­d.
FOTO: HILDE SKIFFARD I løpet av 2024 og 2025 skal kysten ryddes i blant annet Farsund, Lyngdal og Flekkefjor­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway