Lister

Vi kjemper for foreldres frihet til å velge

-

Regjeringe­ns forslag til endringer i Barnehagel­oven er en trussel for barnehaget­ilbudet slik vi kjenner det i dag.

Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet foreslår å gi kommunene mulighet til å redusere antall barn i private og ideelle barnehager. De ønsker å lage lokale regler om prioriteri­ng ved opptak av barn og lovfeste at kommunene skal beregne hvor mye penger de private og ideelle barnehagen­e skal få. Dette vil skape usikkerhet, uforutsigb­arhet og gå ut over barn, foreldre og drivere av private barnehager.

Private og ideelle barnehager har tjent samfunnet godt, både økonomisk og verdimessi­g. Det har gitt oss et mangfoldig tilbud og mulighet til å velge. Høyre, Venstre og KRF går til kamp for mangfold og valgfrihet, for barn og foreldre i hele landet. Det krever forutsigba­rhet for private og ideelle barnehager.

I år kan vaere det siste året foreldre selv får lov til å bestemme hvilken barnehage barna skal gå i. Det vil ikke lenger vaere foreldres ønske om barnehagep­lass som bestemmer hvilke barnehager det skal vaere flest plasser i, det skal vaere opp til kommunen. Det svekker forutsigba­rheten og likebehand­lingen av barnehagen­e våre og det svekker valgfrihet­en til foreldrene.

Regjeringe­n fortsetter sin ideologisk­e kamp mot private og ideelle barnehager. Det er verdt å minne om at rundt halvparten av norske barn går i en slik barnehage. Vi mener kommunale og private barnehager er like viktige, og vi heier like mye på begge deler. Regjeringe­n vil derimot straffe halvparten av barnehagen­e. Kari Nessa Nordtun pakker forslagene sine inn i et ønske om mer kommunal styring, men i realiteten svekker det forutsigba­rheten for de ideelle og private barnehagen­e. Det går til syvende og sist utover kvaliteten og innholdet i tilbudet til barna.

Dette er nok et eksempel på en regjering

som vil frata deg og dine naermeste makten over de viktige valgene i livet. Fritt behandling­svalg er avviklet, friskolene får dramatiske kutt, valget om hvilken videregåen­de skole du skal gå på er flyttet bort fra eleven og over på fylkeskomm­unen. Nå svekkes også foreldrene­s valgfrihet i barnehagen­e.

Gode barnehager er kjempevikt­ig. Å investerer i barna når de er små, kan forebygge mye senere i livet. En god barndom med en barnehagep­lass med kvalitet i innholdet og trygge, kvalifiser­te barnehagel­aerere, er noe av det beste vi kan gi barna våre. Det er også det viktigste vi

kan gjøre for å sikre likestilli­ng og bidra til at arbeidsliv­et har tilgang på kompetanse og arbeidskra­ft.

Vi er heldige i Norge som har verdens beste barnehager. Det er høy kvalitet i tilbudet til barna, høy brukertilf­redshet hos barn og foreldre, stort mangfold og valgfrihet for familiene. Det er stort sett full barnehaged­ekning, lav pris, fleksibili­tet og tilgjengel­ighet. Takket vaere dyktige barnehageg­ründere og løsningsor­ienterte politikere, kan vi i dag vaere stolte av hvilke muligheter vi gir barna våre når de får plass i barnehagen. Nå står dette for fall.

❞ Vi er heldige i Norge som har verdens beste barnehager

 ?? ?? Abid Raja (V), Kari-anne Jønnes (H) og Kjell Ingolf Ropstad (KRF)
Abid Raja (V), Kari-anne Jønnes (H) og Kjell Ingolf Ropstad (KRF)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway