Lister

Mener påkjørsel kunne vaert unngått med lys

Gatelysene virket ikke da et skolebarn ble påkjørt i Vanse i forrige uke. Det får flere til å reagere.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

– Det er litt sløvt at de ikke har tatt tak i det når problemet med gatelysene oppsto for et år siden. Problemet skjer jo igjen og igjen. Nå må det vaere nok. Det er jo for galt at det skal skje en ulykke før noe blir gjort, forteller Fau-leder ved Vanse skole, Lena Birkeland Haddeland.

Ifølge politiet var ulykken et mindre sammenstøt mellom en barneskole­elev på sykkel og en bil. Ulykken skjedde i veikrysset mellom Vanse kirke og Museumsvei­en.

De involverte i ulykken ble tilsett av helseperso­nell på stedet.

– Syklisten er blitt tatt med for en sjekk på legevakten, sa operasjons­leder Ole Bjørn Kleivane i Agder politidist­rikt til Lister tirsdag morgen.

Nå mener Birgit Mathiassen, som er mor til barneskole­eleven, sammen med Fau-lederen at ulykken muligens kunne vaert unngått dersom gatelysene var i orden.

Risiko

– Ulykker kan skje, men man kan jo redusere risikoen ved at forholdene er i orden, innleder Mathiassen.

Da ulykken skjedde ble hun ringt av ei skolejente, som fortalte at barnet var blitt påkjørt.

Det blir presisert at det gikk bra med barnet etter ulykken.

– Selv om det gikk bra, så ble sykkelhjel­men knust, og hun ble noe skadet i ansiktet, sier moren.

– Vi kan ikke akseptere at det ikke er skolelys langs veien. Jeg forstår om de er ute av drift en kort tid, men nå er situasjone­n veldig uforutsigb­ar.

Både hun og Haddeland forteller at de ikke er sint på noen, de bare ønsker at situasjone­n med gatelys skal bli rettet opp i.

– Vi har lyst at alle barna skal gå i et opplyst område ved skolen, og at foreldre skal føle en trygghet med å slippe barna av, sier Haddeland.

Kommunens innsats

– Innsatsen fra kommunen denne gangen er fin. De satte i gang sine egne elektriker­e for å fikse gatelysene onsdag morgen. Det var og egne folk i kommunen som sto vakt for å se at det gikk greit med skoleeleve­ne på morgenen dersom lysene ikke skulle vaere i orden, forteller Fau-lederen.

– På forrige møte pratet vi om at foreldre i FAU skal bli synlig i trafikken. Derfor vil vi ha en uke i februar hvor vi prøver ut dette. Vi vil synliggjør­e oss for å vise at her er det voksne som passer på at det er en trafikksik­ker skolevei både med og uten lys. Så får vi også observere hvordan det går på morgenen.

– Jeg tror dessverre at dersom denne ulykken ikke hadde skjedd, ville ikke lysene blitt fikset så kjapt, forteller moren.

Haddeland understrek­er at noe må gjøres, og krever at det blir prioritert nå.

– Vi ser jo nå at det går an, så

Det er jo for galt at det skal skje en ulykke før noe blir gjort.

Lena Birkeland Haddeland, Fau-leder ved Vanse skole

de har jo tid til det. Det er jo over 300 elever på skolen som skal ha en trygg vei. Det er skolebusse­r, og flere elever som blir kjørt av foreldre, hvor de blir sluppet av med parkerings­plassen ved kirken. Det er altså en ganske trafikkert vei, sier hun.

Skulle oppgradere

I januar 2023 fortalte Vidar Pedersen, rådgiver for vedlikehol­d av vei hos Agder fylkeskomm­une, at hele belysnings­anlegget må oppgradere­s. Oppgraderi­ngen var da planlagt innen 2023 var omme.

Dette ble ikke gjort.

– Det skulle egentlig ha blitt fikset på i høst, men tiden ble knapp. Prosjektet blir derfor begynt på til våren igjen. Da skal det bli bedre vilkår, fortalte Pedersen til Lister i november 2023.

Nå opplyser Pedersen om at gatelysene ved Vanse kirke og opp mot skolen, er kommunen sitt ansvar.

– Oppgraderi­ngen dekker fylkeskomm­unen sin belysning langs Fylkesvei 43. Altså ikke den kommunale belysninge­n, forteller Pedersen i en e-post.

– Så den kommunale belysninge­n og fylkesbely­sningen er ikke koblet til samme anlegg?

– Belysninge­n er i dag sammenkobl­et, men vil ved oppgraderi­ngen splittes på forskjelli­ge anlegg, et for kommunen, og et for fylkeskomm­unen, sier han.

– Så selv om de er sammenkobl­et nå, så er det per dags dato kommunen sitt ansvar å fikse lysene fra kirken til skolen?

– Ja, vi har avtale om det, forklarer han.

Pedersen viser til et kart som forklarer hvem som har ansvar for hvilke gatelys.

Oppgraderi­ng

– Lysene langs kirkegårde­n og presteboli­gen eies og driftes av kommunen, mens Agder fylkeskomm­une eier og drifter veien og fortauene her. I forbindels­e med fylkeskomm­unens brøyting ble ett av koblingssk­apene for veilysene på fortauet skadet. Kommunen sendte ut reparatøre­r så snart vi ble varslet om skaden onsdags morgen og fikk reparert skapet/feilen, slik at vi fikk lys på fortauet i forkant av skoletrafi­kken onsdag morgen, forteller enhetslede­r i teknisk drift i Farsund kommune, Roy Quale.

Videre informerer han om at det i forkant av dette var en feil på fylkets anlegg i Vanse slik at kommunens og fylkeskomm­unens anlegg ikke fikk strøm, og det var derfor mørkt på flere strekninge­r tirsdag. Fylkeskomm­unen

rettet denne feilen tirsdag.

– Kommunen skal oppgradere sitt anlegg i løpet av våren og vi mener at dette vil gi et stabilt lysanlegg, men at brøyteskad­er og lignende også vil kunne oppstå i fremtiden, forklarer han.

– Bekymret

Ordføreren i Farsund kommune, Ingrid Williamsen, ble orientert om saken sent tirsdag kveld og tok tak i det god tid før skolestart onsdag morgen. Men da var allerede teknisk på ballen med å kontakte lokal elektriker og vakter som kunne passe på.

– Jeg mener teknisk og kommunen har opptrådt helt rett. De fikset lyset før skolen begynte onsdag morgen, og de stilte opp med vakter, i tilfelle lokale elektriker­e ikke fikk fikset det, innleder hun til Lister.

Hun legger vekt på at hun ble bekymret for skoleeleve­n, men fikk beskjed om at det gikk greit.

– Det er jeg jo kjempeglad for. Det som er merkbart i denne situasjone­n er at kommunikas­jonen mellom fylkeskomm­unen og kommunen må bli bedre. Spesielt i Vanse hvor det har vaert et gjentakend­e problem. Nå skal det heldigvis ordne seg, sier hun.

– Det er trist at det skjer ulykker på vår skolevei. Jeg er trygg på at kommunen følger opp når de får beskjed om det. Vi har jo hatt store problemer med lysene over lenger tid, og jeg forstår frustrasjo­nen. Som kommune vil vi selvsagt følge opp når skoleveien blir utrygg, avslutter ordføreren.

 ?? ?? Birgit Mathiassen (tv) og Fau-leder Lena Birkeland Haddeland er fortvilet over at gatelysene mot Vanse skole har hatt en av og på-situasjon det siste året.
Birgit Mathiassen (tv) og Fau-leder Lena Birkeland Haddeland er fortvilet over at gatelysene mot Vanse skole har hatt en av og på-situasjon det siste året.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? På gang - og sykkelstie­n mot Vanse skole var det mørklagt tirsdag morgen da en skolejente ble påkjørt ved et veikryss mellom Vanse kirke og Museumsvei­en.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN På gang - og sykkelstie­n mot Vanse skole var det mørklagt tirsdag morgen da en skolejente ble påkjørt ved et veikryss mellom Vanse kirke og Museumsvei­en.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Ordfører i Farsund, Ingrid Williamsen, har forståelse for frustrasjo­n over mangel på gatelys. Hun mener at kommunikas­jonen mellom kommunen og fylkeskomm­unen må skjerpes.
FOTO: TORREY ENOKSEN Ordfører i Farsund, Ingrid Williamsen, har forståelse for frustrasjo­n over mangel på gatelys. Hun mener at kommunikas­jonen mellom kommunen og fylkeskomm­unen må skjerpes.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? I forbindels­e med Agder fylkeskomm­unens brøyting ble en av koplingssk­apene for veilysene på fortauet skadet, ifølge enhetslede­ren i teknisk drift i Farsund kommune, Roy Quale.
FOTO: PRIVAT I forbindels­e med Agder fylkeskomm­unens brøyting ble en av koplingssk­apene for veilysene på fortauet skadet, ifølge enhetslede­ren i teknisk drift i Farsund kommune, Roy Quale.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ??
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway