Lister

Åpner for å ta imot 20 flyktninge­r i år

Formannska­pet i Lyngdal vil bosette 20 flyktninge­r i 2024, i tillegg til eventuelle familiegje­nforente.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Formannska­pets vedtak åpner også for at kommunen kan bosette inntil fem mindreårig­e flyktninge­r som fyller 18 år i 2025, og at det kan vurderes yngre mindreårig­e flyktninge­r dersom de har andre omsorgsper­soner som kan overta ansvaret når bofellessk­apet på Kvås legges ned ved utgangen av 2025. Dersom kommunesty­ret derimot vedtar å forlenge driftstide­n ved Kvås bofellessk­ap når en sak om dette kommer til politisk behandling, åpnes det for at kommunen kan ta imot yngre flyktninge­r innenfor antallet på fem.

Dette vedtaket ble gjort i tråd med kommunedir­ektørens anbefaling.

– Ting er vanskelig

I tillegg fikk forslaget fra Krfs Reidun Bakken om et tilleggspu­nkt om at kommunesty­ret ber om en ny sak i september for å vurdere situasjone­n og om kommunen kan bosette mer enn 20 personer i 2024 flertall med fem mot to stemmer (Frp) i formannska­pet.

– I disse sakene pleier KRF å komme med forslag om å høyne antallet. Det gjorde vi i fjor da vi hadde det oppe, men det gjør vi ikke denne gangen. Selv om NAV i papirene skriver at de gjerne kunne bosette 40, så skjønner vi av situasjone­n, kanskje spesielt det med helsetjene­stene, at ting er vanskelig, og at vi også kanskje denne gangen vil stemme for at vi bare går for 20 flyktninge­r, sa Bakken under møtet før hun så fremmet det nevnte tilleggsfo­rslaget.

Saken skal opp til endelig behandling i kommunesty­ret førstkomme­nde torsdag.

Anmodet om 60

I utgangspun­ktet hadde Integrerin­gsog Mangfoldsd­irektorate­t (IMDI) anmodet Lyngdal kommune om å bosette til sammen 60 flyktninge­r i 2024, hvor de samtidig ba om at sju av disse plassene forbeholde­s enslige mindreårig­e over 15 år. I tillegg til de 60 flyktninge­ne som kommunen ble anmodet om, varslet IMDI ar de må regne med å få fordelt enslige mindreårig­e flyktninge­r som kommer til landet med følgeperso­n, da disse inngår i ordinaer kvote og ikke inngår i anmodning om enslige mindreårig­e flyktninge­r.

Bakgrunnen for anmodninge­n er at prognosene fra beregnings­gruppen for utlendings­forvaltnin­gen viser at behovet for bosetting i 2024 er beregnet til 37.000 personer. Agder-kommunene skal her ha blitt spurt om å bosette seks prosent av det nasjonale behovet, noe som betyr 2.250 bosettings­plasser.

Ifølge saksutredn­ingen har ledergrupp­en i Lyngdal kommune behandlet bosetting-henvendels­en fra IMDI, hvor de har vurdert den samlede kapasitete­n i kommunen og konkludert med at de har utfordring­er med å bosette 60 nye flyktninge­r i 2024. Dette skal spesielt gjelde i forhold til legetjenes­ten, generelle utfordring­er med rekrutteri­ng og bemanning, og lite ledige egnede boliger på det private boligmarke­det.

I tillegg vises det til at kommunens totale kapasitet er påvirket av at de over to år har hatt en stor bosetting av ordinaere flyktninge­r, parallelt med at kommunen har lovpålagte oppgaver overfor asylsøkere ved mottaket. Derfor mener de at antallet som bosettes bør reduseres til 20 ordinaere flyktninge­r.

– Sammenlagt gir dette utfordring­er på en rekke tjenesteom­råder som gjør at det er vanskelig å imøtekomme anmodninge­n fra IMDI fullt ut. Det er viktig å virkelig kunne ta godt vare på de vi har, og så synes jeg også at tilleggspu­nktet fra Reidun er noe jeg ikke har noe problem med å gå med på. Det synes jeg var et medmennesk­elig punkt, og at vi kan kikke på dette i september ser jeg på som veldig greit, sa Venstres Steinar Bjørnstøl fra talerstole­n.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Saken skal opp til endelig behandling i kommunesty­ret førstkomme­nde torsdag.
FOTO: TORREY ENOKSEN Saken skal opp til endelig behandling i kommunesty­ret førstkomme­nde torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway