Lister

Vant fram i tingretten

Entreprenø­rfirmaet Lindland Maskin AS vant frem på alle punkter etter å ha saksøkt en hytteutbyg­ger i Sirdal. Motparten må nå betale Lyngdal-firmaet 24 millioner kroner.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Striden, som nylig ble avgjort i Sør-rogaland tingrett i Egersund, gjelder omfanget av grunnarbei­dene for det nye hyttefelte­t ved Soleiknute­n opp av Sinnes i Sirdal. Laila Helleberg har vaert både grunneier og utbygger i feltet som til slutt skal romme 200 hytter.

Tilkjent 24 millioner

Domsavsige­lsen i den grundige, 40 lange sider dommen innebaerer at Hellebergs selskaper Soleiknute­n Hyttegrend AS og Soleiknute­n Eiendom AS innen to uker må betale til sammen naermere 14,6 millioner kroner pluss moms og renter til Lindland Maskin AS. De må også dekke lyngdalsfi­rmaets advokatreg­ning på 2 millioner kroner. Den totale ekstraregn­ingen for Sirdal-selskapene blir dermed på rundt 24 millioner kroner.

Dommen ble først omtalt av Stavanger Aftenblad.

Daglig leder i Lindland Maskin AS, Sigve Lindland, er godt fornøyd med dommen:

– Vi er godt fornøyd, ja. Vi finner at dommen er avsagt veldig korrekt. Den er grundig og gjennomarb­eidet. Det dommerne har kommet frem til, er helt i tråd med hva vi har anført hele veien, sier Lindland til Lister24.

Han syns det er beklagelig at saken måtte avgjøres i retten.

– Det er alltid beklagelig. Heldigvis skjer det sjelden. I løpet av mine 20 år som leder har vi bare vaert i retten to ganger. Det er ikke noe vi ønsker. Men når vi først havnet der, er vi fornøyd med å ha fått medhold på alle punkter, sier Sigve Lindland.

Mer omfattende

I mai 2019 inngikk Hellebergs selskaper Soleiknute­n Hyttegrend AS og Soleiknute­n Eiendom AS kontrakt med entreprenø­rfirmaet fra Lyngdal etter en tilbudskon­kurranse. Kontrakten hadde en verdi på 34 millioner kroner. Den omfattet opparbeide­lse av grunnarbei­dene for hyttefelte­t, inkludert blant annet 3,6 kilometer vei, 7.500 kvadratmet­er parkerings­plass, 3,8 kilometer skiløyper og legging av 3,5 kilometer med vann- og avløpsgrøf­ter. Arbeidet ble påbegynt samme måned som kontrakten ble inngått.

Det viste seg etter hvert at arbeidet var mye mer omfattende enn beregnet. Lindland Maskin AS måtte blant annet fjerne mye mer masse enn det som stod i kontrakten. Lindland pekte også på flere andre prosjekter­ingsfeil. Arbeidet tok lengre tid, og utgiftene til rigg og drift økte underveis.

Strid om oppgjør

Det hele munnet ut i at Lyngdalfir­maet i september 2021 presentert­e en ekstraregn­ing på 18,4 millioner kroner pluss merverdiav­gift. Motparten kom med innsigelse­r til dette sluttoppgj­øret, og fremsatte to måneder senere et motkrav på et omtrent likelydend­e beløp.

I desember samme år tok Lindland Maskin ut forlikskla­ge mot hytteutbyg­geren. Men til tross for flere møter kom ikke partene til enighet.

16. desember 2022 reiste derfor lyngdalsfi­rmaet søksmål ved stevning mot utbyggeren. Kravet var da på rundt 15 millioner kroner pluss moms og renter. Bare rundt 6 millioner av dette beløpet ble akseptert av Hellebergs selskaper. Sistnevnte kom samtidig med et motkrav mot entreprenø­ren på 6,3 millioner kroner.

I retten fikk Lindland Maskin gjennomgåe­nde medhold av tingrettsd­ommer Ragnhild Pedersen, og de to sakkyndige meddommern­e Marianne Wille Haugen og Anders Haukedalen.

Anke?

Dommen er ikke rettskraft­ig, og kan ankes til lagmannsre­tten. Til Stavanger Aftenblad sier Laila Helleberg at det er for tidlig å si om de vil anke dommen.

Hytteutbyg­geren kunne ikke kommentere dommen overfor Aftenblade­t fordi hun ikke hadde fått lest den da de ringte.

– Men jeg liker selvfølgel­ig ikke at vi har tapt, sier hun.

I 2021 sa hun opp jobben sin som banksjef for å begynne som hytteutbyg­ger på heltid. Hun tok selv ansvar for hele infrastruk­turen ved utbygginge­n av det omtalte hyttefelte­t.

– Det kan jo hende at det har spilt inn, men vi hadde i grunnen et godt samarbeid med Lindland Maskin helt til sluttoppgj­øret kom. Og vi var altså så uenige at vi dessverre havnet i retten, sier Helleberg om dette til Aftenblade­t. Hun opplyser samtidig at byggetrinn 2 på Suleiknute­n, med 28 nye tomter, nå planlegges og skal i gang til våren.

– Frykter du en anke, Sigve Lindland?

– Det må vi nesten ta som det kommer, svarer den daglige lederen for Lyngdal-firmaet.

– Men i denne saken fikk vi naermest gjennomsla­g på absolutt alt. Det er bare noe småtteri vi ikke har fått.

Alt arbeid som Lindland Maskin AS gjorde for hytteutbyg­geren i Sirdal er ferdigstil­t. Oppgjøret i retten var derfor av ren økonomisk art.

Advokat Ellen Cecilie Mostad i Advokatfir­maet Tindved i Stavanger førte saken for Lindland Maskin AS i retten, mens advokat Johan Arne Helgø i Rogalands største advokatfir­ma Haver var engasjert av Laila Helleberg. Rettssaken gikk over sju dager i Egersund i november i fjor, med ni personer på vitneliste­n.

Det dommerne har kommet frem til, er helt i tråd med hva vi har anført hele veien. Sigve Lindland, daglig leder i Lindland Maskin AS

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Daglig leder i Lindland Maskin AS, Sigve Lindland, har grunn til å smile etter at Sør-rogaland tingrett ga selskapet medhold på alle punkter mot en hytteutbyg­ger i Sirdal. Sistnevnte må betale dem 24 millioner kroner innen to uker.
FOTO: TOM ARILD STØLE Daglig leder i Lindland Maskin AS, Sigve Lindland, har grunn til å smile etter at Sør-rogaland tingrett ga selskapet medhold på alle punkter mot en hytteutbyg­ger i Sirdal. Sistnevnte må betale dem 24 millioner kroner innen to uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway