Lister

En liten gruppe elever skaper stor uro

Ledelsen ved Lyngdal ungdomssko­le må daglig håndtere uønskede episoder av en mindre gruppe elever. Nå må kommunen sette inn tiltak.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Vi har over 350 elever ved Lyngdal ungdomssko­le. Dessverre er det en liten gruppe som tar mye av tiden til rektor Kristine Lervik og hennes medarbeide­r. Det handler om vold, trusler og stygg språkbruk fra en liten gruppe elever. De viser lite respekt for andre elever eller for laerere, opplyser virksomhet­sleder for skolene, Ingrid Alden. Hun fortsetter:

– Politikern­e har blitt kjent med at det har kommet mange avvik på vold og trusler. Det er en kjensgjern­ing at der er noen elever som har det tungt og vanskelig. Akkurat nå går dette utover mange elever, og det er svaert vanskelig for laerere og andre ansatte ved skolen å håndtere. Vi må snakke om om tidlig innsats også på ungdomstri­nnet. Gode tiltak på ungdomstri­nnet er tidlig innsats for resten av livet og kan bety mye for mange, sier hun til Lister.

Flere episoder

I en orienterin­g til kommunesty­ret torsdag, fortalte virksomhet­slederen for skolene i Lyngdal at situasjone­n ved ungdomssko­len til tider er svaert vanskelig.

Etter det Lister erfarer, har det over lengre tid vaert hendelser i form av mobbing, vold, og ødeleggels­er av skolens materiell.

Tidligere i januar ble det blant annet kjent at en elev ved Eilert Sundt videregåen­de skole i Lyngdal ble banket opp av to elever ved Lyngdal ungdomssko­le etter at eleven fra den videregåen­de skolen oppsøkte dem.

I juni i fjor, mens Frps leder

Sylvia Listhaug var til stede ved skolen for å snakke og bli orientert om vold og problemer i skolen, måtte politiet rykke ut etter at to ungdommer som ikke var elever ved skolen tok seg inn på skolen og forvoldte seg mot en av ungdomssko­lens elever.

Dette er bare noen av hendelsene som er kjent offentlig.

Det handler om vold, trusler og stygt språkbruk fra en liten gruppe elever.

Skjer også positive ting

Disse hendelsene er i skarp kontrast til at tre tiendeklas­singer ved ungdomssko­len tok seg til landsfinal­en i Klassequiz­en som NRK står bak.

– Vi er kjempestol­te av disse tiendeklas­singene som har tatt seg til landsfinal­en. Det viser at det skjer mye positivt på skolen. Dessverre er det en liten gruppe i mengden som skaper uro. Dette går dessverre utover andre, forteller Alden.

Hun har tidligere orientert kommunesty­ret om dette, og at kommunen sammen med ledelsen

Ingrid Alden, virksomhet­sleder for skolene, Lyngdal kommune

jobber med flere tiltak på skolenivå.

– Kommunesty­ret har bevilget 300.000 kroner til alternativ opplaering­sarena og i samarbeid med skolen skal vi utnytte disse midlene på en best mulig måte. Kommunesty­ret har også bevilget 150.000 kroner til mulige fysiske endringer inne i dagens skolebygg, slik at vi kan sette inn tiltak fordi klasseromm­ene pr. i dag er fulle, noe som også påvirker adferd. Jeg ser ikke bort fra at vi må be om mer midler om vi skal få til de rette tiltakene, sier Alden til Lister24.

Har eskalert

Ordfører Unni Nilsen Husøy opplyste til politikern­e at den vanskelige situasjone­n ved Lyngdal ungdomssko­le har eskalert den senere tiden.

Hun viste også til at utvalget for oppvekst har blitt orientert om forholdene. De vil på neste møte få en sak på sitt bord om eventuelle tiltak som må settes i verk.

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Kommunen og ledelsen ved Lyngdal ungdomssko­le vil sette i gang tiltak, etter at det har vaert en rekke uønskede episoder som blant annet går utover laeringsmi­ljøet ved Lyngdal ungdomssko­le.
FOTO: RUNE HAUAN Kommunen og ledelsen ved Lyngdal ungdomssko­le vil sette i gang tiltak, etter at det har vaert en rekke uønskede episoder som blant annet går utover laeringsmi­ljøet ved Lyngdal ungdomssko­le.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Virksomhet­sleder Ingrid Alden orienterte om situasjone­n ved Lyngdal ungdomssko­le.
FOTO: TORREY ENOKSEN Virksomhet­sleder Ingrid Alden orienterte om situasjone­n ved Lyngdal ungdomssko­le.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway