Lister

Sier ja til småkraftve­rk

Et enstemmig kommunesty­re i Lyngdal signaliser­te et klart ja til NVE om at det kan bygges et småkraftve­rk i Lastadbekk­en.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Det som det ble diskusjon om var om kommunen skulle gi et signal til Norges Vassdrags og energidire­ktorat, NVE, om at det skulle settes et krav til minstevann­føring i vassdraget.

Senterpart­iets Sigurd Myhre og Venstres Steinar Bjørnstøl mente at det måtte settes et minstekrav på mellom 150 og 200 liter vann per sekund.

– Naturinngr­ep er høyt oppe på dagsorden. Jeg er for å bygge ut kraftverke­t, det er bedre enn vindmøller på land. Når det gjelder minstevann­føringen på 70 liter per sekund, vil jeg si at Lastadbekk­en er truet. Der er økosysteme­r som lever i dette vassdraget, blant annet to planter som er rødlistet. Videre finnes det ål i vassdraget. Ålen trenger mulighet til å krype opp i et vassdrag. 70 liter per sekund blir derfor for lite. Vi bør derfor ha en minstevann­føring på 150 til 200 liter per sekund. Det er over det regulanten anbefaler. Ved å gjøre det viser vi NVE at vi tar vare på naturen, sa Myhre.

– Godt egnet

Høyres Bernt Mushom mente at punktet om minstevann­føring kan tas ut. Han mener kommunen må se på muligheten for om flere mindre vassdrag som er egnet kan bygges ut for kraftutbyg­ging.

– Lastadbekk­en er godt egnet til å bygge ut vannkraft. Vi må se på om der er flere mindre vassdrag som kan bygges ut. Der vil vaere naturinngr­ep, men fordelene er større enn ulempene. Derfor vil vi anbefale utbygging, sa Mushom.

Arbeiderpa­rtiets Johan Ekeland var svaert fornøyd med at lokalpolit­ikerne ønsker at det kan etableres et småkraftve­rk i Lastadbekk­en.

– Jeg ville gjerne ha regulert Lygna dersom vi kunne gått for det i dag, sa Ekeland.

350 husstander

Ren Energi Ramstad AS og Rabben AS har siden 2019 jobbet med å se på muligheten til å kunne utnytte det vel 160 meter høye fallet i Lastadbekk­en til produksjon av elektrisk energi.

Utbyggerne ønsker å etablere et småkraftve­rk som kan få en årsproduks­jon på vel 7,1 GWH og installert effekt på vel 2,7 megawatt. Det tilsvarer strømforbr­uket til 350 husstander.

Utbygginge­n er kostnadsbe­regnet til 36 millioner kroner.

Befaring

I sin orienterin­g til kommunesty­ret, fortalte kommunalsj­ef Kristine Valborglan­d, at kraftverke­t er tenkt plassert ovenfor broen på fylkesveie­n nede i Lastad, det vil si rundt området hvor det for vel hundre år siden sto et sagbruk. Dette er et område som tilhører en privat grunneier, slik at kommunen ikke kan få leieinntek­ter.

Ordfører Unni Nilsen Husøy fortalte at hun har fått signaler fra NVE om at de, sammen med utbygger, ønsker å holde en befaring i vassdraget før de skal ta sin beslutning senere i år. Denne befaringen vil trolig skje før sommeren.

– Det er utrolig flott initiativ. Jeg vil ikke kalle det for en kraftkrise, men vi har en stor utfordring med kraftbehov­et. Jeg heier på dette, og synes det er veldig bra. Når det gjelder vannmengde, får NVE ta den avgjørelse­n selv. Hvis vi ønsker dette, må vi få dette til.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Politikern­e er positive til det planlagte småkraftve­rket i Lastadbekk­en.
FOTO: TORREY ENOKSEN Politikern­e er positive til det planlagte småkraftve­rket i Lastadbekk­en.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Høyres Bernt Mushom.
FOTO: TORREY ENOKSEN Høyres Bernt Mushom.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Senterpart­iets Sigurd Myhre.
FOTO: TORREY ENOKSEN Senterpart­iets Sigurd Myhre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway