Lister

Bekymret etter isras

Veronica Tønnessen havnet nylig midt i et isras fra Jentefjell­ene da hun skulle kjøre fra Farsund mot Lyngdal. Hun er nå svaert bekymret for hva som kunne skjedd hvis raset hadde truffet andre.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

Hendelsen fant sted tirsdag 16. januar.

– Det skjedde rundt halv seks tiden på kvelden. Raset skjedde mellom meg og bilen foran meg. Raset, som besto av store isklumper, gikk over begge kjørefelte­ne. Jeg sto på bremsene. Bilen min er heldigvis høy, så isen gikk under bilen. Hadde det vaert en lav bil, ville nok skadene blitt større. Bilen ble hengende på en stor isklump, mens bilen enda var i fart, forteller Tønnessen til Lister.

Hun presiserer at hun ønsker å informere om hendelsen i håp om at det kan hjelpe andre sjåfører neste gang vintervaer­et settes i gang for fullt. Hun mener også at området burde blitt bedre varslet om fare for isras. – Hvor mye is snakker vi om? – Mye is. Jeg så i speilene at bilen bak meg stoppet opp. Vi ringte Vegtrafikk­sentralen og politiet for å informere om hva som hadde skjedd. Med tanke på en eventuell opprydning og fare for at dette kunne skje flere steder på vei til Lyngdal, forklarer hun.

Skummel hendelse

Tønnessen beskriver hendelsen som skummel. Bilen hennes måtte til verksted da den fikk skade på undersiden, som følge av raset.

– Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om at bilen ble skadet. Mine tanker går jo til andre scenarioer som kunne ha skjedd, presiserer hun.

Hun håper nå at fylkeskomm­unen sikrer bedre slik at isras på dette området ikke forekommer.

– Det var en skummel opplevelse, alt skjedde så fort. Jeg kjørte videre og stoppet et stykke unna, da jeg var redd for å gå ut av bilen med tanke på eventuell mer ras i samme området.

– Alt gikk fint med oss, men tankene går jo på hva som kan skje dersom noen får disse rasene i frontruta. Det sier seg selv at disse rasene skal falle ned på et tidspunkt, sier hun.

Gjennomgan­g

Byggeleder vegvedlike­hold , Per Magne Hinderslan­d, i Agder fylkeskomm­une forklarer at han har forståelse for bekymringe­n til Tønnessen.

Han forteller at fylkeskomm­unen ikke var klar over hendelsen da den ikke har blitt meldt inn til dem.

– Vi har vaert inne i en periode med ekstremt mye is over store deler av vegnettet. I slike perioder kjører entreprenø­ren over vegnettet regelmessi­g, og fjerner det som er mulig før det raser. Det blir da brukt gravemaski­n, og i sjeldne tilfeller gevaer for å skyte dette ned, innleder han i en e-post.

Hinderslan­d forklarer at dette arbeidet er svaert omfattende, og at det kan vaere vanskelig å rekke overalt, på rett tidspunkt.

– Andre tiltak vi gjør er å sette opp isnett som fanger isen på utsatte plasser. Dette er blitt gjort i jentefjell­ene på flere steder. Området er også skiltet med rasfare. Vi tar en gjennomgan­g med entreprenø­ren etter slike hendelser, for å se om det er behov for å gjøre ytterliger­e tiltak. Dette vil vi også gjøre denne gangen, informerer han om.

Videre sier han at dersom noen opplever ras-situasjone­r langs veien er det viktig å kontakte Vegtrafikk­sentralen.

Alt gikk fint med oss, men tankene går jo på hva som kan skje dersom noen får disse rasene i frontruta.

Veronica Tønnessen

 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Veronica Tønnessen opplevde å få bilen sin på verksted etter et isras langs fylkesvei 43 i Farsund. Nå er hun bekymret for hva som kan bli muligens utfall dersom sikring av stedet ikke blir bedre.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Veronica Tønnessen opplevde å få bilen sin på verksted etter et isras langs fylkesvei 43 i Farsund. Nå er hun bekymret for hva som kan bli muligens utfall dersom sikring av stedet ikke blir bedre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway