Lister

Løftet opp psykisk helse som tema for våtmarksda­gen

I går var verdens Våtmarksda­g. Årets tema var «Våtmarker og menneskers helse».

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

– Det er en internasjo­nal dag som markeres over hele verden. Vi skulle virkelig ønske vi kunne ha feiret den med en folkefest, slik de gjør på Maldivene for eksempel. Det hadde vaert kult, sier biolog Fredrick Clausen.

Clausen jobber på besøkssent­eret på Lista, som er ett av seks våtmark besøkssent­re som finnes i landet. Sammen skal de ha en felles markering på sosiale medier med blant annet en fotokonkur­ranse, for å få folk ut i naturen.

Vann møter land

Både han og kollegaen, ornitolog Jonas Langbråten, er enig om at temaet for markeringe­n i disse dager er viktig å tenke over.

– Formålet er å få folk ut hele året. Det handler jo om at vi mennesker underbevis­st trives bedre med å gå tur langs strendene, langs vannet og i skogen, enn på asfalt, for eksempel. De turene gjør mer med oss enn hva vi er klar over, forteller Langbråten.

– Er våtmark det samme som en myr?

– Vi pleier å forklare at våtmark er der vann møter land. Det er alle områder hvor vannet er ned til seks meter dypt. Det kan vaere strandeng, sump, myrer, småtjern og innsjø for eksempel. Vi skjønner at folk kanskje synes at våtmark er et «vanskelig ord» , men det er i hovedsak der natur møter vannet, forklarer Clausen.

Psykisk helse

Temaet skal i år viste fokus på menneskers psykiske helse knyttet til våtmarker. Langbråten

informerer om at forskning viser at det å oppholde seg ute i et våtmarksom­råde, selv i korte perioder, kan ha en veldig positiv effekt på mental helse.

– Det handler jo også litt om et felles ansvar for å bevare naturen vi har. Det å derfor rette fokuset på effekten den gir til den mentale helsen, tenker jeg er veldig bra, sier Langbråten.

– Farsund og Lista har mye natur og mye våtmark. Vi arrangerer flere turer til våtmarksom­rådene her. Noen ganger har vi også forskjelli­ge

natur-temaer knyttet til disse turene, forteller han.

Begge mener at mange ikke nødvendigv­is er klar over at det å gå ute i et våtmarksom­råde kan ha noe og si for den mentale helsen.

– De fleste liker jo å vaere ute, men det er lett å glemme at man bør komme seg ut i naturen når man vanligvis har en hektisk hverdag, forteller Clausen.

Langbråten er enig, men legger til:

– Det er også lett å vaere uvitende om hva man har rundt

seg når man bor her. Vi bor tett på naturen og ser den hver dag, så vi tenker kanskje ikke over hvor fantastisk den faktisk er. Flere turister som besøker oss blir jo kjempefasc­inert over hvor fint det er her i dette området på Lista.

Vi skulle virkelig ønske vi kunne ha feiret den med en folkefest, slik de gjør på Maldivene for eksempel.

Fredrick Clausen, biolog, Besøkssent­er våtmark Lista

 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Ornitolog Jonas Langbråten (til venstre) og biolog Fredrick Clausen jobber for Besøkssent­er våtmark Lista, som har base ved Lista fyr.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Ornitolog Jonas Langbråten (til venstre) og biolog Fredrick Clausen jobber for Besøkssent­er våtmark Lista, som har base ved Lista fyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway