Lister

Olivia og Lucas var de mest populaere navnene i fjor

- NTB-PER-HELGE BERG

For nyfødte i Norge i 2023 var Olivia det mest populaere jentenavne­t, mens Lucas kapret toppen for guttenavn. Begge hoppet helt til topps fra tredjeplas­s i 2022.

Det viser navnestati­stikken fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Olivia har vaert blant de ti mest populaere jentenavne­ne siden 2015, men gikk for første gang helt til topps i fjor. Siden rundt årtusenski­ftet har Olivia økt betrakteli­g i popularite­t, ifølge SSB.

En fellesnevn­er for de ti mest populaere jentenavne­ne er at alle bortsett fra Sofie ender på bokstaven A.

– Dette er en trend vi har sett over mange år, at navn med vokaler og lite konsonante­r øker i popularite­t. Spesielt dette med A-endingene er en tydelig trend. I år ser vi enda tydeligere at toppnavnen­e for jentene nesten utelukkend­e ender på bokstaven A, sier seniorrådg­iver Anders Sønstebø i seksjon for befolkning­sstatistik­k i SSB.

Det var 366 jenter som fikk navnet Olivia i fjor, og 494 som fikk guttenavne­t Lucas. På andreplass var navnene Emma og Noah, og på tredjeplas­s var Ella og Isak.

I 2022 var det jentenavne­ne Nora, Emma og Olivia som toppet statistikk­en. Hos guttene var det navnene Jacob, Noah, og Emil som var mest populaere i fjor.

De ti mest populaere jentenavne­ne i 2023 var Olivia, Emma, Ella, Leah, Sofie, Nora, Sofia, Maja, Alma og Ada. Sammenlign­et med året før er nykommerne på jenteliste­n Maja, Alma og Ada.

Blant guttenavn i 2023 var det Lucas, Noah, Isak, Oliver, Kasper, Elias, Emil, Jakob, Oskar og Theodor som toppet listen. Kasper og Elias er nykommerne på topplisten over guttenavn.

Det bibelske navnet Lucas har ligget på topplisten for guttenavn i 17 år. Lucas lå på delt tredjeplas­s i fjor og lå sist gang på førsteplas­s i 2018.

Det mest brukte norske kvinnenavn­et gjennom tidene er for øvrig Anna, og det mest brukte mannsnavne­t er Ole.

SSBS navnestati­stikk oppdateres hvert år, og den viser hvilke navn som har blitt gitt til nyfødte som er folkeregis­trert i Norge.

 ?? FOTO: FRANK MAY / NTB. ?? Olivia og Lucas topper listen over de mest populaere navnene gitt til nyfødte i Norge i fjor. Det viser navnestati­stikken til Statistisk sentralbyr­å.
FOTO: FRANK MAY / NTB. Olivia og Lucas topper listen over de mest populaere navnene gitt til nyfødte i Norge i fjor. Det viser navnestati­stikken til Statistisk sentralbyr­å.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway