Lister

Havner er som magneter på industri

- Fremtidens Havvind GCE NODE NHO Agder LO Agder

Gode havner skaper aktivitet og arbeidspla­sser. Å lage en kaikant med industriar­ealer bak, er alltid en god idé.

Det er sunt med en viss skepsis til å sprenge plass til nye havneområd­er, til å investere betydelige summer i å etablere et industriom­råde, før man er sikker på at det kommer industri som vil benytte området.

Ingen vil ha ei steinrøys uten aktivitet i byen sin. Det er lett å skjønne.

Aller helst skulle man først hatt garantier for at noen vil bruke området, og deretter starte tilrettele­ggingen. Men rekkefølge­n er alltid den motsatte.

Når ny industri, som for eksempel havvind, vil etablere seg i en region, velger den steder hvor den kommer raskt på plass. Industrien har ikke tid til å vente flere år mens et område reguleres og klargjøres. Derfor må kommuner alltid tilrettele­gge før de kan tiltrekke.

Akkurat nå må flere kommuner langs sørlandsky­sten ta slike valg. Vil de å posisjoner­e seg, eller vil de sitte rolig og se på at etablering­ene kommer andre steder?

I mars er det varslet auksjon på konsesjon for å bygge ut Sørlige Nordsjø II, sør for Agder-kysten. Alt tyder på at kraftprodu­ksjonen fra dette feltet vil bli ilandført i vestre del av Agder. I årene fremover kan vi derfor få utslippsfr­i vindkraft fra Nordsjøen. Økt kraftprodu­ksjon vil skape nye industriel­le muligheter, og bidra til lavere strømprise­r for både bedrifter og husholdnin­ger.

Agder har naturgitte fortrinn for å legge til rette for havvindbas­er langs kysten. Naeringen trenger tilrettela­gte arealer for sammenstil­ling, service og drift av havvindanl­eggene. Det er ingen andre regioner som har bedre utgangspun­kt for å etablere havvindbas­er for Nordsjøen enn Agder. Vi har en beskyttet kyst med dypt vann og egnede arealer, i tillegg til en etablert leverandør­kjede av ledende offshorebe­drifter.

Etablering­ene vil komme raskt, og de vil komme der forholdene ligger best til rette. Skal kommunene i Agder som har slike arealer tilgjengel­ig rekke å bli med i kappløpet, må kommunale planer og en uttrykt politisk vilje vaere på plass allerede nå.

Nylig var en større delegasjon med ordførere, naeringssj­efer, NHO og LO fra Agder

på besøk hos Equinor for å diskutere norsk havvindsat­sing. Equinor er en av aktørene som er interesser­t i å bygge ut Sørlige Nordsjø II. I løpet av Equinorbes­øket var Agder-delegasjon­en innom Aibel-verftet i Haugesund. Her er det stor aktivitet, både på verftet og i industrien rundt. Tommelfing­erregelen i Haugesund er at 1 arbeidspla­ss i havna genererer 3-4 arbeidspla­sser utenfor porten.

Estimater viser at en havvindpar­k som Sørlige Nordsjø II skaper rundt 900 direkte årsverk i utbyggings­fasen, med ytterliger­e 800 indirekte årsverk i form av støttefunk­sjoner i lokalsamfu­nnet. Det blir altså enormt med arbeidspla­sser for dyktige, arbeidsomm­e folk, og spesielt for de med fagutdanni­ng innen mekanisk

sammenstil­ling. Det trengs mange rørleggere, elektriker­e og mer.

Vi har fulgt debatten om tilrettele­gging for havvind i flere kommuner med interesse. Skeptikern­e har rett i at det ikke er sikkert at utbygginge­n av Sørlige Nordsjø II kommer til sin kommune, for utbyggeren står fritt til å finne sitt landareal. Men det som er sikkert, er at det kommer mange utbygginge­r av norske havvindpar­ker i årene framover, og at det per i dag ikke er nok havner til å gjøre jobben.

Når Norge nå står foran en enorm industrisa­tsing på havvind, er det viktig at det finnes planer, og snart tilgjengel­ige arealer, for å realisere ambisjonen­e. Her kan vi skape mange av de nye arbeidspla­ssene

vi trenger, etter hvert som oljeog gassindust­rien nedskalere­r.

Om man ikke skulle lykkes med å tiltrekke seg havvindbas­er, vil havneområd­er som er tilrettela­gt for naeringsak­tiviteter uansett vaere en smart strategisk investerin­g. Det finnes ingen store havneområd­er som ligger brakk. Gode havner er som magneter for industri og tilhørende arbeidspla­sser.’

Rune Klausen, Tom Fidjeland, Høye Høyesen, Mette Gundersen,

❞ Etablering­ene vil komme raskt, og de vil komme der forholdene ligger best til rette.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD/FAEDRELAND­SVENNEN ?? Rune Klausen (Fremtidens havvind) og Tom Fidjeland (GCE Node) er to av leserskrib­entene bak dette innlegget.
FOTO: JACOB J. BUCHARD/FAEDRELAND­SVENNEN Rune Klausen (Fremtidens havvind) og Tom Fidjeland (GCE Node) er to av leserskrib­entene bak dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway