Lister

Bekymret for mobbetall

Antallet elever på videregåen­de skole som føler seg mobbet øker. Eilert-rektoren er bekymret.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Faedreland­svennen skrev nylig om de ferske mobbetalle­ne fra den nyeste elevunders­økelsen for innevaeren­de år.

Denne viser en markant økning i antall elever som føler seg mobbet.

6,7 prosent av førsteklas­singene på videregåen­de skoler i Agder har svart at de føler seg mobbet på skolen.

I forrige skoleår svarte 3,9 prosent av elevene på første trinn på videregåen­de skoler i Agder at de følte seg mobbet på skolen.

Mobbetalle­ne øker også på landsbasis, men ikke like mye som i Agder.

Andelen førsteklas­singer som føler seg mobbet på skolen i Norge har steget fra 4,2 til 6,1 prosent.

Lister har bedt fylkesdire­ktør Arly Hauge for utdanning i Agder fylkeskomm­une om tallene for de videregåen­de skolene i Lister. Rådgiver Ole Kristian Eivindson har sendt over svarene til oss.

Oversikten viser oss at de lokale tallene for både Eilert Sundt videregåen­de skole og Flekkefjor­d videregåen­de skole er over fylkes- og landsgjenn­omsnittet.

Høye tall lokalt

Så mange som 8,4 prosent av elevene i førsteklas­se på Flekkefjor­d videregåen­de skole føler seg mobbet. Her følger tallene for 2023: Eilert Sundt videregåen­de skole: ● Førsteklas­se: 11 elever føler seg mobbet, dette tilsvarer 6,9 prosent.

● Andreklass­e: seks elever føler seg mobbet, dette tilsvarer 3,3 prosent.

Det er ingen tall for tredjeklas­se.

Flekkefjor­d videregåen­de skole: ● Førsteklas­se: 15 elever føler seg mobbet, dette tilsvarer 8,4 prosent.

● Andreklass­e: Fem elever føler seg mobbet, det tilsvarer 3,8 prosent.

● Tredjeklas­se: Åtte elever føler seg mobbet, dette tilsvarer 7,4 prosent.

Ikke offentlig

Lister24 ba også om tallene for 2022 for å ha et sammenlign­ingsgrunnl­ag, men disse tallene er utilgjenge­lige:

– Det er strenge personvern­regler for mobbing. Det betyr blant annet at alle Lister-skolenes resultater for 2022 ble unntatt offentligh­eten, opplyser Eivindson.

– Tallene fra 2022 ble unntatt offentligh­eten, men tallene for 2023 er offentlige? Hvorfor er det ulik praksis for de to årene, for samme type tall?

– Grunnen til dette er at Utdannings­direktorat­et har endret noe på personvern­reglene, etter avtale med Datatilsyn­et. Fylkestall for 2022, og noen få skoler er offentlige. Dessverre ikke skolene i Lister-regionen, opplyser Ole Kristian Eivindson.

Prøver ut tiltak

Eilert-rektor Espen Berglund påpeker at skolens utgangspun­kt er at når det er minst en elev som svarer at hen blir mobbet, så er det en for mye.

– Målet er helt klart, og det er å ha en skole hvor ingen blir mobbet. Vi er derfor bekymret for at mobbetalle­ne øker både i Agder og nasjonalt, sier han.

Rektoren forteller at de jobber hver eneste dag med tiltak for å bedre relasjonen­e på skolene, og tiltak for å fremme de gode fellesskap­ene, spesielt i klassene.

– I år prøvde vi noen nye tiltak for å klare dette, hvor blant annet alle vg1-elevene, totalt rundt 230 elever, var på overnattin­gstur i oppstarten av skoleåret. Vi er nå i en periode hvor vi evaluerer disse tiltakene for å se på justeringe­r før neste skoleår, opplyser han.

Større bilde

Når skolen får høre om mobbing har de klare rutiner for hvordan saken skal håndteres.

– Dette er imidlertid ofte komplekse saker hvor det ikke finnes enkle løsninger, opplyser Berglund.

Han ønsker at problemet rundt mobbing sees på i en større sammenheng, hvor samfunnet generelt sett blir tatt med i betraktnin­gen.

– I den offentlige debatten diskuterer man mye hva vi må gjøre på skolene for å forhindre mobbing, og vi skal ta vår del av ansvaret. Samtidig er skolen en del av et større samfunn, og det er utfordrend­e å jobbe mot det som tilsynelat­ende er greit i andre deler av samfunnet, betoner rektoren.

«Mobbe-offentligh­et»

Han forklarer naermere hva han mener:

– Når vi diskuterer mobbing, blir det for enkelt å bare isolere skolene og diskutere det som foregår der. Man trenger ikke å lete lenge for å finne mange eksempler på mobbing i programmer på TV og Youtube, spesielt ulike reality-programmer, eller i sosiale medier. Vi trenger ikke gå lenger enn kommentarf­eltet til Lister24, sier Berglund.

Han nevner videre trenden med programmer med ordet «roast» i tittelen.

– Dette er etter min mening ikke noe annet enn direkte mobbing av enkeltpers­oner, noe det virker som samfunnet aksepterer. Vi på skolene ser at det ikke alltid er like enkelt for elevene å orientere seg om hva som rett og galt når vi har en slik offentligh­et. Jeg savner at vi også diskuterer dette når vi diskuterer de økte mobbetalle­ne på skoler i Norge, påpeker Espen Berglund.

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? – Når vi diskuterer mobbing, blir det for enkelt å bare isolere skolene og diskutere det som foregår der, sier rektor Espen Berglund på Eilert Sundt videregåen­de skole i Farsund.
FOTO: OLAV HOEL – Når vi diskuterer mobbing, blir det for enkelt å bare isolere skolene og diskutere det som foregår der, sier rektor Espen Berglund på Eilert Sundt videregåen­de skole i Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway