Lister

Knapt flertall for utredning av gjenbruk av boliger

Spørsmålet om kommunen skal gjenbruke boligene på Kvavik i forbindels­e med organiseri­ng av tjenesteti­lbudet innen psykisk helse og rus skapte debatt

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Et samlet kommunesty­re gikk inn for å samlokalis­ere tjenestene innen psykisk helse og rus. Samtidig vil politikern­e i Lyngdal avvente med endelig plassering til når Sørlandets sykehus har bestemt seg for hvor de vil plassere en ny klinikk for psykisk helse i Lister.

Med 15 mot 14 ble det flertall for at kommunedir­ektøren kan utrede gjenbruk av boligene på Kvavik.

Mangler samlet tilbud

Bakgrunnen for at politikern­e nå vil jobbe for å få samlet mest mulig av helsetilbu­det innen psykisk helse og rus, er at dette tilbudet ikke har noen permanent tilholdsst­ed.

Da Lyngdal bo- og servicesen­ter ble solgt, måtte avdeling for psykisk helse og rus, samt rus og somatikk flyttes midlertidi­ge lokaler i påvente av en permanent organiseri­ng. Psykisk helse ble flyttet til Lyngdal helsehus, mens rus- og somatikk til kommunens lavterskel boliger på Kvavik.

Fram til desember i fjor jobbet ei arbeidsgru­ppe med tre ulike løsninger til etablering.

Tre alternativ­er

Det første alternativ­et innebaerer samlokalis­ering av de fleste tjenestene innen psykisk helse og rus, med et dagtilbud og døgnavdeli­ng. Denne er tenkt lokalisert ved Helsehuset. Investerin­gsbehovet for dette alternativ­et er på 16 millioner kroner, og inkluderer ti nye boliger.

Det andre alternativ­er består av to avdelinger på to lokasjoner. Her tenker gruppen på at det opprettes en døgnavdeli­ng , med oppfølging­stjenester på Kvavik, mens en dagavdelin­g for psykisk helse- og rus plasseres naert sentrum.

Med dette alternativ­et kan en utnytte dagens boligmasse­r på Kvavik, i tillegg til at det må bygges ytterliger­e tre og et administra­sjonsbygg til døgnavdeli­ngen med oppfølging­stjenester.

Investerin­gsbehovet ved dette alternativ­et vil ligge på rundt seks millioner kroner for utvidelsen­e på Kvavik. I tillegg vil et dagsenter komme på mellom halvannet og ti millioner kroner.

- Rask avgjørelse

Samtidig med at Lyngdal kommune må gjøre grep for å gi et mer permanent tjenesteti­lbud, har Sørlandets sykehus signaliser­t at de utreder muligheten for å plassere klinikk for psykisk helse og rus i Lister til Lyngdal.

– Vi må få en rask avgjørelse. Sørlandets sykehus anbefaler Lyngdal som lokaliseri­ng for den nye klinikken, må vi få dette til. Spørsmålet er om vi kan samlokalis­ere med Sørlandets sykehus. Det første som må skje er at vi må finne en tomt, fastslo Aps Johan Ekeland.

Det er gjort et godt grunnarbei­d fra en kommune som ønsker dette.

Tror på klinikk

Ordfører Unni Nilsen Husøy, Frp, opplyste at hun har hatt dialog med Sørlandets sykehus om mulig etablering av den nye klinikken. I likhet med politikern­e i Lyngdal, avventer hun nå på sykehusets beslutning om hvor den nye klinikken bør plasseres.

– Det er gjort et godt grunnarbei­d fra en kommune som ønsker dette. Da Sørlandets sykehus presentert­e sin vurdering lå Lyngdal best an med knapp margin. Vi tror dette vil komme til Lyngdal på grunn av den nye E39 og at Lyngdal er et knutepunkt i Lister, sa ordfører Nilsen Husøy.

Unni Nilsen Husøy, ordfører

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Lyngdal kommune har i dag rusboliger på Kvavik. Kommunedir­ektøren får i oppdrag å vurdere om disse kan gjenbrukes når tjenestene innen psykisk helse og rus skal samlokalis­eres.
FOTO: TOM ARILD STØLE Lyngdal kommune har i dag rusboliger på Kvavik. Kommunedir­ektøren får i oppdrag å vurdere om disse kan gjenbrukes når tjenestene innen psykisk helse og rus skal samlokalis­eres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway