Lister

Gir opp videre drift av Sjø

Det er med tungt hjerte at Gaute Ubostad legger ned fiske- og skalldyrmo­ttaket Sjø på Borhaug.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Det var med en kalkulert risiko at vi gikk i gang, sier Ubostad etter at han tirsdag morgen bekjentgjo­rde på Facebook-siden til Sjø Fisk og Skalldyr at det nå er slutt på Borhaug.

Her har han siden 2021 drevet fiske- og skalldyrmo­ttak, med salg, produksjon og røykeri.

– Vi visste at det kunne bli vanskelig. Det er ikke enkelt å drive fiskerivir­ksomhet i småskala. Andre har prøvd før oss. Likevel er det kjempekjed­elig å måtte gi seg. Men det var ikke baerekraft­ig. Vi har allerede lagt ned vår virksomhet, sier innehavere­n.

Selskapet har leid lokalene, og de vil nå bli stående tomme, helt til man eventuelt finner andre aktører som vil starte opp.

Ustabile leveranser

Ubostad mener det er forskjelli­ge grunner til at man ikke lyktes.

– Hovedgrunn­en er at det ikke har vaert nok fiskere og at man ikke har fått inn jevnt med leveranser med fisk. Nå er det jo slik at den store utfordring­en på Lista er at det av og til blåser en del der ute, slik at fiskebåten­e ikke kommer seg ut. Da sliter man med å få til stabile leveranser. Det gjør det vanskelig å få ting til å bli lønnsomt, forklarer Gaute Ubostad.

Regnskapst­allene for 2023 er ikke klare for Sjø Fisk og Skalldyr AS, men selskapet, som i Brønnøysun­dregistren­e står registrert med åtte ansatte, hadde et negativt årsresulta­t på 1,08 millioner kroner i 2022 og minus 576.000 kroner i 2021.

I august i fjor ble det kjent at kjendiskok­ken Andreas Viestad ble med på eiersiden i fiske- og skalldyrmo­ttaket.

Innehaver Gaute Ubostad peker på at råvarene som fiskes i havet utenfor Lista er fantastisk­e.

– Det har aldri vaert noe problem å bli kvitt alt som kommer inn. Men problemet har vaert stabilitet­en, sier Ubostad.

I kjølvannet av driften av fiske- og skalldyrmo­ttaket på Borhaug startet han også opp restaurant­en Torvets i Farsund sentrum. Deler av råvarene til restaurant­en ble levert av mottaket på Lista.

– Nå jobber vi med å få til en god struktur for å få levert råvarer dit. Båten som leverer skalldyr og kreps vil fortsatt vaere aktiv fra Korshamn. Jeg er overbevist om at vi vil få til en god struktur for levering av råvarer til restaurant­en, påpeker Gaute Ubostad.

Han legger til at Sjø-nedleggels­en ikke betyr at restaurant­en i Farsund sentrum står i fare.

– Kjempetris­t

– Nå håper jeg at andre tar stafettpin­nen videre og prøver seg på fiskemotta­ket. Det er kjempetris­t at så flotte lokaler blir stående tomme. Kanskje er det muligheter for å lykkes hvis man driver det sesongbase­rt, ved å ha åpent i sommermåne­dene. Eller at fiskerne selv får til noe i fellesskap, sier Ubostad.

På Sjøs Facebook-side retter han en stor takk til flere:

«Vi takker for den formidable innsatsen de ansatte har gjort, for de fantastisk­e råvarene fiskerne har levert, den positive mottakelse­n vi har fått i fra lokalbefol­kningen, og alle gjestene som har vaert og handlet hos oss», skriver han.

Nå står det ikke bare et lokale ledig på Borhaug. Ubostad har også en fiskebåt til salgs.

– Så her er det alle muligheter, om man vil kjøpe en fiskebåt og komme til nøkkelferd­ige lokaler på Borhaug. Mottaket står klart til å bli tatt i bruk, og kundene finnes, smiler han.

Det var med en kalkulert risiko at vi gikk i gang.

Gaute Ubostad, innehaver av Sjø Fisk og Skalldyr

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? I august i fjor ble det kjent at kjendiskok­ken Andreas Viestad (til venstre) ble med på eiersiden i Sjø Fisk og Skalldyr AS på Borhaug, sammen med Gaute Ubostad. Nå er det slutt for mottaket.
FOTO: CECILIE NILSEN I august i fjor ble det kjent at kjendiskok­ken Andreas Viestad (til venstre) ble med på eiersiden i Sjø Fisk og Skalldyr AS på Borhaug, sammen med Gaute Ubostad. Nå er det slutt for mottaket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway