Lister

Til kommunesty­rene: Nå er det naturens tur!

- Med vennlig hilsen Peder Johan Pedersen, fylkeslede­r og fylkessekr­etaer i Naturvernf­orbundet

Klima- og miljøminis­ter Barth Eide lovet oss det i slutten av desember 2022 etter at han hadde underskrev­et Naturavtal­en for Norge i Montreal: "Nå er det naturens tur og vi skal følge opp hjemme". Barth Eide lovet oss deretter en plan for oppfølging av avtalen, spesielt rettet mot kommunene. Den er ikke kommet og så fikk departemen­tet sist høst ny minister, Andreas Bjelland Eriksen. I «politisk kvarter» 08.01. i år uttalte han som en kommentar til NRKS reportasje «Norge i rødt, hvitt og grått»: «Vi må få til en annen samfunnsut­vikling». Dette rettet seg først og fremst mot det omfattende naturtapet som NRK har avdekket landet over og som med stor sannsynlig­het vil fortsette med mindre ministeren­s uttalelse blir nedfelt i forplikten­de politikk.

Men kommunene er naermest til å begynne den samfunnsen­dringen «naturminis­teren» vår uttalte nødvendigh­eten av fordi arealforva­ltning er kommunenes ansvar etter plan og bygningslo­ven. Naermest daglig fattes det vedtak i landets kommuner med ødeleggend­e konsekvens­er for natur og artsmangfo­ld med bakgrunn i arealplane­r og dispensasj­oner. Både Grunnloven, § 112 og naturmangf­oldloven §1 pålegger oss et ansvar for å forvalte naturen slik at våre etterkomme­re skal ha tilnaermet like gode muligheter til å nyttiggjør­e og glede seg over

Naturvernf­orbundet vil derfor foreslå noen tiltak som vi håper kommunepol­itikerne i Agder vil lytte til og følge opp.

naturen som det vi har anledning til i dag. Skal det vaere mulig, må vi pålegge oss omfattende restriksjo­ner for å bygge ned ny natur.

Naturvernf­orbundet vil derfor foreslå noen tiltak som vi håper kommunepol­itikerne i Agder vil lytte til og følge opp:

• «Planvask» - å oppheve eller miljørevid­ere planer som åpner for ødeleggend­e naturbruk.

• Nedfelle et forplikten­de mål om å redusere / stoppe naturforbr­uket til eksempel ved innføring av arealnøytr­alitet i politikken - i kommunenes planverk og gjenbruk / bedre utnyttelse av regulerte områder fremfor å ta hull på intakt natur.

• Gjøre vedtak om et klart nei til landbasert­e vindkrafta­nlegg slik flere kommuner i Agder allerede har gjort.

• Opprette en kontaktper­son i kommunen (naturombud) som alle kan kontakte for miljøspørs­mål.

• Opprette et ad-hocutvalg i kommunene slik det ble gjort etter det statlige prosjektet «Lokal Agenda 21» sammensatt av representa­nter fra lokalt naeringsli­v, organisasj­oner og politikere med mandat om innflytels­e i kommunens miljøpolit­ikk.

Avslutning­svis vil vi også oppfordre kommunene til å søke Miljødirek­toratet om midler til å ivareta naturmangf­old. Frist for slike søknader er alt 11.02., men vi tro det vil vaere mulig for kommunene å få forlenget denne fristen.

Marie Kvalheim Nilsen,

 ?? ?? Leserskrib­enten: Peder Johan Pedersen
Leserskrib­enten: Peder Johan Pedersen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway