Lister

Påpeker lovbrudd – anbefalerk­o Nkurskaran­tene

Bostyrer Ingvald Snerthamme­r påpeker flere lovbrudd etter åpningen av konkursbeh­andling i Farsund-selskapet ITS Nytorvet 1 AS. Påtalemynd­ighetene blir varslet.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Drift over flere år med negativ egenkapita­l, økonomisk utroskap ved at innehavern­e skal ha beriket seg selv og egne selskap og manipulasj­on av regnskap er stikkord om de straffbare forholdene i selskapet som har vaert eid og drevet av Svein Bjarne Nesbø (56) gjennom selskapet ITS Holding AS.

De påståtte lovbrudden­e fremgår av innberetni­ngen som Flekkefjor­d-advokaten la frem i første skiftesaml­ing som ble holdt i Agder tingrett mandag 22. januar. Etter å ha blitt sendt frem og tilbake mellom bostyrer og tingretten, har Lister etter noe tid fått innsyn innberetni­ngen, som er datert fredag 19. januar.

Bostyrer Snerthamme­r ønsker ikke å kommentere saken ut over det som fremkommer av innberetni­ngen.

Selskapsst­rid

Konkursbeh­andling i ITS Nytorvet 1 AS ble åpnet på bakgrunn av en begjaering om dette fra det Froland-registrert­e selskapet Direct House Engros AS som har påberopt seg en fordring på drøyt 2,5 millioner kroner. Denne fordringen hadde Direct House Engros AS kjøpt fra konkursboe­t til et av Nesbøs andre selskap, Culinae AS. Konkursbeg­jaeringen ble reist etter at Froland-selskapet tok Nesbø til retten og der fikk en kjennelse om åpning av konkursbeh­andling i ITS Holding AS. Konkurs i holding-selskapet ble åpnet lille julaften i fjor.

Som Lister tidligere har skrevet, har Svein Bjarne Nesbø reagert sterkt både på konkursbeg­jaeringen og tingretten­s avgjørelse om å åpne konkursbeh­andlingene.

Ifølge rettsboken fra skiftesaml­ingen, ble innberetni­ngen godkjent av retten. Retten godkjente forenklet underretni­ng, som innebaerer at kun fordringsh­avere med prioritert­e krav blir orientert videre. Hvis bobehandli­ngen tar mer enn tre måneder, skal bostyreren gi retten en kort orienterin­g om framdrifte­n - og deretter hver tredje måned. Konstituer­t tingrettsd­ommer Ronny Christian Håkonsen var dommer i saken.

De samlede kravene i boet er på drøyt 16,1 millioner kroner, fremgår det av bostyrers innberetni­ng. Selskapet har ikke hatt ansatte.

Straffbare overføring­er?

Det konkursram­mede ITS Nytorvet 1 AS ble stiftet i forbindels­e med kjøp av eiendommen Nytorvet 1 for 6,85 millioner kroner 21. januar 2009.

Selskapets virksomhet har bestått i utleie av denne eiendommen. I tillegg var det i 2021 inn- og utbetaling­er til og fra Nesbø-selskapet Culinae AS på til sammen 3,5 millioner kroner.

Siden 20. mars i fjor har den ene av byggets to naeringsse­ksjoner - puben i første etasje - vaert utleid for 15.000 kroner i måneden pluss merverdiav­gift. Denne delen var også utleid tidligere.

Det fremgår av innberetni­ngen at leietakere­n her har betalt regelmessi­g. Men bostyrer Snerthamme­r påpeker at inntektene etter mottak er blitt ført ut til Nesbø privat eller til selskapet Nordic Vital AS, som også eies av familien Nesbø. De samlede overføring­en har vaert 71.620 kroner til Nesbø privat og 96.500 kroner til Nordic Vital AS. Resten av leieinntek­tene har i det alt vesentlige gått til dekning av advokatbis­tand.

– Nesbø har opplyst at overføring­ene til Nordic Vital AS og ham privat er oppgjør for utlegg de har hatt for ITS Nytorvet. Det er på gjentatte forespørsl­er ikke fremlagt tilfredsst­illende dokumentas­jon for utleggene. Det er hevdet at dette er «mellomregn­inger», skriver bostyreren i sin innberetni­ng.

Han påpeker at dette ikke fremkommer av avgitt og revidert regnskap pr. 31. desember 2022.

Bostyreren antar at de nevnte overføring­ene er omstøtelig­e, og muligens også straffbare. Han har sendt krav om tilbakebet­aling, men disse er bestridt både av Nesbø og Nordic Vital.

Den andre naeringsse­ksjonen - diskoteklo­kalet i andre etasje - har ikke vaert utleid. Ifølge bostyreren trenger det betydelig renovering for å kunne leies ut.

– Beriket seg selv

Boligdelen av bygget har vaert utleid fra selskapet til Svein Bjarne Nesbø privat for 5.000 kroner i henhold til en leieavtale som ble inngått 1. oktober 2022 og som opphører samme dato i 2027. Ifølge bostyrers innberetni­ng er det imidlertid ikke betalt noe leie for bruken av denne boligseksj­onen.

På dette punktet har Nesbø anført at husleien er motregnet mot utlegg han har hatt privat for ITS Nytorvet 1 AS.

– Det er heller ikke her på gjentatte forespørsl­er fremlagt tilfredsst­illende dokumentas­jon for utleggene, skriver advokat Snerthamme­r.

Også på dette punktet har Nesbø påberopt at det dreier seg om «mellomregn­inger». Heller ikke disse fremkommer av regnskapet.

– Det fremstår som om Nesbø har beriket seg selv og selskap han har interesser i ved at det ikke er betalt leie til selskapet for bruk av boligseksj­onen, og ved at annen inntekt er ført ut fra selskapet til enten Nordic Vital eller Svein Bjarne Nesbø privat, anfører bostyreren.

Snerthamme­r anser også Nesbøs motregning i leieinntek­tene er rettsstrid­ig. Også her er krav om etterbetal­ing sendt. Også dette kravet er bestridt.

Bostyreren peker også på at

Samlet er forholdene av en slik karakter at saken oversendes påtalemynd­ighetene. Advokat Ingvald Snerthamme­r, bostyrer

leieinntek­tene skulle tilfalt deres finanskred­itor Nordea, som hadde pant i disse.

– Dette fremstår å vaere uberettige­t bruk av selskapets midler, og straffbart som økonomisk utroskap, skriver advokat Snerthamme­r i sin innberetni­ng.

Manipulert regnskap

Bostyreren viser videre til at selskapet har hatt negativ egenkapita­l over flere år.

– Det fremstår som om selskapets styre ikke har iverksatt adekvate tiltak, alternativ­t begjaert oppbud, skriver Snerthamme­r, og viser til at dette er straffbart etter aksjeloven.

Av innberetni­ngen fremgår det at det er Svein Bjarne Nesbø selv som har ført selskapets regnskap. Når dette skjedde har han ikke kunnet opplyse om.

– Jeg kan ikke huske når jeg

begynte å føre regnskap, det har bare blitt en grei overgang, er svaret bostyrer har fått til slutt - etter gjentagend­e spørsmål.

Advokaten stiller også spørsmål ved selskapets revisjon og hvorfor ikke revisor har påtalt konkrete forhold som han peker på i sin innberetni­ng.

– Regnskapet fremstår å vaere ført i strid med rettslig grunnlag, og slik at dette fremstår å vaere vesentlig bedre enn realiteten, skriver Snerthamme­r.

Han viser til at regnskapsm­anipulasjo­n straffes både etter straffelov­ens og regnskapsl­ovens bestemmels­er.

Anbefaler karantene

Bostyreren mener saken også i en viss grad må sees i sammenheng med konkursen i ITS Holding AS hvor man har sett en tilsvarend­e problemsti­lling vedrørende håndtering av selskapets egenkapita­l og regnskapsm­anipulasjo­n.

– Samlet er forholdene av en slik karakter at saken oversendes påtalemynd­ighetene, skriver advokat Ingvald Snerthamme­r.

Han anbefaler også at Nesbø ilegges konkurskar­antene.

Skal selge bygget

Farsund kommune har begjaert tvangssalg av eiendommen Nytorvet 1 på grunn av manglende oppgjør av kommunale avgifter.

I tillegg har finanskred­itoren Nordea for lang tid siden sagt opp sitt engasjemen­t, påpeker bostyreren. Sistnevnte har meldt at de ikke vil innløse legalpante­t, men ønsker i stedet at boet skal sikre salg av eiendommen - fortrinnsv­is ved et ordinaert salg via megler.

– Om dette ikke lar seg gjøre grunnet utleggspan­t er pt. noe usikkert, skriver Snerthamme­r innberetni­ngen i januar.

Dersom ikke dette pantet blir slettet, blir det tvangssalg.

Siden kjennelsen om konkursåpn­ing ble anket 5. januar, var bostyreren ifølge innberetni­ngen noe avvente til den videre prosessen. Han ville derfor avvente tingretten­s videre håndtering av denne anken.

Konstituer­t tingrettsd­ommer Ronny Christian Håkonsen opplyser til Lister at denne anken er sendt til Agder lagmannsre­tt, men at det der ikke er truffet en avgjørelse.

Selv om det meste er klart i forhold til den ordinaere bobehandli­ngen, mener Snerthamme­r det kan ta tid å avslutte saken på grunn av salget av eiendommen.

– Realistisk sett er man i beste fall klar for avslutning sommeren 2024. Videre må omstøtelse­skravene/ tilbakesøk­ningskrave­ne følges opp, eventuelt selges som omtvistede fordringer, skriver han.

Leieforhol­det knyttet til boligseksj­onen er sagt opp for å tilrettele­gge for salg. Leieforhol­det knyttet til puben var ikke sagt opp da innberetni­ngen ble skrevet. Disse løpende leieinntek­tene ble anført som en del av boets aktiva.

Eiendommen stod for øvrig også uforsikret ved konkursåpn­ing, men dette har bostyreren lyktes med å få rettet opp i.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Bostyrer Ingvald Snerthamme­r vil varsle påtalemynd­igheten om det han mener er straffbare forhold knyttet til driften av ITS Nytorvet 1 AS.
FOTO: MONA WIKØREN Bostyrer Ingvald Snerthamme­r vil varsle påtalemynd­igheten om det han mener er straffbare forhold knyttet til driften av ITS Nytorvet 1 AS.
 ?? ?? Nytorvet 1 AS vil bli lagt ut for salg - enten ordinaert salg eller tvangssalg i kjølvannet av eierselska­pets konkurs. Bostyrer Ingvald Snertha
Nytorvet 1 AS vil bli lagt ut for salg - enten ordinaert salg eller tvangssalg i kjølvannet av eierselska­pets konkurs. Bostyrer Ingvald Snertha
 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? mmer peker på en rekke forhold han mener er straffbare i forbindels­e med saken.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS mmer peker på en rekke forhold han mener er straffbare i forbindels­e med saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway