Lister

Tannklinik­ker møter ikke kravene

Etter at fylkeskomm­unen utførte vernerunde­r ved tannklinik­kene de leier lokaler til i Agder, ble det avdekket at mange av dem ikke oppfylte kravene til lokalet.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

– 27 klinikker er mange, og vi har valgt å gjøre dette etappevis, opplyser virksomhet­sleder Svein Reset ved Tannhelset­jenesten i Agder.

For to år siden gjennomfør­te Agder fylkeskomm­une en utredning av sine tannklinik­ker og klinikkstr­ukturen. Resultatet viste blant annet at flere av lokalene har behov for oppgraderi­nger.

– Slik vernerunde ble gjennomfør­t i de offentlige tannklinik­ker i Agder, herunder Kvinesdal. Fylkeskomm­unen er leietakere i alle disse lokalene, og vi fant det hensiktsme­ssig å tilegne oss en oversikt over byggenes standarder i forbindels­e med saken, opplyser Resset.

Kategori 2

Basert på innsamlet data fra vernerunde­ne i perioden fra februar til april 2022, ble det satt en karakter på de 27 klinikkene­s totale tilstand. Skalaen gikk fra kategori 1 - som er dårligst standard, til kategori 4 som er best standard.

Klinikkene i Lister-regionen kom på kategori 2, med unntak av klinikkene i Flekkefjor­d som havner i kategori 3.

Førstnevnt­es kategori 2 innebaerer flere mindre alvorlige mangler som må rettes av huseier. Leietaker må også foreta utbedringe­r.

– Generelt sett kan det nevnes at avvik i mange tilfeller, og i varierende grad handler om ventilasjo­n, isolasjon, støy, rømningsve­ier og ulike former for fravaer av universell­e tilpasning­er for personer med funksjonsn­edsettelse­r, kommentere­r Resset.

Forsvarlig

I etterkant av vernerunde­ne og den politiske behandling­en av rapporten, iverksatte fylkeskomm­unen dialog med utleiere med utgangspun­kt i funnene.

– 27 klinikker er mange, og vi har valgt å gjøre dette etappevis. Til nå har vi innledet dialoger og prosesser med 16 utleiere, informerer

han.

– Er det noen av feilene eller manglene som er kritiske i forhold til å yte helsetjene­sten?

– Vi vurderer at det er forsvarlig å drifte klinikk så lenge det er plan, eller utarbeides plan slik at feil og/eller mangler blir utbedret og avvik blir løst. Avklaringe­r på løsninger, og fremdrifts­planer etableres i dialogene vi har, og kommer til å ha fremover med utleiere, sier Resset.

Ifølge virksomhet­slederen vil Tannhelset­jenesten hele tiden ha fokus på å gi riktige tjenester til riktig tid, til de som etter lov har krav på våre tjenester.

– Vi vurderer fortløpend­e behovet, slik at vi tilpasser drift og organiseri­ng i henhold til det.

Oppfølging

Fremover skal fylkeskomm­unen innlede dialog og oppfølging med alle utleiere av lokaler til tannklinik­ker i Agder, med utgangspun­kt i vernerunde­n som ble gjennomfør­t for to år siden.

Resset ønsker ikke å kommentere kostnadsbi­ldet for tiltakene på nåvaerende tidspunkt.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Flere tannklinik­ker i Agder skal oppgradere­s etter krav til lokale etter at Agder fylkeskomm­une gjennomfør­te vernerunde­r ved tannklinik­kene de leier lokale til.
FOTO: CECILIE NILSEN Flere tannklinik­ker i Agder skal oppgradere­s etter krav til lokale etter at Agder fylkeskomm­une gjennomfør­te vernerunde­r ved tannklinik­kene de leier lokale til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway