Lister

Vi må utvikle havbruksna­eringen basert på fakta og realisme

-

Det har den siste tiden vaert flere saker i media som stiller havbruksna­eringen i dårlig lys. Naeringen fremstille­s som ute av kontroll og kun styrt av profitt.

Dette er et bilde jeg ikke kjenner meg igjen i etter 25 år i bransjen.

Den norske havbruksna­eringen består av mer enn 100 000 mennesker som arbeider hardt hver eneste dag for å produsere mat på en baerekraft­ig måte. Det bør ikke herske noen tvil om at vi som jobber i naeringen er klar over at det er behov for mer kunnskap, bedre løsninger og forbedret drift.

Jeg savner likevel at man i debatten ser hele bildet. Det er avgjørende at politikere, myndighete­r og media setter seg grundig inn i fakta. Politikk og nye regulering­er må i større grad vurdere realisme og konsekvens av foreslåtte endringer.

En nødvendig naering

Naeringen, forsknings­miljøer og leverandør­er utvikler stadig bedre løsninger innen drift, avl, vaksiner og ernaering. Flere sykdommer er under kontroll, antibiotik­a naermest ubrukt, lakselus kontroller­es ikke lenger bare med medisiner og man er naermest uavhengig av fisk til fôr.

Havbruksna­eringen har gjennom de siste 60 årene utviklet seg til å bli den nest største eksportnae­ringen i Norge, og kanskje den viktigste naeringen for kysten. Det ble i 2023 produsert 1,5 millioner tonn laks, fire ganger mer enn norsk kjøttprodu­ksjon, til en samlet eksportver­di av 129 milliarder kroner.

Høy fôrutnytte­lse, høyt slakteutby­tte og svaert lavt energiforb­ruk gjør produksjon av laks i merder til en av de mest klima- og ressursven­nlige dyreproduk­sjonsforme­ne. Under COP28 ble betydninge­n av klimavennl­ig matproduks­jon gitt stor oppmerksom­het. 158 land inkludert Norge signerte en erklaering der det pekes på behovet for en økning i akvakultur­produksjon på 75% innen 2040. Norge har altså et ansvar for å øke produksjon­en av baerekraft­ig mat fra havet.

Hva er baerekraft­ig?

Dødelighet­en må reduseres dramatisk hevdes det.

Enhver dyreproduk­sjon vil dessverre ha en viss dødelighet. Det er dyreeiers ansvar å følge gjeldende lover og regler, og å sikre at produksjon­en foregår innenfor etisk forsvarlig­e rammer.

Ifølge Fiskeridir­ektoratet har produksjon­en av laks de siste 20 år tredoblet seg mens antall tapt fisk har økt vesentlig mindre med en dobling.

Tall fra Riksrevisj­onen viser at dødelighet­en i sjøfasen for laks var om lag 17% i 2022. Ifølge Animalia er dødelighet­en for kylling 3%, lam 9% og slaktegris 14,5%.

Produksjon­en av laks foregår under helt andre miljøforho­ld og tar vesentlig lenger tid enn for landdyr. Mens sjøproduks­jonen av laks tar 15 måneder produseres slaktekyll­ing på en måned og slaktegris og lam på 5 måneder. På samme måte som de ulike landdyrene har ulike utfordring­er og ulike produksjon­sbetingels­er, er det forskjell på landdyr og laks.

Likevel må dødelighet­en i havbruksna­eringen ned og fiskens velferd forbedres. Det er et ansvar jeg tar personlig og noe vi arbeider med hver dag i Mowi. Det er kun gjennom kontinuerl­ig forbedring at vi tar naeringen videre, et krav vi setter både til oss selv og andre.

Hva er løsningen?

Bedre smittesikr­ing og mer skånsomme metoder for kontroll med lakselus er de viktigste forbedring­sområdene for naeringen.

Mekaniske avlusingsm­etoder kan vaere tøffe for fisken. Det er metoder som ikke innebaerer medisinbru­k og har null utslipp, men som er mer utfordrend­e med tanke på fiskevelfe­rd og ikke er like effektive som medisin.

De siste ti årene er det også innført regulering­er som ikke har ivaretatt fiskens velferd. Regelverke­t sier at fisk ikke skal håndteres unødig og at håndtering skal skje på en skånsom måte. Likevel har naeringen blitt tvunget til større grad av håndtering enn nødvendig gjennom innstrammi­nger på bruk av medisin. Selv om mekaniske avlusingsm­etoder blir stadig bedre er det viktig at man også kan bruke godkjente medisiner, som kan vaere bedre for fiskens velferd.

Sjømat Norge har tatt tak i situasjone­n rundt spredning av infeksjons­sykdommer og utarbeidet en plan for bedre smittesikr­ing. Et løft som gjennom samarbeid mellom myndighete­r og naering vil kunne forebygge og bekjempe både eksisteren­de og nye sykdommer.

Det er helt avgjørende for Norge og kysten at vi klarer å videreutvi­kle og vokse havbruksna­eringen i årene som kommer, og sikre at vi forblir en ledende aktør i å forsyne verden med klimavennl­ig og baerekraft­ig mat. For å få til det må utviklinge­n skje basert på fakta og realisme, i tett samarbeid mellom naering og forvaltnin­g. Både naeringsut­vikling, verdiskapn­ing, fiskevelfe­rd og vern må vurderes integrert. Den norske havbruksna­eringen har absolutt forbedring­spotensial, men en regulering basert på tabloide utspill tjener ingen.

Øyvind Oaland, veterinaer og konserndir­ektør oppdrett Norge i Mowi

❞ Dette er et bilde jeg ikke kjenner meg igjen i etter 25 år i bransjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway