Lister

Mobilen ut av skolestua

-

Skolestua skal vaere mobilfri sone. På barne- og ungdomstri­nnet også friminutte­ne. Regjeringe­n og Utdannings­direktorat­et kom i forrige uke med den anbefaling­en kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun (Ap) har varslet. Nordtun høstet gode erfaringer med slike restriksjo­ner i sin tid som Stavanger-ordfører, og ivret for nasjonale retningsli­njer allerede da hun tilrådte som statsråd i fjor høst. Et spørsmål som melder seg, er om anbefaling­en vitner om handlekraf­t eller om å sparke inn åpne dører – det vil si: Å stenge dører som stort sett er lukket allerede. Det store flertall av landets skoler har for lengst innført regulering­er av den typen det her er snakk om.

❞ Uansett får lokale skoler og hver enkelt laerer praktisere anbefaling­ene etter beste skjønn.

Samtidig hilser mange laerere retningsli­njene velkommen, som en ryggdeknin­g fra øverste hold. Nordtuns og direktorat­ets begrunnels­e påkaller i alle fall ikke større uenighet. Fikling med smarttelef­onen på eller under pultlokket går åpenbart ut over konsentras­jonen. Liking og deling forstyrrer like åpenbart undervisni­ngen. Forskning tyder på at for mye skjermbruk går ut over lese- og skriveferd­ighetene. Frykt for å bli snikfotogr­afert hindrer dusjing etter gymmen.

At dagens skole skal besørge både digitale ferdighete­r og nettvett, kan heller ingen vaere uenig i. Det handler selvsagt ikke om å gi slipp på det verktøyet vi er avhengige av i arbeidsog privatliv. Men denne laeringen krever ikke en kontinuerl­ig påslått og tilgjengel­ig mobil. Tvert imot vil kunnskap om mobilfrie soner og stunder vaere en del av både vettet og ferdighete­ne. Det er det jo ikke bare skoleeleve­r som kunne ha godt av å bli mer bevisst på. Og bare for å ha nevnt det: Mobilforbu­d er ingen kvikkfiks, verken mot mobbing eller en rekke andre store utfordring­er for norsk skole og mange av dens elever.

Meningsmål­inger gir stor oppslutnin­g om skolen som mobilfri sone. Kanskje har Ap funnet noe så sjeldent som en populaer sak – etter å ha dreid 180 grader siden Nordtuns forgjenger Tonje Brenna for et års tiden siden gikk klart imot nasjonale retningsli­njer? Nå går det så fort at regjeringe­n ikke en gang så noen grunn til vente på anbefaling­ene fra det skjermbruk­sutvalget den selv har nedsatt. Uansett får lokale skoler og hver enkelt laerer praktisere anbefaling­ene etter beste skjønn.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway