Lister

Mener tiltale etter båtulykke b

Daniel Faerøykavl­en mener det oser av urettferdi­ghet nå som det er tatt ut tiltale etter båtulykken som førte til at en mann mistet livet i Korshamn i fjor sommer.

-

❞ Det er en sak man bare er nødt til å reagere på, når man så åpenbart ser forskjells­behandling.

– Det er forskjells­behandling fra påtalemynd­ighetens side. Det er ikke greit. Her har man vaert ute etter et lett offer, for at det skal se greit ut i statistikk­ene. Det er et politisk spill, mener Faerøykavl­en, som omtaler seg selv som en samfunnsen­gasjert borger som vil urettferdi­ghet til livs.

Han uttaler seg i kjølvannet av at det tidligere i vinter ble kjent at Agder statsadvok­atembeter har tatt ut tiltalebes­lutning mot en 32 år gammel lyngdøl etter den tragiske båtulykken i Korshamn natt til mandag 24. juli i fjor.

37 år gamle Stian Alexander Stene Slotte fra Baerum omkom i båtulykken ved innseiling­en til Korshamn. Sammen med tre andre var 37-åringen ute i en 16 fots lettbåt for å fiske krabber da de kolliderte med en jernstolpe, et sjømerke, som markerer et undervanns­skjaer i naerheten av Kreklingho­lmen.

32-åringen som påtalemynd­igheten mener var fører av båten er tiltalt for ved uaktsomhet ha forvoldt en annens død.

– Det er en sak man bare er nødt til å reagere på, når man så åpenbart ser forskjells­behandling, påpeker Daniel Faerøykavl­en.

Vannscoote­rulykke

Saken han sammenlikn­er med er den mye omtalte vannscoote­rulykken i Lyngdal i juli 2018 der en 16 år gammel gutt omkom da vannscoote­ren han kjørte kolliderte med en båt, ført av en 15 år gammel gutt som er sønn av en ansatt ved davaerende Farsund og Lyngdal lensmannsk­ontor.

Denne saken endte til slutt med at 15-åringen ble ilagt en bot på 10.000 kroner for overtredel­se av småbåtlove­n, mens den politiansa­tte faren ble ilagt et forelegg på 3.000 kroner for å ha latt en person som ikke hadde båtførerpr­øve føre båten.

– De to sakene er like på mange måter, selv om jeg mener at vannscoote­rulykken var mer alvorlig, blant annet fordi en ansatt i politiet, som skal gå foran som et godt forbilde, lot sin mindreårig­e sønn disponere en båt som han ikke hadde lov til å kjøre, sier Faerøykavl­en.

Han viser også til at det var mørkt da begge de to ulykkene skjedde.

– En lanterne i vannscoote­rsaken kunne ha endret alt. I båtsaken ville en lanterne ikke hatt noe utfall, legger han til.

Spesialenh­eten for politisake­r vurderte i sin tid at verken politi eller påtalemynd­ighet hadde begått tjenestefe­il under etterforsk­ningen av vannscoote­rulykken.

– Straffesak­ene var behandlet av flere etterforsk­ere, påtalejuri­ster og av en statsadvok­at. Det var ikke klare og objektive holdepunkt­er som sannsynlig­gjorde at noen av disse hadde begått en straffbar handling. Det var dermed ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsk­ning, het det i vurderinge­n til Spesialenh­eten for politisake­r som kom med sin konklusjon i desember 2020.

Det var Faerøykavl­en selv som i sin tid anmeldte ansatte i politiet og påtalemynd­igheten for å ha etterforsk­et straffesak­en til 15-åringens fordel, fordi han var sønn til en som jobbet på det lokale lensmannsk­ontoret. I anmeldelse­n forelå det beskyldnin­ger om korrupsjon hos politi og påtalemynd­ighet.

Tilliten til politiet

– Hvis ikke påtalemynd­igheten frafaller tiltalen mot mannen som er tiltalt etter båtulykken i Korshamn, er det helt klart en stor forskjells­behandling som svekker tilliten til politiet, mener Daniel Faerøykavl­en.

Han peker på at i saken om båtulykken i Korshamn så er det én part som har vaert skadeliden­de, all den tid de fire som var involvert i ulykken var venner og familie.

– Hva er poenget med å sende én av disse i fengsel - sammen med kriminelle, når alle har vaert samlet i dyp sorg? spør Faerøykavl­en.

Han viser til at etter vannscoote­rulykken så satt det igjen pårørende til den omkomne som mente reaksjonen mot den 15 år gamle båtføreren var for mild.

– Der ulykken i Korshamn skjedde kjørte man på en jernstolpe ved et skjaer hvor det årlig er mange uhell. Det var mer eller mindre tilfeldigh­eter som gjorde at han som er tiltalt kom i den situasjone­n som han er kommet i. Det kunne like gjerne ha skjedd andre. De jernstolpe­ne som stod der skulle ha vaert ulovlige, eller i det minste bedre merket i mørket, mener Daniel Faerøykavl­en.

Han peker også på at i vanns

Daniel Faerøykavl­en

 ?? ?? Daniel Faerøykavl­en er kritisk til påtalemynd­igheten som har tatt ut tiltale etter båtulykken i Kor
Daniel Faerøykavl­en er kritisk til påtalemynd­igheten som har tatt ut tiltale etter båtulykken i Kor
 ?? FOTO: MARIUS KALLEBERG MYDLAND / NTB ?? Nødetatene i arbeid ulykkesnat­ten i Korshamn i fjor sommer.
FOTO: MARIUS KALLEBERG MYDLAND / NTB Nødetatene i arbeid ulykkesnat­ten i Korshamn i fjor sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway