Lister

– Haster med å ferdigstil­le E39

Samferdsel­sministere­n og samferdsel­skomitéen på Stortinget fikk klar beskjed fra de lokale ordførere og Lister Naeringsfo­rening om at det haster med å få bygd E39 mellom Mandal og Ålgård.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

De understrek­et at bygging av ny firefelts E39 mellom Mandal og Ålgård må prioritere­s i den kommende Ntp-perioden.

– Jeg vil si at det var et konstrukti­vt og godt møte. Statsråden og departemen­tet hadde stor forståelse for våre argumenter, ikke minst veiens betydning for å binde sammen Agder og Rogaland som et utvidet bo og arbeidsmar­ked. Etter som behovet er stort for tunneler på strekninge­n, er det naturlig at en bygger E39 som en firefelts vei, sier leder av Lister Naeringsfo­rening, Hans Fredrik Grøvan.

Står samlet

Sammen med blant annet Lyngdal-ordfører Unni Nilsen Husøy og ordfører i Farsund, Ingrid

Wiliamsen, møtte Grøvan tirsdag formiddag samferdsel­sminister Jon-ivar Nygård i regjerings­kvartalet i Oslo.

Beskjeden fra representa­ntene fra Agder og Rogaland til statsråden og statssekre­taerene Cecilie Knibe Kroglund og Tom Kalsås var at kommunene og naeringsli­vet mellom Stavanger og Kristiansa­nd står samlet om at E39 må prioritere­s.

Viktig for regionen

Bakgrunnen for møtet med statsråden og Stortinget­s samferdsel­skomité senere på dagen, er innspurten i arbeidet med Nasjonal Transportp­lan for tidsrommet 2025 til 2036.

Regjeringe­n har signaliser­t at de ønsker å få denne planen behandlet før sommeren i år, et år tidligere enn forutsatt, slik at politikern­e skal få behandlet planen uten for stort tidspress.

For å sikre seg at trykket på å få bygd ut E39 mellom Mandal og Ålgård holdes oppe, har naeringsfo­reningene i Agder og Rogaland, samt ordførere langs europaveie­n, møtt rikspoliti­kerne for å gi et tydelig signal om hvor viktig det er å få veien på plass.

– Dagens trasé er svaert trafikkfar­lig og har et stort vedlikehol­dsettersle­p. Det er på høy tid at E39 prioritere­s og blir ferdigstil­t, mener ordfører Unni Nilsen Husøy.

Nilsen Husøy tok også til orde for at regionen har mistet viktige naeringset­ableringer fordi utbygginge­n og ferdigstil­lelse av ny og trafikksik­ker vei blir skjøvet ut i tid. Dette skaper stor usikkerhet.

Ulykker

Samtidig viser rapporter fra både E39 mellom Kristiansa­nd og Mandal, samt E18 mellom Drammen og Larvik og E6 på Østlandet hvor det er blitt bygd firefelts veier, hvor det er satt opp fysiske hindringer mellom kjøreretni­ngene, at antallet trafikkuly­kker har gått kraftig ned.

– Det viktigste budskapet vårt til statsråden er hvorfor det haster med å komme i gang med utbygging av motorveien mot Stavanger. Det aller viktigste er å få opp sikkerhete­n på en ulykkesuts­att vei som dessverre tar flere liv hvert år. I tillegg til at transportn­aeringen kan redusere store utslipp, tid og ikke minst en stor økonomisk fortjenest­e på at E39 blir ferdig bygd mellom Mandal og Stavanger. For Listerregi­onen sin del vil det si at en vi kan utvide vårt bo- og arbeidsmar­ked kolossalt. Vi er helt avhengig av dette for å få til utvikling av vår region, sier ordfører Ingrid Williamsen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ordførerne Unni Nilsen Husøy og Ingrid Wiliamsen fikk sammen med Hans Fredrik Grøvan i Lister Naeringsse­lskap fremført til samferdsel­sminister Jon-ivar Nygård viktighete­n av at E39 mellom Mandal og Stavanger.>
FOTO: PRIVAT Ordførerne Unni Nilsen Husøy og Ingrid Wiliamsen fikk sammen med Hans Fredrik Grøvan i Lister Naeringsse­lskap fremført til samferdsel­sminister Jon-ivar Nygård viktighete­n av at E39 mellom Mandal og Stavanger.>
 ?? FOTO: NYE VEIER/SWECO ?? Slik ser en for seg faunapassa­sjen på nye E39 ved Lyngåsen mot Dyblemyra i Lyngdal kommune, med dagens vei til høyre på bilde.
FOTO: NYE VEIER/SWECO Slik ser en for seg faunapassa­sjen på nye E39 ved Lyngåsen mot Dyblemyra i Lyngdal kommune, med dagens vei til høyre på bilde.
 ?? FOTO: NYE VEIER/SWECO ?? Slik kan kryssing av Fedafjorde­n bli seende ut når den nye firefeltsv­eien blir bygd.
FOTO: NYE VEIER/SWECO Slik kan kryssing av Fedafjorde­n bli seende ut når den nye firefeltsv­eien blir bygd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway