Lister

Hva kan et nytt kommunesty­re kan gjøre med en vedtatt regulering­splan?

- Kathrine Skoland, Lyngdal MDG og Oda Sofie Pettersen, Agder MDG.

Forrige kommunesty­re i Lyngdal vedtok i desember 2022 regulering­splan i heieområde­ne mellom Prestjords­trand og Kråkestøl slik at det nå kan bygges inntil 84 fritidsbol­igenheter med medfølgend­e parkerings­plasser og båtplasser. Et enormt område skal beslaglegg­es og sprenges, alt i uberørt natur. Vi er igjen i ferd med å gjøre store irreversib­le inngrep, for å tjene noen få aktørers interesser. Mens man ber om nye vurderinge­r fra statsforva­lter, slik naturvernf­orbundet gjør, kan det vaere greit også å minne det nye kommunesty­re om sitt handlingsr­om:

Selv etter at en regulering­splan er vedtatt, har kommunen fortsatt handlingsr­om og muligheter for å gjøre endringer. Det er en vanlig oppfatning at når en regulering­splan er formelt godkjent, er saken endelig avgjort. Imidlertid er det viktig å huske at plan- og bygningslo­ven gir kommunen verktøy for å revidere eller justere planen også etter et vedtak. Når en kommune vurderer at et regulert område trenger ny planleggin­g (f.eks. tilbakefør­ing til et Lnf-område), kan den

benytte seg av muligheten til å vedta et midlertidi­g bygge- og deleforbud etter Plan- og bygningslo­vens § 13-1.

Ny kunnskap kan tilsi at man bør revurdere en regulering­splan selv om den er relativt ny. Konsekvens­utredninge­n som planen bygger på, er fra 2015. Etter det har FNS naturpanel i sin rapport fra 2019 slått fast attapet av natur er en like stor trussel som klimaendri­ngene. Som følge av menneskeli­g aktivitet og den økonomiske utviklinge­n de siste 50 årene har tap av naturmangf­old akselerert og flere arter er truet av utryddelse nå enn noen gang tidligere i menneskets historie. Etter 2015 har også Norge sluttet seg til Montrealav­talen som har som mål å stoppe og reversere tapet av natur og økosysteme­r.

Ved å innføre et midlertidi­g bygge- og deleforbud, kan kommunen ta seg tid til å vurdere de beste måtene å beskytte og utnytte området på, samtidig som den unngår utilsikted­e konsekvens­er av rask utvikling. Dette er et viktig verktøy i planleggin­gsprosesse­n for å sikre at områdets fremtidige bruk er i tråd med både lokalsamfu­nnets og miljøets behov.

Vi har stor tiltro til det nye kommunesty­ret i Lyngdal, et styre som viser en genuin omsorg for enkeltmenn­esket og naturen. Kråkestøl – Prestjords­trand er et flott område, og en omreguleri­ng av disse områdene til Lnf-område vil ikke bare vaere til det beste for naturen, men også vaere til det beste for våre innbyggere.

I kommunelov­en er det bestemmels­er om at 1/3 av kommunesty­rets medlemmer kan kreve å få en sak til behandling i kommunesty­ret. Oppfordrin­gen er herved gitt.

 ?? FOTO: VICTORIA BECKER-MEBERG ?? Kathrine Skoland stiller til valg for MDG i Lyngdal.
FOTO: VICTORIA BECKER-MEBERG Kathrine Skoland stiller til valg for MDG i Lyngdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway