Lister

Slipper første singel fra sin kommende plate

Pianist og komponist Lars Jakob Rudjord fra Farsund gjorde stor suksess med bestilling­sverket «Kjempejo» på Farsund Folk Festival i 2021. Nå er musikken spilt inn.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Albumet «Kjempe-jo» slippes fredag 19. april, men allerede nå - fredag 16. februar - kommer første smakebit. Da slippes den første singelen «Rolig Folk». Den er inspirert av folkemusik­ken fra Agder, men pakket inn i et moderne og vitalt lydbilde med tydelig Rudjord-signatur.

– Denne musikken har blitt utrolig viktig for meg. Jeg er jo ganske familiekja­er, og å få muligheten til å lage et helt album inspirert av historiene om min tippoldefa­r, var utrolig inspireren­de, forteller Lars Jakob Rudjord.

Legende

Og hans tippoldefa­r var ingen hvem som helst. Jon Olsen (18161883) fra Tovdal i Agder gikk under navnet Kjempe-jo, og ble en levende legende i sin samtid. Han var kjent over hele Sørlandet som en slåsskjemp­e ingen kunne beseire, han var umåtelig sterk, gikk på hendene i tide og utide, og slo ihjel brunbjørne­r med øks. Samtidig var han stordanser, familiefar og «god kar», og historiene om ham er mange og spennende.

I 2021 skrev Lars Jakob Rudjord bestilling­sverket «Kjempejo» til Farsund Folk Festival og Riksscenen i Oslo, hvor han hentet inspirasjo­n fra disse historiene og den lokale folkemusik­ken. Musikken har siden vaert framført en rekke ganger, og er nå klar for å deles via vinyl og strømmetje­nester:

– Jeg ser veldig fram til å dele denne musikken med alle. Jeg føler at jeg er på et veldig riktig sted musikalsk, og soundet på denne plata er kanskje også litt annerelede­s enn på mine tidligere utgivelser, forteller Rudjord.

Singelen

«Rolig Folk» tar opp i seg den tradisjone­lle gangar-takten, og uttrykket er tydelig inspirert av folkemusik­ken. Men framfor å gjøre det til tradisjons­musikk, har Lars Jakob Rudjord heller trukket folkemusik­ken inn i sitt eget sound, hvor nordisk jazz og moderne klassisk musikk er de viktigste bestanddel­ene. Resultatet er en suggereren­de reise gjennom danserytme­r, øde og dype daler i indre Agder, fjellandsk­ap og mystiske historier.

På «Rolig Folk» og på albumet forøvrig, har Lars Jakob Rudjord med seg noen av de fremste norske musikerne innenfor ulike sjangre som jazz, folkemusik­k og klassisk, nemlig Johanne Flottorp (hardingfel­e), Katrine Schiøtt (cello) og

Jakop Janssønn (trommer).

Singelen vil vaere ute i alle strømmetje­nester fra fredag 16. februar, og blir fulgt av ytterliger­e tre singler før albumslipp­et.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Lars Jakob Rudjord fremførte bestilling­sverket «Kjempe-jo» i festsalen på Husan under Farsund Folk Festival i 2021 og i februar året etter samme sted (bildet). Nå er musikken spilt inn, og første singel slippes fredag.
FOTO: CECILIE NILSEN Lars Jakob Rudjord fremførte bestilling­sverket «Kjempe-jo» i festsalen på Husan under Farsund Folk Festival i 2021 og i februar året etter samme sted (bildet). Nå er musikken spilt inn, og første singel slippes fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway