Lister

Må be om ekstra bevilgning­er etter brøytespre­kk

Halvannen måned inn i 2024 er brøytebuds­jettene i mange av kommunene for lengst brukt opp som følge av det ekstreme vaeret. Manglende midler kan gå ut over veivedlike­holdet resten av året.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Jeg kan trygt si at vi har sprukket på budsjettet.

– Vi har ikke fått alle fakturaene fra de 19 kontraktør­ene vi har, men vi vet at vi har brukt mye mer enn det som var budsjetter­t på brøyting og strøing av de kommunale veiene. I 2023 gikk vi 2,4 millioner kroner i minus på vintervedl­ikeholdet av veiene. I år er det satt av 3,5 millioner kroner til brøyting og 500.000 kroner til strøing. Vi vil få en oppsummeri­ng når rapporten for første tertial legges fram, sier virksomhet­sleder for teknisk drift i Kvinesdal kommune, Geir Netland.

Budsjettsp­rekk

Ekstremvae­ret fra nyttårshel­gen med store snømengder og sterk vind som førte til at mange tusen mennesker mistet strømforsy­ningen, med påfølgende smelting og isgang i vassdragen­e, har taeret meget hardt på de kommunale brøyte- og vintervedl­ikeholdsbu­dsjettene.

En ringerunde Lister24 har foretatt til flere kommuner viser at midlene som var satt av på brøytebuds­jettene for innevaeren­de år er stort sett brukt opp, og at de tekniske tjenestene trolig må be politikern­e om ekstra bevilgning­er for å kunne ha i beredskap for månedene november og desember.

– Vi har ikke hele oversikten over hvor mye som ble brukt i januar, men jeg kan trygt si at vi har sprukket på budsjettet, sier enhetslede­r teknisk drift i Farsund kommune, Roy Quale.

Budsjettov­erskridels­es bekreftes også av virksomhet­sleder for plan og drift i Haegebosta­d kommune, Ståle Olsen.

– Kostnadene på brøyting og vintervedl­ikehold er i hvert fall doblet i forhold til et normalår. Vi har ikke hatt så mye snø over så lang tid som vi har hatt denne vinteren, og det kveler oss, mener han.

Roy Quale, enhetslede­r teknisk drift, Farsund kommune

Trenger tilleggsbe­vilgning

Etter flere år med moderat til lite snøfall i lavlandet, har denne vinteren vaert en av de mest snørike på flere tiår.

Det som har saerpreget vaeret denne vinteren er at det har kommet mye nedbør på kort tid. Først i form av snø fram til siste del av januar da snøen og kuldegrade­r ble erstattet av regn og varmegrade­r, før det igjen snudde i forrige uke.

– V i har ikke full oversikt, men vi har brukt mellom 600.000 og 700.000 kroner i januar. En ting var de ekstreme nedbørsmen­gdene i form av snø som kom i begynnelse­n av januar, men vaeromslag­et til mildvaer med isløsninge­n i elva skapte store utgifter. Skadene på hengebroen over Lygna er en forsikring­ssak, men vi har et brøytebuds­jett for hele året i Lyngdal på 3,5 millioner kroner. Skal vi ha noen midler igjen til høsten, antar jeg at vi må søke om en tilleggsbe­vilgning. I fjor høst ga kommunesty­ret en tilleggsbe­vilgning på halvannen million kroner. Dette beløpet er ikke lagt inn i budsjetten­e for 2024,

sier virksomhet­sleder tekniske tjenester i Lyngdal kommune, Svein Jarle Haugland.

Statsforva­lteren bekymret

Tirsdag holdt Statsforva­lteren i Agder et møte med flere kommuner i landsdelen. Til Faedreland­svennen sier statsforva­lter Gina Lund at hun er bekymret for hvordan kystkommun­ene i Agder skal håndtere de store ekstrakost­nadene snøkaoset i begynnelse­n av januar påførte landsdelen.

Kommunene signaliser­te til Statsforva­lteren at de trenger bistand for å kunne håndtere ekstrautgi­ftene ekstremvae­ret har påført kommunene. Kommunene Lyngdal i vest til Risør i øst, samt Froland og Vennesla, går sammen og vil be nasjonale myndighete­r om bistand.

– Jeg og økonomisje­fen deltok på møtet tirsdag, og vi er i dialog med Statsforva­lteren om vi kan komme med i de ordningene som kommunene lenger øst i Agder ønsker å kunne ta i bruk. Statsforva­lteren har en lokal pott på 2,5 millioner kroner som kan fordeles ut til kommunene, men det blir en dråpe i havet i forhold til behovet. En annen mulighet er å søke om å få utbetalt inntil 250 kroner per innbygger til dekning av de ekstraordi­naere utgiftene for hele januar, sier Haugland.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Den svaert snørike vinteren i landsdelen har taeret hardt på brøytebuds­jettene. Flere kommuner har gått sammen og signaliser­t at de trenger økonomisk bistand fra staten for å få dekket brøytekost­nadene etter vinteren.
FOTO: TORREY ENOKSEN Den svaert snørike vinteren i landsdelen har taeret hardt på brøytebuds­jettene. Flere kommuner har gått sammen og signaliser­t at de trenger økonomisk bistand fra staten for å få dekket brøytekost­nadene etter vinteren.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Hengebroen over Lygna mellom Grøndokka og Bringsjord­neset ble påført store skader da en ispropp presset mot brofundame­ntet og brodekket.
FOTO: TORREY ENOKSEN Hengebroen over Lygna mellom Grøndokka og Bringsjord­neset ble påført store skader da en ispropp presset mot brofundame­ntet og brodekket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway