Lister

– Har fått gode resultater

Snart fire måneder etter at Norhybrid Renewables AS åpnet det som skal vaere Norges første demonstras­jonsanlegg av en helt ny energiløsn­ing på flyplassen på Lista, er de så langt fornøyde med de resultaten­e de har fått.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Det at vi allerede nå begynner å få inn bestilling­er på dette gjør at vi nå kan begynne å planlegge leveransen ut til kundene.

Trond Sørensen

– Anlegget er det samme som da vi åpnet 25. oktober, men vi har gjort en god del siden den gang. Vi har jobbet mer med testene våre, og det som blant annet er interessan­t for oss å fine ut er om flere turbiner i en klynge kan gi mer energi. Etter at en del teoretiske beregninge­r og utregninge­r er gjort, har vi nå fått anledning til å teste dette. Etter over 12.000 driftstime­r på turbinene der, viser resultaten­e at de tåler vinden på Lista og driftsoppl­egget sånn som det er satt opp der, og vi har gode resultater på klyngeeffe­kten vår, sier Trond Sørensen, som er kommersiel­l sjef i Norhybrid Renewables AS.

Anlegget deres består av fire produksjon­sdeler, hvor både solcellepa­neler og vindturbin­er er slått sammen, i tillegg til et batteri som lagrer strømmen og et styringssy­stem som kan styre alt dette. Ideen bak dette er å gi en mer stabil strømprodu­ksjon ved at man kan utnytte både vind og sol. Samtidig er turbinene ikke laget større enn at de installere­s naerme der folk bor og jobber, i tillegg til at de skal vaere støysvake.

– Høye ambisjoner

Resultaten­e så langt gjør at de nå har gått videre i produksjon­splanleggi­ngen deres, hvor de sammen med bedriften Kitron i Arendal har lagt mer detaljerte planer for oppstart av produksjon­en.

– Den store målsetting­en er å starte opp produksjon­en i mai/ juni, og fra tredje kvartal regner vi med å levere turbiner til de første kundene som har bestilt. Vi har relativt høye ambisjoner for året, hvor vi ønsker å få solgt og aller helst levert mellom 200 og 300 turbiner i løpet av året, sier Sørensen.

Dette ble også omtalt av NRK nylig.

– Er dere fornøyde med den responsen som har vaert?

– Responsen har vaert bra helt siden starten av året, og bestilling­ene har begynt å komme inn. Det er gøy å se. Det at vi allerede nå begynner å få inn bestilling­er på dette gjør at vi nå kan begynne å planlegge leveransen ut til kundene, sier Sørensen.

Utfordrend­e regelverk

Men selv om de er fornøyde med resultaten­e av de testene som har blitt gjort av det produktet de ønsker å utvikle og få ut på markedet, frykter man å bli motarbeide­t på regelsiden.

– Det er nemlig et regelverk som sier at hvis du har mer enn fem turbiner så må du søke om konsesjon fra NVE. Stortinget og regjeringe­n har gitt NVE i oppdrag å se på om det går an å forenkle dette regelverke­t, men i forrige uke svarte de regjeringe­n at de dessverre ikke har valgt å lette på noen av reglene for vind. De sier at dette er komplisert, krever ekspertise og er slik de ser det lite etterspørs­el etter dette. Det er derimot det stikk motsatte av det vi ser, da vi opplever stor etterspørs­el, sier Sørensen.

Han sier de forstår at man må ha konsesjon om man skal ha mer enn fem turbiner om man driver med det han kaller «storvind»,

med store vindmøller på et stort anlegg, men at man burde slippe konsesjon om man har en relativt liten installasj­on som han mener deres installasj­oner represente­rer.

– For oss er fem-seks-sju turbiner et relativt lite anlegg, men dersom fem-turbinrege­len blir stående gjør det at vi ikke lengre kan konkurrere der, sier Sørensen.

De mener myndighets­krav som dette er urimelig, og viser til at en konsesjons­søknad i dag ofte koster to-tre millioner kroner.

– NVE holder et strupetak på naervindsi­ndustrien i Norge, hevder Sørensen

– En sånn kostnad ødelegger enhver økonomi for våre turbiner, og er heller ikke relevant for våre prosjekter. Så dette synes jeg er en ganske stor flaskehals, saerlig når både Stortinget og regjeringe­n ber om å få fart å det grønne skiftet. Her har vi kunder som kan tenke seg å utnytte både sol og vind, men med denne regelen risikerer de å bare kunne utnytte sol, som gir lite energi om vinteren, sier Sørensen.

 ?? FOTO: NORHYBRID RENEWABLES AS ?? Slik ser vindturbin­ene til Norhybrid Renewables AS ut.
FOTO: NORHYBRID RENEWABLES AS Slik ser vindturbin­ene til Norhybrid Renewables AS ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway