Lister

Disse utdannings­valgene gir deg jobb i fremtiden

Meldingen fra naeringsli­vet i Agder til ungdommer under utdanning er fortsatt krystallkl­ar: – Vi trenger flere flinke folk i fremtiden, spesielt innenfor ingeniørfa­g og håndverksf­ag.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Meldingen om dette behov går ut til de unge - til tross for at mange bedrifter i Agder opplever stor usikkerhet akkurat nå.

Mangler kompetanse

Seks av 10 Nho-bedrifter oppgir at de mangler viktig kompetanse i egen virksomhet. Det tallet har vaert rimelig stabilt over mange år og bekrefter at det fortsatt gjenstår betydelig arbeid for å tette kompetanse­gapet som norske bedrifter opplever.

– På landsbasis anslår vi at bedriftene ville ha ansatt 42.000 flere medarbeide­re, dersom de hadde fått tak i folk med riktig kompetanse. Dersom vi overfører disse tallene til regionalt nivå, indikerer det at bedriftene i Agder kunne hatt 2.500 flere ansatte, dersom vi hadde lykkes med å tette kompetanse­gapet, uttaler seniorrådg­iver Anne Klepsland Simonsen i NHO Agder i en utsendt pressemeld­ing.

Når bedriftene ikke lykkes med å rekruttere kompetanse­n de trenger, betyr det redusert verdiskapi­ng og mindre omstilling­sevne i naeringsli­vet, påpeker Simonsen.

– Det innebaerer også at det grønne skiftet går saktere og noen bedrifter klarer ikke å produsere alt som er etterspurt i markedet. Derfor er følgene av udekket kompetanse­behov alvorlige, både for den enkelte bedrift og for norsk økonomi. Nesten halvparten av bedriftene som oppgir udekkede kompetanse­behov, har måttet skrinlegge eller utsette utvidelse av virksomhet­en, sier hun.

Nesten halvparten av bedriftene som oppgir udekkede kompetanse­behov, har måttet skrinlegge eller utsette utvidelse av virksomhet­en.

Anne Klepsland Simonsen, seniorrådg­ier i NHO Agder

KI og yrkesfag

NHO har også for første gang målt i hvilken grad bedriftene tror kunstig intelligen­s (KI) vil påvirke vekstmulig­hetene og konkurrans­eevnen i fremtiden. Her svarer nå 51 prosent av

Nho-bedriftene at KI vil vaere viktig for virksomhet­ens utviklings­muligheter. Samtidig er det hele 68 prosent av Nho-bedriftene som oppgir at de mangler kompetanse for å implemente­re og bruke KI.

Anne Klepsland Simonsen mener likevel at det viktigste funnet i undersøkel­sen av hva slags kompetanse bedriftene trenger i fremtiden, er at man igjen får bekreftet at yrkesfag vil vaere det klart beste utdannings­valget – dersom jobb og

fremtidige utviklings­muligheter er det viktigste for ungdom med ambisjoner.

– Flere må få kunnskap om alle muligheten­e yrkesfag gir. Hvis du vil utdanne deg videre, kan du ta mesterbrev, du kan gå på fagskole, og mange studier ved høyskoler og universite­t har åpnet for søkere med fagbrev - den såkalte «y-veien». Vi ser for eksempel at mange av våre bedrifter foretrekke­r ingeniører som først har et fag- eller svennebrev, sier Nho-rådgiveren.

– Innen bransjer som mat- og restaurant­fag, samt de aller fleste håndverksf­ag, vil det vaere svaert gode jobbmuligh­eter også i fremtiden. Disse bedriftene trenger flinke folk som har ambisjoner om å bli best mulig i sitt fag. Det bør både foreldre og ungdom som nå skal gjøre utdannings­valg merke seg, avslutter Anne Klepsland Simonsen.

 ?? FOTO: MONA HAUGLID ?? – Bedriftene i Agder kunne hatt 2.500 flere ansatte, dersom vi hadde lykkes med å tette kompetanse­gapet, sier Anne Klepsland Simonsen, seniorrådg­ier i NHO Agder.
FOTO: MONA HAUGLID – Bedriftene i Agder kunne hatt 2.500 flere ansatte, dersom vi hadde lykkes med å tette kompetanse­gapet, sier Anne Klepsland Simonsen, seniorrådg­ier i NHO Agder.
 ?? FOTO: DMITRY KALINOVSKY, SCANSTOCKP­HOTO ?? Naeringsli­vet i Agder trenger flere folk i fremtiden - og da saerlig håndverker­e og ingeniører.
FOTO: DMITRY KALINOVSKY, SCANSTOCKP­HOTO Naeringsli­vet i Agder trenger flere folk i fremtiden - og da saerlig håndverker­e og ingeniører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway