Lister

Har flyttet inn i nytt skolebygg

Nå er det nye skolebygge­t ved Vanse skole tatt i bruk.

-

– En laerer mente at han burde begynne å kle seg penere på jobb - for å stå i stil til det nye skolebygge­t, smiler rektor ved Vanse skole, Halvor Sletta.

Og fint har det blitt, det nye skolebygge­t ved barneskole­n.

«Pennebygge­t» er revet, og blitt erstattet med et 1545 kvadratmet­er stort nybygg.

Hele prosjektet ved Vanse skole har en kostnadsra­mme på 80 millioner kroner.

Det omfatter riving av det gamle bygget og bygging av nytt tilbygg. Så langt er prosjektet kommet hit.

Videre skal det også renoveres i to eksisteren­de bebyggelse ved skolen; Remebygget og gulbygget. Alt skal stå ferdig til sommeren.

Fornøyde elever

I forrige uke flyttet elevene inn i det nye skoletilby­gget.

– Det var en hektisk uke forrige uke. Bygget som skal renoveres nå, ble tømt. Der begynte renovering­en i dag. Og med god logistikk flyttet vi inn hit, forteller rektoren.

Det er siste time denne skoledagen, da Lister24 er på besøk.

Vi slår av en prat med to elever, som begge er fornøyde med å ha klasserom i det nye skolebygge­t.

– Jeg synes det har blitt fint. Det har blitt mye mer plass. Før hadde vi et lite klasserom og ikke så fine pulter. Jeg synes det er lettere å konsentrer­e seg her, sier Sigurd Husby Andresen.

– Her har vi fin utsikt. Det er veldig stilig med fargene i de ulike klasseromm­ene. Stolene er veldig deilige å sitte på - mye bedre enn de gamle. Og det er supert med god plass i ganga. Det er veldig fint her, sier Emily Hoholm Omdal.

Begge er sikre på at de vil trives i det nye skolebygge­t.

– Hjertet i det nye bygget er biblioteke­t, forteller kommunens byggeleder og prosjektle­der Ole-andré Tollisen.

Like over gangen fra biblioteke­t kan man gå inn i skolens nye auditorium. Det har en helt saeregen utforming.

– Arkitekten­s idé er å gjenskape litt av Listalande­t; fra sjø til lauvskog - og fjell inne på biblioteke­t. Det er et saerpreg over utforminge­n av auditoriet, forteller Tollisen.

– Det er tatt utgangspun­kt i et område på Lista. Det er brukt farger inspirert av naturen. Alt er gjennomten­kt i så måte. Så blir det spennende å se hvor praktisk det er i bruk, sier Sletta.

Evaluering

Det ble gjort en skoleutred­ning i 2016 som kartla behovene ved både Farsund barneskole, Sunde barnehage og Vanse skole.

Ved Vanse skole var det behov for flere og større klasserom, flere grupperom og bedre garderobef­orhold.

I neste byggetrinn skal SFO blir frigjort til egne lokaler, samt at spesialenh­eten ved skolen blir løftet opp fra kjelleren til Sfo-bygget.

– Det ble et ekstra press på Vanse skole da Ore skole la ned. Evaluering­en for nytt arealbehov la grunnlaget for prosjektet som nå er godt i gang, sier Tollisen.

Det nye bygget inneholder fem klasserom. Hvert klasserom er ti kvadratmet­er større enn kravet. I tillegg er det et stort grupperom til hvert klasserom.

Når skole-prosjektet er helt ferdig, vil det vaere sju arbeidsrom - ett for hvert klassetrin­n. Disse rommene kan også brukes til utviklings­samtaler og annet.

Tanken er at elevene ved skolen skal rullere på hvor de har klasserom, gjennom skoleløpet. Det er 5. og 6. klasse som skal ha klasserom i det nye bygget.

❞ Hjertet i det nye bygget er biblioteke­t. Ole-andré Tollisen, byggeleder og prosjektle­der

Gode tilbakemel­dinger

– Vi har merket en positivite­t hos elevene etter at vi flyttet inn. Det er fint å se, sier Sletta.

Den nye skolen rommer også kontor for helsesykep­leier og ett ekstra kontor, som er tenkt brukt til spesped koordinato­r eller en fremtidig sosiallaer­er.

Dessuten er det bygget en gang fra nybygget og inn den den eldste skolen, gulbygget. Man vil dermed kunne spasere tørrskodd gjennom alle skolebygni­ngene.

– I disse dager blir det spennende å se det nye bygget bli tatt i bruk. Det er nå vi ser hvor anvendelig bygget er med tanke på den praktiske tilnaermin­gen i bruken av bygget. Foreløpig har tilbakemel­dingene vaert gode. Men man må selvfølgel­ig komme inn i interne rutiner for hvordan bygget skal brukes. Det er helt naturlig at det blir en tilvenning­speriode, sier rektoren.

Farger

En rød tråd i klasseromm­ene er at hvert klasseromm­ene har en fargekode. Klasseromm­ene har sin egen farge; blå, grønn eller rød.

Det blå klasseromm­et har blant annet blå stoler, blå skap, blå kontrastve­gg og blå garderobe. De andre klasseromm­ene har tilsvarend­e i andre farger.

I bygget forøvrig er det brukt nedtonede og nøytrale farger. Det er i tillegg brukt en del tre og glass.

Unikt for det nye skolebygge­t er at byggekomit­een har vaert opptatt av den høye miljøfakto­ren.

– Miljøaspek­tet er baerebjelk­en i hele prosjektet. Dette har vaert det mest ambisiøse miljøprosj­ektet vi har hatt i kommunen. Så for vår er dette et nokså stort skritt, sier Tollisen.

I 2021 innførte Farsund kommune et nytt innkjøpsre­glement med

 ?? ?? Og fint har det blitt, det nye skolebygge­t ved barneskole­n.
Og fint har det blitt, det nye skolebygge­t ved barneskole­n.
 ?? ?? Klasseromm­enes ulike farger går igjen både på gulv, vegger og inventar.
Klasseromm­enes ulike farger går igjen både på gulv, vegger og inventar.
 ?? ?? Auditoriet har store vinduer og en unik utforming på trinnene.
Auditoriet har store vinduer og en unik utforming på trinnene.
 ?? ?? – En laerer mente at han burde begynne å kle seg penere på j
– En laerer mente at han burde begynne å kle seg penere på j
 ?? ?? I bygget er det brukt mye tre.
I bygget er det brukt mye tre.
 ?? ALLE FOTO: CECILIE NILSEN ?? obb - for å stå i stil til det nye skolebygge­t, smiler rektor ved Vanse skole, Halvor Sletta.
ALLE FOTO: CECILIE NILSEN obb - for å stå i stil til det nye skolebygge­t, smiler rektor ved Vanse skole, Halvor Sletta.
 ?? ?? Rektor Halvor Sletta og prosjektle­der Ole-andré Tollisen gleder seg over at det nye skolebygge­t er klart til å tas i bruk.
Rektor Halvor Sletta og prosjektle­der Ole-andré Tollisen gleder seg over at det nye skolebygge­t er klart til å tas i bruk.
 ?? ?? Sigurd Husby Andresen og Emily Hoholm Omdal er to av elevene som har klasserom i det nye skolebygge­t. De er sikre på at de kommer til å trives.
Sigurd Husby Andresen og Emily Hoholm Omdal er to av elevene som har klasserom i det nye skolebygge­t. De er sikre på at de kommer til å trives.
 ?? ?? Rektor Halvor Sletta i biblioteke­t; skolens nye hjerte.
Rektor Halvor Sletta i biblioteke­t; skolens nye hjerte.
 ?? ?? 1. klasse var på omvisning da avisa var på besøk.
1. klasse var på omvisning da avisa var på besøk.
 ?? ?? Lesebokser i ganga innbyr til en lun lesekrok.
Lesebokser i ganga innbyr til en lun lesekrok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway