Lister

Vil ha liv i lokalet igjen

I to år har Kjetil Olaussen brukt tid på å gjøre klar Tarebua. Han leter etter noen som vil drive stedet på sommeren.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Kjetil Olaussen bodde annenhver helg på loftet på Brekneholm­en båtbyggeri i 1987, da han fikk bygget drømmebåte­n «Atlantic cowboy». Han har livnaert seg som fisker og båtbygger i etterkant av dette og har hatt som hobby å samle på bruksgjens­tander fra fiske og sjøfart.

Sommeråpen­t?

I 2019 kjøpte Olaussen Tarebua i Tjørvehavn på Borhaug av Joanne Larsen. Siden den gang har han lagt ned mye arbeid i å dekorere og gjøre stedet i stand.

Planen for bygget er å leie det ut til private selskaper.

– Og da etter de regler som gjelder da; ved lukkede selskap kan de som leier ta med mat og drikke selv, forklarer Olaussen.

Selv bor han i Arendal og har ikke anledning til å drive pub eller matserveri­ng på Tarebua.

– Jeg er på jakt etter noen som kan vaere interesser­t i å drifte Tarebua. Det ideelle hadde vaert hvis noen kunne tenke seg å drive her i åtte uker på sommeren, sier han.

Selv beskriver han seg selv som «over gjennomsni­ttet musikkinte­ressert».

– Så hvis noen ville ha leid Tarebua som konsertlok­ale, passer jo stedet ypperlig til det.

Eiere på en halvtime

For et par år siden skulle han bare vise kona hvor han bygde båt på Lista for 30 år siden.

– Jeg hadde sett på naeringsei­endommer at dette var til salgs. Vi spurte om vi kunne komme inn her og kikke. En halv time etterpå var vi pubeiere. Og jeg har ikke greie på pub, smiler han.

I lokalet har eieren pyntet og dekorert med en samling av ting han har samlet av kystkultur­gjenstande­r.

Stor samling

Han har fascineren­de historier bak alle gjenstande­ne.

På veggen henger en stålplate fra D/S «Hestmanden», som ble byttet ut en gang. Skipet har overlevd to verdenskri­ger.

Jeg byttet til meg denne platen. Vi fikk svar fra Vest-agder museet om at det gikk i orden. Under den forutsetni­ng at hvis «Hestmanden» noen ganger kommer til Borhaug, skal hele mannskapet få gratis øl. Det skal gå greit, smiler Olaussen.

Camilla Hegg har malt et motiv på platen, slik «Hestmanden» må ha sett ut i ubåt-periskopet.

Ved en ny disk i øverste etasje henger også en dampfløyte fra en hvalfanger.

– Hvis noen drar i denne, må man betale øl til alle sammen etter en gammel, amerikansk skikk.

– Her er mange genuine ting, forteller han.

Han viser frem: En ekte portvinstø­nne fra Porto, med Christiani­a inngravert. Denne fikk Olaussen av en hvis bestefar hadde vaert fyrvokter ved Lista fyr.

Flere steder er det autentisk båtbygger-verktøy utstilt i lokalet.

– For et bygg

Olaussen er takknemlig og imponert over innsatsen Knut Ragnar Karlsen og Morten Køhn har gjort for å forvandle Tarebua fra å vaere en redskapsbu til det den er i dag.

– For et bygg, altså, utbryter han.

– Derfor at vi beholdt alt det originale. Det eneste jeg har gjort er å dekorere med det jeg har samlet.

I 1. etasje er det gjort en forandring. Det er åpnet opp mellom rommene, der det tidligere var glass mellom. Det er også lagt nytt eikegulv i det ytterste rommet.

– Jeg har tenkt å ha dette her resten av livet. Det har tatt litt tid å komme i mål. Men nå føler jeg at Tarebua er klar til å tas i bruk igjen. Jeg håper det kan bli liv her igjen - det hadde vaert fint for hele bygda, avrunder han.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Planen for bygget er å leie det ut til private selskaper. I tillegg håper Kjetil Olaussen at noen kan tenke seg til å drive Tarebua i åtte uker på sommeren.
FOTO: CECILIE NILSEN Planen for bygget er å leie det ut til private selskaper. I tillegg håper Kjetil Olaussen at noen kan tenke seg til å drive Tarebua i åtte uker på sommeren.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Styrhuset kommer fra en fiskebåt. Olaussen måtte hente hele båten for eieren ville ikke selge bare huset.
FOTO: CECILIE NILSEN Styrhuset kommer fra en fiskebåt. Olaussen måtte hente hele båten for eieren ville ikke selge bare huset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway