Lister

Bader hele året: – Blir mer våken

«Åpen badstu og isbading for tøffinger» trakk flere barn til Naudodden.

- CECILIE NILSEN

Det er bra for kroppen og er på en måte en slags trening

Ute er det tre grader i lufta. Vannet holder fire grader. Som en aktivitet i vinterferi­en ble badstua holdt åpen for alle barn som vil ha seg et vinterbad.

Noen av de som kom for å bade og bruke badstua på Naudodden var Nelly Drange Alden, som kom sammen med Nellys mamma, Nina Drange Alden.

Nelly Drange Alden

Årskort

Det er langt fra første gang Nelly og Madelen Gabrielsen bader og bruker badstua her. De har hatt årskort i tre år nå. Begge har blitt veldig glad i aktivitete­n.

– Hvorfor liker dere isbading og badstu? – Det er bra for kroppen og er på en måte en slags trening, sier Nelly.

– Hvordan merker dere det på kroppen? – Man blir mer våken. Det blir på en måte et nytt liv etter at man har badet, overbevise­r hun.

Det kaldeste jentene har badet i er fire minusgrade­r. Dessuten forteller de at det er iskaldt å dukke hodet under vann. Det kan man få hjernefrys.

– Det går greit å bade i kaldt vann. Men det er litt kaldt av og til, smiler Nelly.

– Som Syden

Jentene går ut av badstuen og småspringe­r bort til badestigen under stupetårne­t. En om gangen går de ned stigen, går nedi vannet uten å nøle, svømmer noen tak og går opp stigen igjen.

– Når man er varme på forhånd, etter å ha sittet litt i badstuen, føles det nesten som Syden å komme ut, forteller Nelly.

– Det stikker litt når man kommer inn igjen. Det liksom bobler i huden, forklarer de.

Vel inne i badstuen igjen, tar de av ullsokkene for å få varmen i beina. Deretter tar jentene seg også et bad i sjøvannsku­lpen i enden av badstua.

– Det er forfrisken­de, smiler Nina.

– Nye generasjon­er

«Åpen badstu og isbading for tøffinger» hintet mot barn, i regi av Farsund Badehus, har aldri blitt gjort før.

– Vi har hatt en veldig medlemsvek­st i det siste, i det voksne sjiktet. Da tenkte vi at det hadde vaert artig å få med nye generasjon­er til å finne gleden i dette. Derfor tenkte vi å invitere til dette. Det er viktig i denne sammenheng holde temperatur­en i badstuen litt nede og ikke lage det til en konkurrans­e om hvem som kan sitte lengst. Så håper vi at flere kan få opp øynene for at dette kan vaere kjekt. Vi satser jo på at badehuset og badstua skal vaere her i mange år. Så nå er det neste genrasjon vi driver og oppdrar. I tillegg er det jo vinterferi­e og tenkte at dette kunne vaere en fin aktivitet i så måte, sier Øystein Mikalsen.

Mikalsen er litt forsiktig med å ha fokus på helseeffek­ter ved isbading. Han har nylig hørt et foredrag om at det ikke er noen vitenskape­lige bevis på at isbading er sunt. Badstu, derimot, er det dokumentas­jon i bøtter og spann på at har en helsegevin­st.

– Det er helt topp at folk vil bade i sjøen, men det må folk gjøre fordi de synes det er deilig. Men det er flott at folk opplever gleden og mestringen av å bade i kaldt vann. Følelsen av å komme opp av vannet og føle seg som på toppen av verden - det er godfølelse jeg unner alle å få, sier Mikalsen.

– Men nye, begeistred­e generasjon­er er målet. cecilie.nilsen@lister24.no

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Nelly Drange Alden og Madelen Gabrielsen har isbadet og brukt badstuen i flere år. Søndag fikk flere barn prøvd seg.
FOTO: CECILIE NILSEN Nelly Drange Alden og Madelen Gabrielsen har isbadet og brukt badstuen i flere år. Søndag fikk flere barn prøvd seg.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Jentene tar seg også et bad i sjøvannsku­lpen i enden av badstua.
FOTO: CECILIE NILSEN Jentene tar seg også et bad i sjøvannsku­lpen i enden av badstua.
 ?? ?? Nelly Drange Alden tar noen svømmetak.
Nelly Drange Alden tar noen svømmetak.
 ?? FOTO: SVEINUNG W. JENSEN ?? Kameratene Beshr og Elias Tajjour og Peder og Silas Berget benyttet også anledninge­n til bad og badstu.
FOTO: SVEINUNG W. JENSEN Kameratene Beshr og Elias Tajjour og Peder og Silas Berget benyttet også anledninge­n til bad og badstu.
 ?? FOTO: SVEINUNG W. JENSEN ?? Beshr Tajjour hopper fra stupetårne­t.
FOTO: SVEINUNG W. JENSEN Beshr Tajjour hopper fra stupetårne­t.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ??
FOTO: CECILIE NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway