Lister

Krafttak for Forsvaret

-

IAt midlene settes inn slik at den reelle forsvarsev­nen styrkes, må i dagens situasjon vaere en selvfølge

den kommende langtidspl­anen for Forsvaret skal det tas større grep og bevilges mer penger enn noen gang etter andre verdenskri­g. Det varslet statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) under sikkerhets­konferanse­n i München sist helg – en uke før toårsdagen for Russlands fullskala angrep på Ukraina. For situasjone­n er at det norske forsvaret preges av store etterslep og alvorlige mangler, mens Ukraina vil trenge økt militaer bistand fremover. Trusselbil­det er langt mørkere enn slik det fortonet seg for få år siden. Og russernes brutale felttog i nabolandet er langt fra den eneste grunnen til at verden er blitt et farligere sted.

Etter flere sviende tilbakesla­g i disse to årene, og tross enorme tap av soldater, er Putins strategi trolig å holde krigen gående på relativt lavbluss i årevis, med håp om utmattelse og splittelse i Vesten. Blant Ukrainas venner ymtes det om forsøk på forhandlin­ger. Men det eventuelle forhandlin­gstemaet vil neppe vaere mer enn en form for våpenhvile. Putins langsiktig­e visjon om å gjenoppret­te det storrussis­ke riket lar seg ikke forhandle bort. Ei heller hans paranoide propaganda­forestilli­nger om russernes tapre forsvar mot et krigersk Vesten i moralsk forfall.

Et militaert angrep mot Norge er lite sannsynlig i overskueli­g fremtid. Mer utsatt er de baltiske landene - og andre deler av det Putin anser som tapte deler av storriket - når Russland får bygd opp kapasitete­r til mer enn

Ukraina. Og en opptrappet hybridkrig mot Vesten stiller økende krav til vår egen forsvarsbe­redskap. Det sies ofte, og kan gjerne gjentas ved toårsmarke­ringen 24. februar: Ukrainas forsvarska­mp og Norges beredskap er to sider av samme sak.

Bevilgning­ene til Forsvaret må raskest mulig opp på det vedtatte målet om 2 prosent av bruttonasj­onalproduk­tet. Trolig bør listen legges enda høyere i den nye langtidspl­anen, uavhengig av utsiktene til valgseier for en løs kanon hos vår fremste allierte. Men viktigst er og blir måten pengene brukes på. At midlene settes inn slik at den reelle forsvarsev­nen styrkes, må i dagens situasjon vaere en selvfølge. Mest mulig forsvar per krone. Likeså at alle ansvarlige krefter i Stortinget medvirker til et politisk baerekraft­ig forlik bak langtidspl­anen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway