Lister

Delte ut 1.414 porsjoner i fjor

Øyvind Petterson (KRF) mener det er rom for å bevilge penger til både datakurs for seniorer og spisevenn-tilbud. Det er ikke ordføreren enig i.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Under siste formannska­psmøte ble det enstemmig vedtatt å bevilge 100.000 kroner til datakurs for seniorer, i regi av Game of Lister. Men at pengene skulle tas fra spisevenn-tilbudet, som kommunen har hatt på menyen i noen år, var det delte meninger om. Posisjonen med Frp og Høyre stemte for dette, og siden de har flertall ble det sånn.

Dermed sparer kommunen 400.000 kroner. I tillegg til 100.000 til Game of Lister ble det bevilget 50.000 til vaksinerin­g av Vg2-elever og 2006-modeller hjemmehøre­nde i Farsund kommune.

Men likevel står det igjen 250.000 kroner, som ifølge Petterson ble satt på bok.

– Det tror jeg er nok til å oppretthol­de spisevenn-tilbudet. I vårt forslag har vi tatt med begge deler, for vi ser også behov for datakurs for seniorer, forklarer han.

Mange sitter alene

Når det gjelder spisevenn-prosjektet påpeker Krf-politikere­n at det er mange som sitter alene og spiser middag og som gjerne kunne hatt noen å spise sammen med.

– Mange er eldre, som ikke lager så mye middag selv. Jeg vet at mange av brukerne er kjempeforn­øyd med spisevenn-tilbudet, sier Petterson.

Ifølge kommunalsj­ef for helse og omsorg i Farsund kommune, Anne Margrethe T. Johnsen, så var det 1.414 som benyttet seg av dette tilbudet i 2023, altså 27 per uke.

– Det vil si at 52 personer spiser måltidet sitt sammen hver uke på grunn av dette. Man bestiller jo en ekstra porsjon for å spise sammen med noen. Jeg synes ikke det tallet er så lavt, sier han.

– Går utover helsa

Han opplyser dessuten at forskere og helseperso­nell sier at de som bor alene spiser mindre og mer usunn mat, og tar seg ofte ikke tid til å lage middag.

– Det går ut over helsa. Jeg leste på medisin.no at ensomhet har blitt den nye røyken, sier han.

– Denne saken skal avgjøres i kommunesty­ret 7. mars. Har du tro på at noen fra posisjonen vil snu?

– Da vil jeg gjerne få dele svaret i to. Jeg tror det ikke, men jeg håper, svarer Øyvind Petterson.

– Treffer ikke rett

Ordfører Ingrid Williamsen forteller at etter det hun er blitt fortalt, så var det langt faerre som benyttet seg av tilbudet enn det som er tilfellet.

– Det vi har hørt er at det ikke har blitt så mye brukt, forteller hun.

– Uansett mener jeg at spisevenn-tilbudet ikke treffer helt rett. Dessuten har vi «Kort og godt» på Herredshus­et i Vanse, i regi av Frivilligs­entralen. Her kan man møtes annenhver uke å kjøpe middag for en billig penge. Det blir mye brukt. Jeg tror aerlig talt at vi kan treffe bedre på andre tiltak enn spisevenn, understrek­er hun.

Helse – Øyvind Petterson trekker fram helsepersp­ektivet?

– Sunn mat kan man kjøpe uansett. Denne saken har nok blitt litt «storm i et vannglass». Det som er posisjonen­s anliggende er at vi ønsker å ha en sunn økonomi. Da må vi se på hva vi bruker penger på, som ikke er lovpålagt, poengterer hun.

– Jeg synes aerlig talt ikke spisevenn var det verste tilbudet å ta bort, for vi har jo «Kort og godt». I tillegg til billig mat møter man enda flere folk der, fortsetter Williamsen.

Jeg leste på medisin.no at ensomhet har blitt den nye røyken.

Ikke mindre

Hun påpeker videre at vi går inn i en framtid som ikke blir mindre belastende for kommunene økonomisk.

– Spisevenn var noe posisjonen i det forrige kommunesty­re fikk inn, sier hun videre.

– Men Frp skal har jo selv uttalt at de skal støtte opp om de eldre?

– Og det gjør vi. Men vi kan treffe dem på andre måter. Og i formannska­pet bevilget vi tross alt 100.000 til datakurs for seniorer. Det er jo også et sosialt tiltak.

Ordfører Ingrid Williamsen forteller at man ikke bare kan gi.

– Vi må også ta høyde for utfordring­er som kommer i framtida. Vi vil ha en restriktiv politikk og vaere ansvarlige, sier hun.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Elisabeth Bruseland og Susanne Adserballe roste «Spisevenn»tilbudet tilbake i 2021. Nå fjernes trolig tilbudet.
FOTO: CECILIE NILSEN Elisabeth Bruseland og Susanne Adserballe roste «Spisevenn»tilbudet tilbake i 2021. Nå fjernes trolig tilbudet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway