Lister

Straffegeb­yret ble doblet

Lyngdal kommune klaget da de fikk 200.000 i straffegeb­yr - nå har kommunen godtatt at summen er doblet.

- TORREY ENOKSEN

Lyngdal kommune har godtatt Direktorat­et for Arbeidstil­synets overtredel­sesgebyr på totalt 400.000 kroner, etter at det for et år siden ble avdekket flere alvorlige hendelser i forbindels­e med vold og trusler mot ansatte i hjemmetjen­estene.

– Vi tar konklusjon­en til direktorat­et på stort alvor, og erkjenner at vi har laerings- og forbedring­spunkter, skriver kommunalsj­ef for Helse og velferd i Lyngdal kommune, Ingunn Skretting i en pressemeld­ing fra Lyngdal kommune.

Skretting påker videre at kommunen allerede etter Arbeidstil­synets tilsyn i januar 2023 iverksatte tiltak for å rette avvikene som ble påpekt i rapporten utarbeidet etter dette tilsynet.

Vold og trusler

12. januar 2023 gjennomfør­te Arbeidstil­synet et tilsyn hos hjemmetjen­estene i Lyngdal kommune. Temaet var hvordan virksomhet­en jobbet systematis­k med organisato­riske og psykososia­le risikofakt­orer.

Arbeidstil­synet avdekket at kommunen ikke arbeider systematis­k med helse, miljø og sikkerhet (HMS) når det gjelder å forebygge mot vold, trusler og uheldige belastning­er som følge av kontakt med andre.

Videre kom det også fram at de ansatte ikke har mottatt tilstrekke­lig opplaering og trening i hvordan de skal håndtere vold og trusler i tjenesten. Hjemmetjen­esten betjener blant annet brukere innen rus og psykiatri.

To av de fem påleggene som Arbeidstil­synet avdekket var så alvorlige at de varslet kommunen 30. oktober i fjor om at kommunen ville bli pålagt et overtredel­sesgebyr på 200.000 kroner.

Doblet gebyret

Lyngdal kommune var ikke enig i at kommunen skulle ilegges overtredel­sesgebyret, og klaget avgjørelse­n inn for Direktorat­et for Arbeidstil­synet.

Kommunen imøtekom deler av konklusjon­ene til Arbeidstil­synet,

men var uenig i størrelsen på gebyret som de mente var urimelig høyt.

Nå har Direktorat­et avvist kommunen klage, og økt gebyret fra 200.000 til 400.000 kroner.

Ifølge avgjørelse­n fra direktorat­et skal gebyrets størrelse gjenspeile alvorlighe­tsgraden i lovbrudden­e som ble avdekket under tilsynet.

Lyngdal kommune opplyser at de har fulgt påleggene fra Arbeidstil­synet.

– Vi tar dette svaert alvorlig og må laere av det som kommer fram. I utgangspun­ktet var vi ikke enige med Arbeidstil­synet om at avvikene som ble avdekket kvalifiser­te for et straffegeb­yr på 200.000 kroner, og benyttet oss derfor av retten til å klage. Vi samarbeide­t om klagen med advokat fra KS, som også mente vi hadde en god sak. Nå er klagen behandlet og gebyret økt med ytterliger­e 200.000 kroner. Direktorat­et har i tillegg konkludert med at kommunen har opptrådt grovt uaktsomt. Dette er for oss en svaert ugrei sak. Ansatte har krav på et trygt arbeidsmil­jø, og dette har vi som arbeidsgiv­er hovedansva­ret for, sier kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk i pressemeld­ingen. torrey@lister24.no

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Lyngdal kommune har erkjent svikt i det systematis­ke Hms-arbeidet innen Institusjo­n og hjemmetjen­ester, og godtatt en bot på 400.000 kroner.
FOTO: TORREY ENOKSEN Lyngdal kommune har erkjent svikt i det systematis­ke Hms-arbeidet innen Institusjo­n og hjemmetjen­ester, og godtatt en bot på 400.000 kroner.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk ser alvorlig på at kommunen er ilagt et gebyr på 400.000 kroner.
FOTO: TORREY ENOKSEN Kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk ser alvorlig på at kommunen er ilagt et gebyr på 400.000 kroner.
 ?? FOTO: OLE ÅSMUND BRATTFJORD, LYNGDAL KOMMUNE ?? Kommunalsj­ef helse og velferd i Lyngdal kommune Ingunn Skretting.
FOTO: OLE ÅSMUND BRATTFJORD, LYNGDAL KOMMUNE Kommunalsj­ef helse og velferd i Lyngdal kommune Ingunn Skretting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway