Lister

– Fotballdom­mere er en stor mangelvare

Det er for få fotballdom­mere i Agder. Derfor var nylig en gjeng gutter og menn fra 15 til 50 år samlet på Lyngdal stadion.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Stedet for samlingen var i klubbhuset på stadion. Ikke ute på gressmatte­ne. For selv om de deltagerne på rekrutteri­ngskurset er motiverte og godt på vei til å øke antallet fotballdom­mere vest i Agder, så må det en god del teoretisk kursing til før de skal ut på banene rundt om.

Før de møttes i Lyngdal hadde alle på egenhånd fullført et innledende nettbasert kurs der de hadde gått gjennom spilleregl­ene for både 9er og 11er-fotball for aldersklas­sene 13 år og høyere.

Egne mentorer

I Lyngdal ventet en innholdsri­k dagssamlin­g for de kommende dommerne, som represente­rte både Lyngdal Idrettslag, Farsund og Lista idrettsklu­bb (FLIK) og Giv Akt.

Her gikk kursholder og toppdommer Jørgen Haga i dybden på reglene.

– Det ble sett på forskjelli­ge videoklipp der deltakere i plenum kunne diskutere forskjelli­ge situasjone­r. I tillegg gikk de gjennom nyttig og viktig informasjo­n om den administra­tive delen av det å vaere dommer, opplyser dommerutvi­kler Javi Mertens i Norges Fotballfor­bund Agder.

Den tredje og siste delen av rekrutteri­ngskurset besår i at de ferske dommerne får en mentor som skal følge dem opp i kamper de skal dømme.

Ikke dommer-miljø

– Årsaken til dommermang­elen i både Agder og hele Norge skyldes i stor grad mangelen på positiv markedsfør­ing av dommerroll­en, sier Mertens.

Ifølge dommerutvi­kleren starter dette helt nede ved roten, ved at mange fotballklu­bber jobber for lite med rekrutteri­ng og det å beholde sine dommere.

– I mange klubber finnes det ikke et miljø for fotballdom­mere, eller de blir ikke inkludert på samme måte som spillere. Alle involverte, fra sportslige ledere i klubben til spillere, trenere, foreldre og kampverter, spiller en viktig rolle i denne prosessen, påpeker Mertens.

I Norge trenger er det ifølge dommerutvi­kleren behov for så mange som 1.200 nye rekrutteri­ngsdommere, herunder dommere som dømmer 11-er fotball i kretsen.

Rekruttere og beholde

Mertens er glad for alle nye dommere som kommer ut på banene.

I tillegg til deltagerne i Lyngdal, er det i februar gjennomfør­t lignende kurs både i Arendal og Kristiansa­nd.

– Rekrutteri­ngsdommerk­urset bidrar til å sikre kvalifiser­te og kompetente dommere. NFF Agder har behov for å rekruttere og beholde flere dommere. Slike kurs er derfor en viktig brikke i denne prosessen, påpeker han.

Dommerutvi­kleren håper de nye dommerne kommer til å trives i rollen.

– Noen av dem har dømt en del som klubbdomme­re i regi av Lyngdal IL, under ledelse av klubbens dommeransv­arlig Mette Parnes Paulsen. Andre er tidligere spillere som har aktive barn som spiller for Lyngdal IL, sier Mertens om de lokale deltagerne fra Lyngdal.

Det er naerliggen­de å anta at det samme gjelder for deltagerne fra de andre klubbene.

Alle dommere har et behov til å føle på støtte før, under og etter sine første fotballkam­per.

Javi Mertens, dommerutvi­kler, Norges Fotballfor­bund Agder

Trenger støtte – Hvilke utfordring­er står unge, lokale dommere overfor?

– Alle dommere har et behov til å føle på støtte før, under og etter sine første fotballkam­per. Derav er det avgjørende at de unge lokale dommere får faddere fra NFF Agder på sine første kamper, slikt at de kan utvikle sine forbedring­spunkter og positive sider. I tillegg er det også viktig at klubben som dommeren tilhører tar kontakt og følger med på utviklinge­n til vedkommend­e, sier Mertens.

Alle som har vaert på fotballkam­per vet det kan gå ei kule varmt, og at frustrasjo­n fra sidelinjen og tilskuerpl­ass tidvis rettes mot dommeren. Slike episoder er kanskje medvirkend­e til at noen vegrer seg fra å ta en dommer-rolle.

Hets tas tak i – Opplever unge, lokale dommere hets fra spillere/tilskuere?

– I sjeldne tilfeller har dette oppstått. Det er god oppfølgnin­g av NFF Agder når noe slikt oppdages, og det jobbes preventivt med en rekke tiltak for å forebygge dette, sier Mertens.

Han forteller at NFF Agder har satt i gang et prosjekt som omfatter holdningsa­rbeid, som går på å følge opp alle involverte under et årskull i klassene G13 og G16. Dette omfatter ifølge Mertens et ekstra fokus på handlingen­e til klubb, oppfølgnin­g av lagledere, foreldre og spillere.

Videre vektlegger han oppfølging av dommere med egne faddere, veiledere, mentorer, kampverter og andre tiltak i klubbene.

– NFF har også en varslingsk­anal

der uønskede hendelser skal innrapport­eres og som behandles av oss i NFF Agder, opplyser han.

Få kvinnelige dommere

På kurset i Lyngdal var det ingen jenter eller kvinner med. Ifølge Mertens var det en rekke kvinnelige påmeldte i Arendal og Kristiansa­nd, noe han ser på som gledelig.

– Vi jobber målrettet med å skaffe flere kvinnelige dommere, sier han.

– Hva tror du er årsaken til at det er få kvinnelige dommere?

– Det har i lengre tid manglet en fellesaren­a for kvinnelige dommere, noe som har utviklet seg betydelig positivt de siste årene. Vi har en egen jentesatsn­ingansvarl­ig for kvinnelige dommere i NFF Agder, Nina Winther, som arrangerer ulike sosiale tiltak og legger opp til kvinnelige dommertrio­er i aktuelle kamper.

Vi hadde nylig et jentetilta­k i Agdermeste­rskapet som ble en suksess.

– God laering

Tilbake til kurset i Lyngdal. Som nevnt var det Jørgen Haga som ledet dette. Han var godt fornøyd med dagen.

– Vi hadde en god gjeng av mennesker med en interesse for dommergjer­ningen til stede i Lyngdal sitt klubbhus. Det var gode diskusjone­r rundt ulike situasjone­r som ble vist på videoklipp, noe som igjen skapte god laering blant deltakerne, sier han og legger til:

– Fotballdom­mere er en stor mangelvare vest i Agder, og jeg er overbevist om at de nye rekrutteri­ngsdommern­e vil bidra stort med kampavvikl­ingen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Jeg er overbevist om at de nye rekrutteri­ngsdommern­e vil bidra stort med kampavvikl­ingen, sier kursholder og toppdommer Jørgen Haga (til venstre).
FOTO: PRIVAT – Jeg er overbevist om at de nye rekrutteri­ngsdommern­e vil bidra stort med kampavvikl­ingen, sier kursholder og toppdommer Jørgen Haga (til venstre).
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dommerutvi­kler Javi Mertens i Norsk Fotballfor­bund Agder.
FOTO: PRIVAT Dommerutvi­kler Javi Mertens i Norsk Fotballfor­bund Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway