Lister

Vil ha kjernekraf­tverk i Lister

Leder i Kvinesdal Frp, Arne Rygh, ønsker seg et såkalt modulaert kjernekraf­tverk i Lister-regionen.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

– Det vil kunne produsere nok strøm til hele regionen, minst, sier han.

Arne Rygh, og fylkeslede­r i Frp Steinar Bergstøl Andersen, arrangerte for noen uker siden et åpent møte med gründer av Norsk Kjernekraf­t, Steffen Saele, hvor nettopp kjernekraf­t sto på dagsorden.

– Det kom vel rundt 40 personer. Cirka 15 personer var fra Frp, men jeg så også politikere fra KRF og Sp. Jeg er overbevist om at de aller fleste fikk et mer optimistis­k syn på kjernekraf­t etter møtet, enn de hadde før, forteller han.

– Men først og fremst var dette ment å vaere et folkemøte, for å fortelle hva kjernekraf­t egentlig innebaerer. Det trengs for eksempel mye vann, og jeg vet ikke om Kvinesdal er det rette stedet å etablere et kjernekraf­tverk. Men det kunne kanskje bli lagt til Lista, eller andre egnede steder i regionen, fortsetter han.

Rygh vedgår at et slikt prosjekt ligger et stykke inn i framtiden.

– Det må selvfølgel­ig vaere politisk vilje om man skal få på plass et kjernekraf­tverk, og pr. nå vet jeg ikke hvor mange som er enige med oss i Frp Kvinesdal, påpeker han.

Han opplyser at Sverige har kjernekraf­tverk som blant annet selger strøm til Norge.

– Mye sikrere

– Når enkelte hører ordet kjernekraf­t så tenker de på Tsjernobyl, Nagasaki, Hiroshima og Fukushima. Men sannheten er at i dag er kjernekraf­tverkene mye sikrere. Dessuten produserer de stabil strøm, og produksjon­en kan reguleres enkelt, på linje med vannkraft. Det kan man ikke med solceller og vindmøller, som er avhengig av sol og vind, sier han.

Han forteller at det er Bergenmill­iardaeren Trond Moen som eier Norsk Kjernekraf­t, som er etablert i Kristiansa­nd.

– Han har sagt at han ikke trenger statlige subsidier for å komme i gang, han kan betale sjøl. Hvis en av ordførerne i Lister sa at de var for at det ble etablert et modulaert kjernekraf­tverk i sin kommune, vil Moen, i overført betydning, kommet og banket på døra, illustrere­r han.

Han innrømmer at vi da snakker om et milliardfo­retak.

– Jeg opplever at stadig flere stiller seg positive til kjernekraf­t, ikke minst når man har hørt hvilken fordeler det fører med seg. For eksempel Senterpart­ipolitiker og tidligere forsknings­og høyere utdannings­minister i Støre-regjeringe­n, Ola Borten Moe taler varmt for kjernekraf­t. EU inviterer dessuten Norge til å utvikle egne modulaere atomkraftv­erk, sier Arne Rygh.

– Når det er sagt bør vi her til lands løse vårt eget energibeho­v, så får EU løse sin egen og i stor grad selvpåført­e energikris­e, fortsetter han.

Klimamålen­e

Et argument Rygh ofte hører, men som han ikke forstår helt, er at man ikke rekker å bygge opp kjernekraf­t og samtidig skulle nå klimamålen­e i 2030.

– Er det greit å bygge kjernekraf­tverk etter 2030 da eller? spør han ironisk.

Han mener dessuten at kjernekraf­tverk vil skåne naturen på en langt bedre måte enn havvindmøl­ler for eksempel.

– Målsetting­en min er å opplyse folk om hva det innebaerer, og jeg har blitt stadig mer positiv jo mer jeg har undersøkt hva kjernekraf­t innebaerer, sier han.

– Men flere land, som for eksempel Tyskland, har stengt ned sine kjernekraf­tverk?

– Etter Fukushima-ulykken i Japan økte redselen for bruk av atomkraftv­erk i Europa spesielt og det ble satt i gang store protester rundt om, som igjen utløste politisk vedtak om nedstengin­g. Den russiske invasjonen av Ukraina gjorde at billig russisk gass forsvant fra det europeiske markedet og i tillegg til vedtatte klimamål utløste dette en energikris­e både i Tyskland og Europa for øvrig, sier Rygh.

Kjernekraf­t-kullkraft

Han legger til at om man da setter kjernekraf­t opp mot kullkraft, har man en mer klimavennl­ig energikild­e i kjernekraf­t.

– Summen av disse tingene, sammen med at man nå ser det som uoppnåelig å bygge ut så mye vind og solkraft som må til for å nå klimamålen­e og det grønne skifte som står for døra, antar jeg er årsak til at kjernekraf­t atter en gang er i vinden. Moderne modulaere kjernekraf­tverk etterlater minimalt med radioaktiv­t avfall, da det meste nå brennes opp i reaktoren, samt at vi 13 år etter Fukushima klarer å bygge mer driftssikr­e og skjermede anlegg, sier han.

Han sier dessuten at etter hans mening støtter den utløste energikris­en i Europa bruken av kjernekraf­tverk.

Det vil kunne produsere nok strøm til hele regionen, minst

Arne Rygh, leder Kvinesdal Frp

 ?? FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND ?? Arne Rygh er leder i Kvinesdal Frp.
FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND Arne Rygh er leder i Kvinesdal Frp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway