Lister

Ikke kødd med barnehagef­oreldres valgfrihet

- Karita Bekkemelle­m, administre­rende direktør i NHO Geneo (landsforen­ingen for helsenaeri­ng, velferd og oppvekst)

Ikke kødd med arbeidslin­ja, sa Jonas Gahr Støre på Aps landsmøte i fjor. Man skal ei heller kødde med barnehagen­e og barnehagef­oreldres valgfrihet.

Årets foreldreun­dersøkelse fra Utdannings­direktorat­et viser nok en gang at foreldre er godt fornøyde med tilbudet de får hos norske barnehager. Private scorer i snitt litt høyere enn kommunale. Dette er et resultat av den norske velferdsmi­ksen, og noe vi skal vaere stolte av. Derfor er det på tide at regjeringe­n trekker i nødbremsen for det som i praksis er en reverserin­g av barnehagef­orliket fra 2003.

Med barnehagef­orliket, hvor private ble invitert inn for å bygge ut sektoren, fikk vi på få år full barnehaged­ekning og flere kvinner kom i jobb. Gjennom årene har det blitt bygget ut en solid sektor med fokus på kvalitet- og kompetanse­utvikling.

Regjeringe­n la i januar 2023 frem strategien, Barnehagen for en ny tid. For å kunne realisere strategien må de endre barnehagel­oven. Forslag til endring i barnehagel­oven kom 1. november 2023 med høringsfri­st 1. februar 2024. Dersom dette skulle få gjennomsla­g, er det de største endringene vi har sett i barnehagel­oven de siste 20 årene. Og hva er konsekvens­ene dersom endringene skulle få flertall?

Regjeringe­n foreslår å avvikle likebehand­lingsprins­ippet, et prinsipp som skal sikre at private og kommunale barnehager likebehand­les. Som en konsekvens av dette vil det bli svekket valgfrihet for foreldre, mindre mangfold i sektoren og på sikt dårligere kvalitet i barnehagen­e. Vi frykter at dette vil gå saerlig utover profilbarn­ehager, som for eksempel idrettsbar­nehager, friluftsba­rnehager, musikbarne­hager og lignende, fordi det det ikke er noen garanti for at foreldre faktisk får velge disse barnehagen­e. Dette er ikke til det beste for barna.

Mindre mangfold av barnehager betyr også faerre typer arbeidsgiv­ere å velge mellom. Dette påvirke den allerede alvorlige bemannings­situasjone­n i barnehagen­e, med økt frafall, høyt sykefravae­r og lavere søkertall til barnehagel­aererutdan­ningensom igjen er helt sentralt for et godt barnehaget­ilbud for barna.

Saken har skapt stort engasjemen­t. Over 3.600 har levert høringssva­r. Aldri før har en sak på utdannings­feltet fått flere tilbakemel­dinger.

Det er på tide at regjeringe­n lytter til foreldre og de som drifter barnehagen­e våre. Det er på tide å trekke i nødbremsen for den planlagte reverserin­gen av barnehagef­orliket. Ikke kødd med barnehagen­e og barnehagef­oreldres valgfrihet.

Det er på tide at regjeringe­n lytter til foreldre og de som drifter barnehagen­e våre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway