Lister

Sats på havet!

-

Om kort tid skal elevene i ungdomssko­len velge videregåen­de opplaering. Vår beste anbefaling er å satse på en utdanning som peker mot havet.

For Norge er en av verdens ledende maritime nasjoner, og maritim naering er i vekst. Bransjen er preget av framtidsop­timisme og planer om å ansette stadig flere. Mange jobber om bord på båt, men de fleste jobber på land.

Havnaering­ene er mer enn et liv på havet; som i rederiene, på verftene, i produksjon­sbedriften­e eller på kontor med design, megling og ledelse. En maritim karriere kan vaere alt fra matros til ingeniør, og du kan velge både praktisk og teoretisk utdanning.

Ved å satse på havet får ungdommen store utviklings­muligheter, og vil kunne vaere med på å løse klimautfor­dringene. Norge har tatt globalt lederskap i utviklinge­n av grønn teknologi for en baerekraft­ig maritim naering. Nå trenger vi ungdom til å bygge, utvikle og seile fremtidens miljøvennl­ige skip.

Det er mulig å sikte seg inn mot maritim naering gjennom å gå studiespes­ialisering på videregåen­de, og ta maritime fag, ingeniørfa­g, økonomi eller juss på høyskole og universite­t. Hvis du liker mer praktiske fag, kan du sikte deg inn mot yrkesfag hvor det er et udekket behov for kompetanse.

På Sørlandet har vi maritime fag på

Kvadrature­n videregåen­de skole og Maritim Videregåen­de skole Sørlandet, hvor du kan ta den maritime utdanninge­n på skoleskipe­t M/S Lofoten. Hvis du velger VG1 Teknologi- og industrifa­g kan du gå videre på VG2 Maritime fag. Hvis du velger VG1 Elektrofag kan du gå videre på Vg2 Elenergi og VG3 Maritim elektriker.

I tillegg finnes det skoleskip som driver opplaering på videregåen­de nivå, og som tar inn ungdom fra hele landet. Skoleskipe­t "M/S Gann" har base utenfor Stavanger og skoleskipe­t "M/S Lofoten" holder til utenfor Kristiansa­nd.

Uansett om du velger yrkesfag eller studiespes­ialiserend­e, ønsker å jobbe på land eller til sjøs, anbefaler vi ungdom, rådgivere, foreldre og besteforel­dre å gå inn på www.maritimkar­riere.no og www.dratilsjos­s.no for å sjekke yrkesog utdannings­muligheten­e innen maritim naering.

Når det store valget skal gjøres 1. mars har vi en klar oppfordrin­g til ungdommen: Sats på havet!

Bjørn R. Saltemark, daglig leder Maritimt Forum Sør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway