Lister

Alderdoms-kulturen i appens tidsalder

- Knut S. Bakken, pensjonist. Oslo

Vi snakker om ungdomskul­turen. Det er på høy tid at vi setter søkelys på alderdoms-kulturen. Vi blir flere eldre, ja mange blir gamle, selv om vi ofte unngår uttrykket gamle. For fordelen med å bli eldre avtar som kjent med alderen.

På samme måte som andre må vi eldre selv bestemme hvordan vi skal innrette våre liv. Mange ønsker å jobbe etter 70, men de fleste føler at det er godt å gjøre noe annet når de blir pensjonist­er. Eldre mennesker er like ulike som andre, både i bakgrunn, helse og kultur. Fremtidens eldre vil bli en stadig mer mangfoldig gruppe mennesker. Derfor trengs det varierte helse- og omsorgstil­bud. For eldreomsor­g er noe langt mer enn sykehjemsp­lasser! Og de er det ikke nok av hvis vi en gang skulle trenge det. Det er billigere for kommunene å ha oss hjemme med hjemmehjel­p og sykepleie.

De som ønsker det skal få anledning til å bo i egen bolig, men samtidig skal alle eldre ha trygghet for at de skal kunne komme på sykehjem den dagen behovet oppstår og fastlegen mener det er det eneste riktige. Og fremfor alt: Sykehjemme­t

må vaere et hjem. Det er ofte et sted for oppbevarin­g uten naerhet og varme hender. For de siste årene har sykehjemme­ne blitt tappet for omsorgs hender. Med alle historiene vi hører om feilernaer­ing og feilmedisi­nering, trengs det flere hender og kompetanse­løft i sykehjemss­ektoren.

Det eneste som er sikkert er jo at vi alle en gang skal dø. Jeg er ikke redd for å dø, men jeg er redd for å bli syk og pleietreng­ende med smerter.

Geriatri er ikke saerlig høyt verdsatt innen medisinen, men blir viktigere og viktigere jo eldre befolkning­en blir. Tiden er overmoden for forbedring­er. Brukeren må i langt større grad få innflytels­e på hva som skal gjøres når hjelpen kommer. «Stoppeklok­keomsorgen» tilhører fortiden!

Selvsagt må fremtidens eldreomsor­g forholde seg til nye utfordring­er. Men ikke alle gamle klarer å sette seg på skolebenke­n får å få innføring i bruken av Internett. Denne kunnskapen er jo nødvendig for å følge med. Banken skal ha betaling hvis jeg kommer med regninger som skal betales. Kundebehan­dleren viser til at det er langt enklere å bruke nettbank! Men det er ikke så lett for en 90-åring å laere det. Og melding om trygd kommer ikke lenger i posten. Du må gå inn på nettet for å se om den har kommet. Men app vil hjelpe deg hvis du har laert den nye oppfinnels­en?

Dagens eldreomsor­g trenger virkelig et løft! Men muligheten­e for å gjøre den bedre er til stede. Det er spørsmål om det er vilje. En verdig alderdom må bli mer enn fagre ord. For det handler om å leve! Trygghet og verdighet må prege alderdoms-kulturen. Det skal vaere godt å bli gammel i Norge!

Jeg er ikke redd for å dø, men jeg er redd for å bli syk og pleietreng­ende med smerter.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Leserbrevs­kribent Knut Sand Bakken
FOTO: PRIVAT Leserbrevs­kribent Knut Sand Bakken

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway