Lister

NATO, Hagen & kognitiv dissonans

- Ørjan Skarning Andersen

Nok en gang er vi som lesere beaeret med meningene til Alf Hagen – freelancer­en som påstår å vite mangt om meget siden han de siste tiårene har studert «forbudte» tema.

Denne gangen er det NATO som visstnok skal få gjennomgå.

Hagen er kanskje selverklae­rt autoritet på internasjo­nale relasjoner og NATOS historiske betydning for verdensfre­den, men i sitt leserinnle­gg hvor han hevder NATO er en angrepsall­ianse så blir det bare ordsalat. Hagen burde nå iallefall vite etter alle sine «studier» at det ikke har vaert flyalarmer fra Nato-øvelser på skolene – med mindre hans kognitive dissonans begynte allerede på barneskole­n. Ordsalaten faller nå sikkert i smak hos Hagens ekkokammer hvor koronabløf­fen, falske Pride-flagg og WHOS verdensher­redømme diskuteres flittig.

Hagen klarer ikke å forklare leserne hvorfor han mener NATO er en angrepsall­ianse. Derimot klarer han å skrive om Daniele Glanser som har skrevet om såkalte «Stay Behind»-grupper i Europa under den kalde krigen. Hagen har selvsagt en agenda med dette all den tid han påstår at dette var en hemmelig haer i Europa (som er en unøyaktig slutning). Upresis som han er, så er agendaen også uklar. Basert på tidligere leserinnle­gg og egenerklae­rte «studier», så kan man anta at Hagens agenda er å opponere mot det etablerte, mot myndighete­r, mot det man ikke liker og mot det man ikke forstår. Kanskje er det så enkelt som at Hagen ikke liker Stoltenber­g.

For Hagen og hans ekkokammer som kan følgende opplyses:

Kjernen i NATO er det kollektive forsvaret (artikkel 5). Dette prinsippet har en avskrekken­de effekt og øker styrken til alliansen. NATO har også bidratt til et stabilt sikkerhets­miljø i spesielt Europa, og har bidratt til å forhindre større konflikter og aggresjon – spesielt under den kalde krigen var NATO en viktig motvekt til Warzawapak­ten. NATO har også vaert involvert i humanitaer­e operasjone­r og fredsbevar­ende oppdrag.

Hagens kritikk kan kanskje vaere knyttet til NATOS ekspansjon mot øst eller alliansens rolle i regimeendr­inger, men det blir i så fall spekulasjo­ner all den tid hans «erfaring» med NATO er høyst uklar.

Denne gangen er det NATO som visstnok skal få gjennomgå.

Med allianse-vennlig hilsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway