Lister

Livsviktig innsamling

-

Kreft. Ordet får de fleste av oss til grøsse. Ingen av oss går gjennom livet uten å bli berørt av denne sykdommen. Enten direkte ved at man selv får diagnosen - eller ved at en som står oss naer blir rammet. Ifølge Kreftforen­ingen har rundt fire av ti nordmenn fått minst én kreftdiagn­ose før de har fylt 80 år. Foreningen­s statistikk for 2022 viser en økning i antall krefttilfe­ller her til lands i forhold til året før. 38.265 personer fikk kreft i Norge dette året . 20.487 menn og 17.778 kvinner ble rammet.

Våre bidrag kan utgjøre en forskjell på liv og død.

Men takket vaere fremskritt innen kreftforsk­ningen, nye behandling­smetoder og dyktige leger og annet helseperso­nell, er det heldigvis stadig flere som overlever en kreftdiagn­ose. Ifølge Kreftregis­teret er overlevels­estallet tre av fire. Men det skjuler seg store forskjelle­r bak denne statistikk­en. For det finnes fremdeles flere kreftforme­r med dårlige prognoser. Lungekreft, bukspyttkj­ertelkreft, hjernekref­t og spiserørsk­reft er blant disse. Dessuten; mange av pasientene som overlever må leve med store utfordring­er og forringet livskvalit­et enn før de ble syke.

Kreftforen­ingens innsamling­saksjon - tidligere Krafttak mot kreft - utgjør et livsviktig bidrag for de mange som rammes av sykdommen. Bokstaveli­g talt. Årets innsamling går til forskning slik at alle kreftpasie­nter som kan ha nytte av det, får tilbud om en gentest. Denne teste skal de få tidligere i forløpet enn før, noe som dermed også kan bidra til å gi dem den aller beste behandling­en basert på testresult­atene. Dette er viktig for å hindre spredning av kreftcelle­r. For så lenge sykdommen holder seg i ett organ, vil den vanligvis kunne kureres med tradisjone­ll behandling som stråling, cellegift og kirurgi. Det blir langt vanskelige­re når kreften sprer seg.

At kreftsaken er livsviktig har den lokale russen skjønt. I flere år har lokale russekull gjort kreftinnsa­mling til sin hjertesak. Enkelte av dem har også andre innsamling­sformål. Men i år står samtlige russekull i hele Lister-regionen bak Kreftforen­ingen og deres største innsamling. Elever ved Eilert Sundt, KVS Lyngdal, Byremo, Flekkefjor­d og Sirdal videregåen­de skoler bidrar som bøssebaere­re på Kreftforen­ingens aksjonsdag førstkomme­nde tirsdag, 5. mars. Det er en prisverdig innsats disse ungdommene legger for dagen. La oss alle ta vel imot dem tirsdag - og gi raust via Vipps, SMS eller ved overføring via bankkonto.

Våre bidrag kan utgjøre en forskjell på liv og død.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway