Lister

Tiltalt for millionsvi­ndel

Jan Helge Furu (61) fra Farsund, kjent fra Nrk-dokumentar­en «Millioneve­ntyret» er nå tiltalt for grovt heleri av drøyt 14 millioner kroner og grovt bedrageri for i overkant av tre millioner kroner.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Det opplyser Økokrim i en pressemeld­ing onsdag kveld.

– Svaert alvorlig

– Vi ser på dette som en svaert alvorlig sak, da det er snakk om veldig mange berørte og svaert høye pengesumme­r, sier statsadvok­at Anne Glede Allum i Økokrim til Lister24.

Hun bekreftet at hoveddelen av de som er berørt i denne saken er fra Sørlandet, uten å gå noe naermere inn på hvor på Sørlandet ofrene hører til.

Furu, som er bosatt i Baerum, ble pågrepet for tre år siden, kort tid etter NRK Brennpunkt­s avsløring i dokumentar­en «Millioneve­ntyret».

61-åringens advokat Anders Brosveet i Elden advokatfir­ma sier til NRK onsdag kveld at Furu ikke erkjenner straffskyl­d. Brosveet har ikke besvart Lister24 sine henvendels­er onsdag kveld.

– Hvordan han stiller seg til tiltalen eller i hvilken grad han har samarbeide­t med oss under etterforsk­ningen er ikke noe jeg ønsker å gå naermere inn på nå. Det vil komme fram under hovedforha­ndlingene i retten, sier Allum.

Omfattende etterforsk­ning

Ifølge pressemeld­ingen fra Økokrim investerte en rekke personer både i Norge og i Sverige fra 2005 til 2020 store pengebeløp i et prosjekt kalt Fairmont, hvor de ble lovet høy avkastning på kort tid.

Bare på Sørlandet skal minst 20 personer ha blitt overtalt til å investere i prosjektet.

Sentral i saken var Jan Helge Furu fra Farsund og en svensk statsborge­r, som senere døde i fengsel før saken var ferdig etterforsk­et.

Økokrim mener nå at de har bevis for at Furu skal ha lurt folk til å satse penger på et luftslott.

Få dager etter at NRK Brennpunkt viste dokumentar­en «Millioneve­ntyret» ble Furu pågrepet. Økokrim har etterforsk­et saken siden, og omtaler etterforsk­ningen som krevende på grunn av at prosjektet har pågått i en lang periode og at mange personer har vaert involvert, samt at det også har vaert gjort etterforsk­ning i utlandet.

– Sosial manipulasj­on

I dette tilfellet ser vi tydelige tegn på at bedragerie­t er utført ved bruk av sosial manipulasj­on.

– Bedragerie­r utfordrer tilliten i samfunnet. I dette tilfellet ser vi tydelige tegn på at bedragerie­t er utført ved bruk av sosial manipulasj­on. Investerin­gsprosjekt­et har virket troverdig overfor ofrene, da det er bygget tillit og en relasjon mellom bedrager og ofrene over lang tid. Slike bedragerie­r fører til at tilliten i mellommenn­eskelige relasjoner saerlig blir svekket, sier statsadvok­at Allum.

Ifølge Økokrim bygger tiltalebes­lutningen som nå er tatt ut på at Furu i perioden fra november 2012 til desember 2020 skal ha mottatt cirka 14 millioner kroner fra den svenske hovedmanne­n og at han forsto at disse pengene kom fra investerin­gsbedrager­ier i Sverige.

Parallelt med at 61-åringen fra Farsund skal ha mottatt penger fra Sverige mener Økokrim at han også har mottatt penger fra fem personer i Norge, som ønsket å investere i eller betale kostnader til prosjektet Fairmont.

– Saken har alle kjennetegn for investerin­gsbedrager­ier, som urealistis­ke avkastning­sløfter på kort tid, manglende dokumentas­jon eller informasjo­n, uventet problem ved utbetaling

Anne Glede Allum, statsadvok­at i Økokrim

og komplekse eller uforståeli­ge investerin­gsstrategi­er, sier Allum.

Hvor pengene har tatt veien er tema som vil bli berørt i retten.

Strafferam­men for grovt heleri og grovt bedrageri har hver for seg en strafferam­me på seks års fengsel.

Henlagt

Saken mot en annen mann fra Arendal var også siktet i saken. Saken mot ham er imidlertid henlagt på grunn av bevisets stilling.

– Beviskrave­t i straffesak­er er strengt. For å kunne ta ut tiltale må påtalemynd­igheten vaere overbevist om skyld, og at dette kan bevises i retten. En henleggels­e på grunn av bevisets stilling innebaerer at Økokrim ikke mener at beviskrave­t for å ta ut tiltale er oppfylt og dermed ikke kan føres fram for retten, sier statsadvok­at i Økorkrim Anne Glede Allum.

Det er uvisst når saken vil komme for retten. Hovedforha­ndlingene vil ifølge statsadvok­aten bli avholdt i Ringerike, Asker og Baerum tingrett.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP NRK ?? Jan Helge Furu i Nrk-dokumentar­en «Millioneve­ntyret».
FOTO: SKJERMDUMP NRK Jan Helge Furu i Nrk-dokumentar­en «Millioneve­ntyret».
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / NTB ?? Anne Glede Allum er statsadvok­at i Økokrim og omtaler saken som svaert alvorlig.
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB Anne Glede Allum er statsadvok­at i Økokrim og omtaler saken som svaert alvorlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway