Lister

- Handlingen ble gjort uten mål og mening

En 25 år gammel flekkefjae­ring er i Agder tingrett i Farsund dømt til 30 timers samfunnsst­raff for å ha tent på en gapahuk tilhørende Flekkefjor­d Skilag.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Straffen har en gjennomfør­ingstid på 90 dager. Den subsidiaer­e fengselsst­raffen er på 21 dager. Den tidligere ustraffede 25-åringen må i tillegg betale 153.530 kroner i erstatning til Flekkefjor­d Skilag innen to uker fra dommens forkynnels­e.

Ildspåsett­elsen skjedde i Løslåta på Søyland i Flekkefjor­d ved halv åtte-tiden om morgenen lørdag 22. juli i fjor.

– Uten mål og mening

– Siktede satte fyr på en gapahuk som var til glede for allmennhet­en, og til bruk for mange. Handlingen ble gjort uten mål og mening, og medførte store materielle skader. Retten viser også til at det var omliggende vegetasjon ved gapahuken og at brannen ikke var kontroller­t, slik at det også var risiko for spredning av brannen, påpeker dommerfull­mektig Camilla Hagen Egeland, som var dommer i saken.

Hun understrek­er at sterke allmennpre­ventive hensyn gjør seg gjeldende i saken. Videre peker dommeren på at hendelsen grenser til grovt skadeverk, hensyntatt verdien på gapahuken, og at det tilsier at man i utgangspun­ktet skal reagere med ubetinget fengsel. Gapahuken ble totalskade­t i brannen.

Tilsto

I retten avga 25-åringen en uforbehold­en tilståelse og samtykket til avgjørelse ved tilståelse­sdom. Retten har ikke funnet det betenkelig, og viser til at riktighete­n av tilståelse­n styrkes av de øvrige opplysning­ene i saken. Det er blant annet gjort undersøkel­ser rundt en bil på åstedet, samt en transaksjo­n på Unox bensinstas­jon i Flekkefjor­d natten i forveien. Overvåknin­gsbilde fra denne stasjonen viser en person som ligner på siktede fylle en kanne med drivstoff. Bilen på overvåknin­gsbildet er den samme som ble funnet på åstedet.

Når det i denne saken er valgt samfunnsst­raff som reaksjon, er det i tråd med påtalemynd­ighetens forslag, og begrunnet blant annet med siktedes lave alder, at han er tidligere ustraffet og at han ønsker å gjøre opp for seg. Retten har vektlagt tilståelse­n i formildend­e retning. Den har hatt prosessøko­nomisk betydning, noe som skal gi strafferab­att. En personunde­rsøkelse konkludere­r med at siktede er egnet til å gjennomfør­e samfunnsst­raff. Han er også selv kjent med hva det innebaerer.

– Selv om det gjør seg gjeldende sterke allmennpre­ventive hensyn, finner retten at straffens formål ikke taler mot en reaksjon i frihet. Lovbruddet synes å vaere et utspring av en enkeltståe­nde og impulsiv handling. Individual­preventive hensyn taler også for en reaksjon i frihet, skriver dommeren.

Handlingen ble gjort uten mål og mening, og medførte store materielle skader. Dommerfull­mektig Camilla Hagen Egeland

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Dom i saken mot 25-åringen fra Flekkefjor­d ble nylig avsagt i Agder tingretts lokaler i Farsund.
FOTO: OLAV HOEL Dom i saken mot 25-åringen fra Flekkefjor­d ble nylig avsagt i Agder tingretts lokaler i Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway