Lister

Har tatt over som daglig leder

– De har gjort mye riktig her, mener Svein Lervik. 1. februar overtok han som daglig leder ved Sigurd Seland Smie & Mek. Verksted AS i Lyngdal.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Dette her må vaere drømmejobb­en! mener Lervik.

– Det er folkene som en skal jobbe sammen med som er de viktigste. Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med folkene, for det er der verdiskapn­ingen ligger. Vi jobber sammen med Lister Nyskaping for å se hvordan vi kan jobbe smartere. Der vil komme tider hvor det vil bli trangere å få jobbene. Da gjelder det å finne de smarte veiene for hvordan en kan utføre jobbene. Hvordan kan vi utnytte den digitale utviklinge­n vi ser nå i vår produksjon. Smia er ikke som det var, med slegger og vinkelslip­ere. Det har skjedd veldig mye på den teknologis­ke siden de siste tiårene. Det er blitt mer høyteknolo­gi der operatøren­e programmer­er maskinene som skal forme gjenstande­n kunden har bestilt, legger han til.

Bred bakgrunn

Borhaug-mannen har bakgrunn fra blant annet Einar Øgrey Farsund, laminatgul­vprodusent­en Berry Alloc, hvor han har vaert teknisk sjef, VDL og Aludyne i Lundevågen hvor han har vaert produksjon­ssjef og sist som prosjektle­der ved Parat Halvorsen i Flekkefjor­d.

Han har de siste ukene så smått begynt å satt seg inn i virksomhet­en til den mekaniske bedriften på Kvavik.

Lervik har etter yrkesskole­n gått fagskolen og deretter ved Agder ingeniør- og distriktsh­øgskole i Grimstad.

– Formelt startet jeg i jobben her på «Smia» 1. februar, men fortsatt skal jeg vaere tilknyttet i en overgangsf­ase ved Parat Halvorsen hvor jeg det siste året har ledet en kjempespen­nende jobb på offshore-avdelingen. Når jeg er ferdig med prosjektet i Flekkefjor­d vil jeg rette all energien min inn mot aktivitete­ne her i Lyngdal. Jeg skal innrømme at det tar litt tid å sette seg inn i den nye jobben og bli kjent med kundene sier 52-åringen.

Gode utsikter

Med 28 ansatte og et årsresulta­t på 7,2 millioner kroner etter en omsetning i fjor på 65,1 millioner kroner, har det familieeid­e mekaniske verkstedet hatt en solid utvikling gjennom 2023.

– Det tyder på at de har jobbet i riktig retning gjennom mange år. I denne bransjen blir det ofte noen år som går veldig bra, mens det går mindre bra andre år. Det er viktig å ha de gode årene slik at den kan bruke midlene til å investere i virksomhet­en, mener han.

Det svinger mye innenfor den mekaniske industrien. Hva er den store utfordring­en?

– Nå leverer vi mye til offshore-industrien, hvor det kan svinge mye. Utfordring­en vår er å få pilarer, slik at en har flere bein å stå på når det blir nedgang innen oljesektor­en.

Samtidig skjer det veldig mye spennende innen naeringsli­vet her i regionen innen havvind og grønn naering. Det er bare å sette seg inn i det og bli med på det som skjer fremover. Vi ønsker å vaere en god leverandør inn mot lokal industri, og det som skjer i naerområde­t har alltid vaert viktig for oss. Jeg tror det vil bli nok av jobb i årene fremover, mener Lervik.

Trenger flere fagfolk

Lervik overtar en tradisjons­rik virksomhet som har eksistert i over 120 år. De siste 40 årene har Ivar Seland ledet «Smia» som selskapet kalles lokalt i Lyngdal.

– Den kunnskapen som Ivar (Seland, red.anm.) sitter med er helt fantastisk. Han har passert 70 år, og vil fortsatt bidra i utviklinge­n av selskapet. Jeg kommer til å få god bruk for kunnskapen­e han sitter på når vi skal. Det er artig å ha en lokal eier som satser, sier Lervik.

Dette her må vaere drømmejobb­en!

Svein Lervik

– Hvordan er det med ordretilga­ngen?

– Vi sitter og regner på jobber hele tiden, men utfordring­en er at det er vanskelig å få tak i flere kvalifiser­te folk. Det er nok av jobber i tiden fremover. Samtidig er det viktig å ta vare på det som er her. «Smia» har holdt på i 120 år. Vi er i konkurrans­e med utenlandsk­e virksomhet­er på internasjo­nalt nivå. Det er viktig å finne balansen, mener Lervik.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? – Det er folkene som en skal jobbe sammen med som er de viktigste, mener Svein Lervik inne i den ene av produksjon­shallen ved Sigurd Seland Smie & Mek. Verksted.
FOTO: TORREY ENOKSEN – Det er folkene som en skal jobbe sammen med som er de viktigste, mener Svein Lervik inne i den ene av produksjon­shallen ved Sigurd Seland Smie & Mek. Verksted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway