Lister

En bygd med stort potensiale

Kvinesdal kommune ønsker å gi Storekvina et løft. Nå er arbeidet med mulighetss­tudie startet opp.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

– Togstasjon­en er veldig viktig både for stedet her, men også for hele Kvinesdal. For å se på hva vi kan utvikle og gjøre mer attraktivt rundt stasjonsom­rådet, valgte vi å sette i gang mulighetss­tudiet, forteller ordfører Per Sverre Kvinlaug.

I det inngår det å se på potensiale for både bebyggelse­n, området rundt butikken og hvordan man kan styrke de kvaliteten­e plassen har.

– Alle disse husene har en historie og et saerpreg. Vi håper at vi gjennom denne prosessen skal klare å få til et ansiktsløf­t. Man har stor respekt for at det er grunneiere, men man håper å oppnå fornyelse via arbeidet og samtidig ta vare på stedets arkitektur og viktige verdier.

Mulighetss­tudie

Det er firmaet Feste som er leid inn for å holde i mulighetss­tudiet, og kommunen har koblet Fylkeskomm­unen på ettersom Storekvina har status som stasjonsby.

Arbeidet med mulighetss­tudiet er som tidligere skrevet i full sving, men kommunen jobber parallelt med aktive tiltak for Storekvina. Blant annet har kommunesty­ret stilt seg positive til å kjøpe hus fra bebyggelse­n ved fylkesveie­n i Storekvina, dersom det skulle dukke opp noe ledig.

I tillegg arbeider kommunen med muligheten for nye tomter. Blant annet i det nåvaerende skogsområd­et ved «Myra», omtrent som forlengels­e av Torvmyrveg­en.

Det har også over tid gått en politisk sak om utbygging av tomter ved Breilia, hvor det per tidspunkt er naermest fullt.

– Der er det snakk om betydelig antall tomter, så den saken er betydnings­full for oss, sier

Kvinlaug, og legger til at det har vaert en del innspill underveis som har ført til lenger saksbehand­lingstid. Men snart skal det tas stilling til den foreløpige behandling­en.

Sentrumsfø­lelse

I mulighetss­tudiet vil enkeltobje­ktene i Storekvina bli beskrevet, blant annet med historikke­n rundt det. Kvinlaug sier de går grundig til verks.

– Er målet å få tilbake litt av den sentrumsfø­lelsen slik som tidligere, da man hadde bakeri, kafé og flere virksomhet­er her?

– Absolutt, noe av det vi setter som mål er å se på hvordan man får til en slik utvikling. Det er et fantastisk engasjemen­t som har vist seg i denne grenden, som man så med butikken blant annet. At de klarte å få til denne løsningen med døgnåpen butikk viser at dette er en grend hvor de ønsker å få noe til og engasjerer seg. Vi er veldig opptatt av dialogen med innbyggern­e i utviklinge­n, og på folkemøtet i november kom det mange folk og masse innspill, sier ordføreren. Han legger til:

– Innbyggern­e hadde mange gode ideer om hvordan de ønsker å utvikle plassen. Nå gjenstår noe arbeid før man etter hvert vil få rapporten fra studiet hvor man vil se potensiale­ne. Det gir et viktig grunnlag for investerin­ger eller tiltak. Vi er villige til å gjøre grep for å få til et løft.

Det viktige nå er å få en god

rapport som alle kjenner mest mulig eierskap til, sier han.

På spørsmål om kommunen ser på mulige løsninger for tilbud til de lokale ungdommene sentralt, svarer Kvinlaug at det allerede eksisterer en del gode arenaer, blant annet i sentrum. Samtidig sier han at en løsning er å bruke etablerte arenaer, slik som skolen, noe man allerede til en viss grad gjør. Øvrig er kommunen avhengig av initiativ, hvilket de ønsker velkommen.

Engasjemen­t

Rett før Breilia boligfelt ligger Vesterdale­n skole. Her har 52 elever plass, men prognosene viser gode tall for økt antall elever om et par år.

Rektor Jostein Kydland bekrefter at gymsalen blir brukt som et grendehus. Her holdes alt fra arrangemen­ter som konfirmasj­on til bursdager og lignende.

Selv bor han i Farsund, men beskriver Storekvina som et lokalsamfu­nn med engasjerte foreldre. Han roser dem for å stille opp i elevenes skolehverd­ag, på dugnad, og måten de steller i stand for barna og naermiljøe­t.

– De er veldig «på» her oppe, noe som er en kjempeford­el når man driver skole.

Naerbutikk­en

I dag er det Snarkjøp som driver naerbutikk­en på Storekvina. Etter en ustabil periode i fjor hvor virksomhet­en, som da var drevet av Coop Sørvest, til slutt la ned, tok Snarkjøp over.

Både kafékroken og lokalet har fått seg nytt utseende. Nå drives dagligvare­handelen med selvbetjen­ingsprinsi­pp og er døgnåpen.

I butikken pleier det å samle seg folk på kafe-rommet; gjerne de eldre på dagtid og ungdommene på kveldstid. Michelle Solhaug fungerer som daglig leder og synes det er veldig fint at de kan vaere et samlingspu­nkt.

– Da vi stod uten butikk de månedene i fjor var det veldig mørkt her i «Myra». For meg som har ei jente på snart 13 år ble det mer usikkert når hun hang i Myra da, enn når det var åpent her. De hadde jo ingen plass å gå så da ble de hengende på stasjonen hvor togene går i hui og hast. Så når jeg ser at de sitter her om kveldene og da er jeg trygg, forteller hun.

Solhaug er selv tilflytter og kom til Storekvina da hun fikk barn for cirka 12 år siden. Det var primaert naerheten til søstrene som trakk henne til stedet.

På spørsmål om hvilke forbedring­er eller potensiale­r hun ønsker seg til området, nevner hun oppgraderi­ng av husene langs fylkesveie­n, men også et tilbud for de unge.

– Jeg har prøvd å samle dem her av og til, men det hadde vaert kjekt med en samlingspl­ass de kan vaere. Det er veldig koselig de dagene det er folk i kafekroken vår, selv om det gjerne skulle vaert litt større.

Dugnad

På kaferommet styrer Wenche Røyseland på med å rydde og støvsuge. Man skulle gjerne tro hun var ansatt, men det hele er på dugnad. I fjor sommer mistet hun jobben ved den tidligere Coop-butikken da den ble nedlagt, men hun stiller seg fortsatt til disposisjo­n.

– Det var jo tragisk. Jeg begynte i 1973, var hjemme med ungene i ti år og har jobbet i vel 40 år. Jeg har sagt til kundene at jeg kommer til å sveve igjen her, sier hun spøkefullt.

Hun har god oversikt over Storekvina og endringer som har skjedd over tid.

– Det var jo så fint her da jeg var ungdom, mimres Wenche Røyseland.

Hun peker på den tidligere dagligvare­butikken i enden av gaten og forteller at den åpnet i 1912. Det var langt på tide da de omsider flyttet inn i det nye butikkloka­let på nåvaerende plassering i 2000. En bu med kraftfor hadde man også før i tiden, samt bakeri og kafé, posthus og mer til.

Innflytter

Utenfor lokalbutik­ken treffer vi Mali Renate Skruen Balstad. Da hun trengte en ny plass å bo i 2019 falt valget på Ytre Røynestad.

– Da var alternativ­et enten dalen her eller Austerdale­n på andre siden, og her er det jo butikk, tog, buss og mye mer forbindels­e, så dermed ble det å bare flytte hit. Det er mer tilgjengel­ig å bo her, og jeg trives jo så godt! Jeg er jo innvandrer, for jeg er opprinneli­g fra Møre og Romsdal, men har flyttet litt rundt.

Lang historie kort var det venner, kjaerlighe­t og tilhørighe­t som førte henne til Kvinesdal.

– Jeg synes vi er heldige som har de tilbudene vi har. Det var jo en sak for noen år siden hvor de ville redusere togavgange­ne og tilbringer­tjenesten, men da var jeg med å starte en underskrif­tskampanje for å beholde det. Så vi har i hvert fall et tilbud selv om det har vaert bedre, men der er det fylkeskomm­unen som har sviktet.

Balstad er ikke kjent med mulighetss­tudiet som skal gjøres ved Storekvina, men ser det positivt at kommunen vil se på forbedring­spotensial­et.

– Det er jo ikke yrende sentrum her, så det tror jeg er bra med tanke på å beholde folk her. Det er en veldig fin kommune, så om de jobber for å beholde attraktivi­teten er det kjempebra.

For hennes er det turmulighe­tene i Storekvina og folkene i området som gjør stedet unikt.

Over 40 år på Storekvina

Bjørg G. Omland og mannen Terje Svein blir forstyrret i frokosten når avisen banker på døren. De venter besøk av barnebarne­t Vetle (2).

Bjørg har bodd på Storekvina siden 1982, og sammen med mannen flyttet de inn i det nåvaerende huset seks år senere, på en tid hvor nabolaget var ganske populaert.

I motsetning til sin mann som ble født og vokste opp på Storekvina, hadde Bjørg barndommen sin på Øyesletta. Der fikk hun seg to gode venninner, og med tiden endte de alle sammen opp på Storekvina.

Mye har skjedd på 40 år. Noe har kommet og noe har gått.

Når de blir spurt om hva de savner, nevner Terje Svein ledige tomter for å gi Storekvina muligheten til å utvikle seg, og tilbud til de unge. Samtidig skryter han av kommunens tidligere tiltak for å styrke senteret, med blant annet å lage gangog sykkelsti, samt rundkjørin­g.

At det skal gjennomfør­es mulighetss­tudie synes de er veldig bra.

– Jeg synes det er veldig positivt for området. Når man tenker tilbake i tid har man flere ganger hatt demonstras­joner for å beholde både jernbanen og butikken. Det er enormt med folk som bruker togstasjon­en, påpeker Bjørg.

Hun legger til:

– De siste prognosene for skolen er veldig gode her oppe. Det kommer stadig flere barn bare i det lille byggefelte­t barnebarne­t vårt bor, viser hun til.

Det er usikkert når mulighetss­tudiet er ferdigstil­t, men i mellomtide­n jobber kommunen videre med tomteutbyg­gelse. På onsdagens formannska­psmøte vil saken om Breilia boligfelt tas opp igjen, hvor kommunedir­ektørens innstillin­g er å bevilge 21 millioner kroner til Breilia 2.

Det innebaerer 30 tomter.

 ?? ?? Ordfører Per Sverre Kvinlaug forteller at de ønsker å gi området et ansiktsløf­t langs fylkesveie­n gjennom Storekvina. Noe de vil se på er som man gjør noen grep som kan gå i mer moderne retning.
Ordfører Per Sverre Kvinlaug forteller at de ønsker å gi området et ansiktsløf­t langs fylkesveie­n gjennom Storekvina. Noe de vil se på er som man gjør noen grep som kan gå i mer moderne retning.
 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Mali Renate Skruen Balstad er veldig glad for tilbudene de har, med døgnåpen butikk og transportm­uligheter.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Mali Renate Skruen Balstad er veldig glad for tilbudene de har, med døgnåpen butikk og transportm­uligheter.
 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Michelle Solhaug (t.v) og Wenche Røyseland på butikkens kaférom.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Michelle Solhaug (t.v) og Wenche Røyseland på butikkens kaférom.
 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Bjørg G. Omland fikk barnebarne­t Vetle (2) på besøk.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Bjørg G. Omland fikk barnebarne­t Vetle (2) på besøk.
 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? muligheten for å bevare stedets kvalitet, samtidig
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG muligheten for å bevare stedets kvalitet, samtidig

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway