Lister

Ber kommunen om å bidra

Før jul besluttet fylkesting­et i Agder å rassikre fylkesvei 460 forbi Havsåsen for 30 millioner kroner. Betingelse­n er at Lyngdal kommune bidrar.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Kommunedir­ektøren foreslår overfor formannska­pet, at kommunen dekker kostnadene som overstiger 30 millioner kroner på bygging av den vel 1,2 kilometer lange strekninge­n mellom Konsmo og Byremo.

Formannska­pet skal ta stilling til saken 7. mars.

Ny veistrekni­ng

I flere tiår har brukerne av fylkesvei 460 mellom Konsmo og Byremo vaert bekymret for å kjøre langs den rasutsatte og til tider smale vegstrekni­ngen.

Davaerende Audnedal kommune vedtok i 2017 en regulering­splan, der den 1,2 kilometer lange strekninge­n mellom Sanden og Utjordet ble lagt på baksiden av Havsåsen.

Ifølge denne regulering­splanen settes veibredden til 6,5 meter, som er minimumsbr­edden for fylkesveie­r som kan merkes med gul midtstripe. På dette tidspunkte­t var strekninge­n kalkulert til å koste 45 millioner kroner.

Standardfo­rskjeller

Det er Agder fylkeskomm­une som er veieier. Ifølge den vedtatte planen, skal veien legges langs en over 880 meter ny veilinje på østsiden av Havåsen. Denne delstrekni­ngen har en kostnadsra­mme på 29,4 millioner kroner.

Prosjektet er delt inn i ytterliger­e to delstrekni­nger. Den ene av disse er på vel 150 meter, er ifølge fylkeskomm­unen ikke nødvendig for prosjektet, men vil skape et uønsket standardsp­rang dersom veien forbi Havåsen blir gjennomfør­t.

På et møte mellom Agder fylkeskomm­une og Lyngdal kommune 12. januar i år, kom det fram at kostnadsov­erslaget er på 42,3 millioner kroner, og at utbygginge­n av prosjektet vil ikke komme i gang før det foreligger tilstrekke­lig bevilgning­er fra Lyngdal kommune.

Tre alternativ­er

Per dags dato foreligger det tre alternativ­er til hvordan prosjektet kan bli gjennomfør­t.

Dersom politikern­e i Lyngdal ikke ønsker å delta i delfinansi­ering av prosjektet, vil fylkeskomm­unen trolig kun bygge ut den nye veistrekni­ngen gjennom skogen øst for Havåsen.

Politikern­e kan si ja til bygging av det foreslåtte prosjektet med en samlet ramme på 36,3 millioner kroner, der kommunen må bidra med 6,3 millioner kroner. Dette vil føre til økte rente- og driftskost­nader for kommunen.

Det samme vil skje dersom kommunen ønsker å bygge ut hele strekninge­n med en samlet ramme på 42,3 millioner kroner. Da må kommunen bidra med 12,3 millioner kroner som vil gi økte rente- og driftskost­nader på naermere 900.000 kroner i året.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Fylkesvei 460 er både smal og rasutsatt langs Havsåsen. Fylkeskomm­unen ber Lyngdal kommune delfinansi­ere bygging av ny vei i området.
FOTO: TORREY ENOKSEN Fylkesvei 460 er både smal og rasutsatt langs Havsåsen. Fylkeskomm­unen ber Lyngdal kommune delfinansi­ere bygging av ny vei i området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway