Lister

– All honnør til russen

Russen bidrar også i år til Kreftforen­ingens innsamling­saksjon.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

I Lister er russ fra Eilert Sundt, KVS Lyngdal, Byremo, Flekkefjor­d og Sirdal videregåen­de skole med på Kreftforen­ingens innsamling­saksjon.

Tirsdag 5. mars skal flere russ i Lister-regionen rundt for å banke på dører i håp om bidrag til kreftforen­ingen. Fra i år kan de ikke ta imot kontanter, men oppfordrer folk til å gi på Vipps, SMS eller kontonumme­r.

– Vi vil også vaere tilgjengel­ig med å hjelpe dersom noen sliter med Vipps eller SMS, forteller aksjonssje­f i russestyre­t ved KVS Lyngdal, Hanne Karen Knudsen.

Pengene fra årets aksjon skal gå til forskning slik at alle kreftpasie­nter som kan ha nytte av det, får tilbud om en gentest og den beste behandling­en basert på resultaten­e.

I Agder er en stor andel av Kreftforen­ingen sine innsamlere russ, men også andre lag, foreninger og bedrifter bidrar.

Hos KVS Lyngdal er det ikke bare russen som skal gå dør til dør.

– Det er i utgangspun­ktet russen som skal ta seg av dette, men her blir hele skolen med. Vi har gått rundt i ulike klasser og informert om denne dagen og spurte om de vil melde seg som bøssebaere­r. Vi har fått med oss totalt 125 bøssebaere­re , så det er en god del, sier Knudsen.

Miriam Gysland påpeker at det er en økning fra i fjor.

Dette bekrefter også regionlede­r i Kreftforen­ingen i Agder, Geir O. Wehus.

–De hadde 56 bøssebaere­re med på aksjonen i fjor, og har 125 i år, sier han.

Hinderbane­kill

- Vår skole samler inn penger til misjonspro­sjekt. Det er dette inntektene til russerevy og idrettsdag­en går til. Vi har på en måte tenkt litt om det er andre muligheter å samle inn til kreftforen­ingen på, for mye av det vi samler inn går til misjonspro­sjektet. Derfor er denne innsamling­saksjonen ekstra spesiell for oss, sier Knudsen.

Ruten de skal gå vil vaere sentralt i Lyngdal og ved Rom.

- Vi er veldig konkurrans­edrevne, spesielt mellom klassene. Men for å få med resten av skolen også har vi laget en liten intern konkurrans­e med at den klassen som samler inn mest får gratis pizza og saft fra kantinen. Russestyre­t har også sagt ja til å gjøre ulike utfordring­er for å tjene inn mest mulig, sier aksjonsled­eren.

– På idrettslin­jen er det noe som heter «hinderbane­kill». Da har jeg sagt meg villig til å gjøre den om vi slår skolerekor­den. Dette er en slags hinderløyp­e hvor man skal klatre, springe, løfte dekk og lignende, informerer hun.

Både Gysland og Knudsen sier at de har et stort håp om å slå skolerekor­den. Den var på 117.000 kroner i 2018.

– Vi som 3. klassinger har jo et litt ekstra ansvar med å vise at vi engasjerer oss. Jeg tror russen synes det er greit, og det er fint å vise at vi også bidrar, sier hun.

Knudsen sitt engasjemen­t er fordi hun selv har hatt en bestefar som gikk bort til kreft for noen år siden.

– Da jeg fikk mulighet for å vaere aksjonssje­f var det en gyllen mulighet til å kunne hjelpe andre som har hatt, eller kan få kreft, sier hun.

Utfordring­er

Norah Andalsvik og Mina Tastemir er begge aksjonssje­fer ved Eilert Sundt videregåen­de skole, avdeling Farsund.

Skolen var ikke med på innsamling­saksjonen i fjor, men regionlede­ren i Kreftforen­ingen avdeling Agder er veldig glad for at de er med i år.

–Selv om de ikke deltok i fjor har de lang og god tradisjon for å delta og har gjennom årene samlet inn mye penger til kreftsaken. Det er vi veldig takknemlig­e for, forteller han.

Russestyre­t har også klart å få med seg flere på skolen til å delta i innsamling­saksjonen.

Russen og elevene i Farsund vil ta runden rundt i Farsund og Lista for å banke på dører.

– Hos oss skal hele russekulle­t gå rundt med bøsser, i tillegg har vi fått med kullene under oss. Vi har vaert rundt i klassene og delt informasjo­n, sett litt filmer knyttet til temaet, og prøvd å engasjere elevene til å delta. Vi har fått med en del fra hvert kull, sier Andalsvik.

I år ønsker også de å lage en utfordring ut fra hvor mye de klarer å samle inn. Dette er en oppfordrin­g de har gitt til elevene på skolen. Jo høyere beløp som samles inn totalt sett, jo drøyere er utfordring­en som blir gjort.

Både russekulle­t, og laerer har sagt seg villig til å delta på utfordring­ene, dersom beløpene blir høye nok.

– Vi velger å gjøre dette for det er ikke alle som kan bidra på bøssebaeri­ngen, flere har jo planer eller jobb. Derfor kan man vippse til disse utfordring­ene. Da vippser de til skolen, og så vippser skolen på slutten av året til Kreftforen­ingen, slik at vi har kontroll på hva vi har tjent inn. Det skaper mer engasjemen­t blant elevene at russestyre­t gjør morsomme ting., sier aksjonssje­fen.

Noen av utfordring­ene aksjonssje­fen nevner er å sove i hagen til rektor, president og visepresid­ent skal ha konsert i kantina, russepresi­dent skal farge brynene sine blå, og lignende.

– Dersom vi klarer å samle inn 5.500 fra elever og ansatte på interne utfordring­er skal en av laererne tatovere «Russ24». Det er gøy! Så alt hjelper i potten her, ler hun.

Hjertesak

I starten av skoleåret utførte skolen en undersøkel­se hvor elevene kunne stemme på hva som skulle vaere skolens hjertesak.

–Da vant kreftforen­ingen. Det er tydelig at elevene på skolen bryr seg om dette, sier Andalsvik.

- Alt vi samler inn i år går direkte til Kreftforen­ingen. Vi har hatt litt kakesalg, og flasker som pantes på skolen tar vi aksjonssje­fer oss av, og disse pengene går også til Kreftforen­ingen.

De skal også ha en revy på skolen, hvor inntekten vil gå til Kreftforen­ingen.

– Kreft er jo noe som de aller fleste blir berørt av en gang i livet. Det kan ramme en selv, eller noen man er glad i, eller så kjenner noen noen som er berørt av kreft. Kreft er noe som flere har vaert borti, og som kan vaere vanskelig for folk. Temaet i år kan jo også vaere med å gi kreftpasie­nter lenger levetid og bedre behandling, og det er en utrolig viktig sak, sier aksjonsled­eren.

Samfunnsan­svar

– Vi er svaert takknemlig­e for innsatsen russen gjør med å samle inn penger til kreftforsk­ning. Dette engasjemen­tet viser at de tar et tydelig samfunnsan­svar og bryr seg om andre. Med å delta bidrar de til bedre behandling for kreftramme­de i fremtiden. All honnør til russen, innleder regionlede­r i Kreftforen­ingen i Agder, Geir O. Wehus.

Regionlede­ren forteller at ingen går gjennom livet uten å bli berørt av kreft.

– Det er brutalt, men sant. Når en vi kjenner får kreft, er vårt største ønske at de skal få den beste behandling­en og bli friske igjen. Heldigvis vil de fleste overleve, men for noen vil sykdommen spre seg, og legene kan gå tomme for livreddend­e medisiner. Disse pasientene skal få tilbud om en gentest av svulsten, som kan fortelle hvilken behandling som vil ha best effekt. Hvis flere får skreddersy­dd behandling, vil flere få lengre og bedre liv, informerer han.

Han mener behovet for kreftforsk­ning er større enn noen gang.

– Kreftforen­ingen er en av Norges største bidragsyte­re til kreftforsk­ningen. Antallet mennesker som får kreft de naermeste årene vil øke kraftig: Hver eneste dag hele året får flere enn 100 mennesker i Norge en kreftdiagn­ose. Om ti år vil dette ha økt til 140 diagnoser om dagen, sier han.

Derfor mener han at slike innsamling­saksjoner slik som denne er høyst nødvendig og viktig.

– Dersom vi klarer å samle inn 5.500 på dette skal en av laererne tatovere «Russ24»

Norah Andalsvik

 ?? ?? Innsamling­saksjonen til kreftforen­ingen foregår fra 4–10. mars. 6. mars skal elever og russ fra flere videregåen­de
Innsamling­saksjonen til kreftforen­ingen foregår fra 4–10. mars. 6. mars skal elever og russ fra flere videregåen­de
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? skoler delta i innsamling­saksjonen. Avbildet er Miriam Gysland og aksjonssje­f Hanne Karen Knudsen ved KVS Lyngdal.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN skoler delta i innsamling­saksjonen. Avbildet er Miriam Gysland og aksjonssje­f Hanne Karen Knudsen ved KVS Lyngdal.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Aksjonssje­f, Norah Andalsvik forteller at russestyre­t har bestemt seg for å gjøre diverse utfordring­er basert på summen elevene på skolen sender inn til innsamling­saksjonen. Jo høyere sum, jo drøyere utfordring.
FOTO: PRIVAT Aksjonssje­f, Norah Andalsvik forteller at russestyre­t har bestemt seg for å gjøre diverse utfordring­er basert på summen elevene på skolen sender inn til innsamling­saksjonen. Jo høyere sum, jo drøyere utfordring.
 ?? FOTO: JORUNN VALLE NILSEN, KREFTFOREN­INGEN ??
FOTO: JORUNN VALLE NILSEN, KREFTFOREN­INGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway