Lister

Tester ut digital skoleløsni­ng bak murene

Med den nye piloten Utvei får innsatte i Mandal fengsel nå tilgang til digitale løsninger i utdannings­løpene sine. Det betyr mye for Sami som studerer økonomi og administra­sjon.

- SIGNE MARIE RØLLAND, LINDESNES AVIS signe.marie.rolland@l-a.no

– Jeg går første året og andre semesteret av økonomi og administra­sjon ved Norges arktiske universite­t i Tromsø (UIT). Planen er å jobbe som revisor eller regnskapsf­ører, og med den rette utdanninge­n tror jeg heller ikke det blir vanskelig å få jobb. Jeg er veldig glad i å jobbe med tall, sier Sami, som har eksamen dagen etter.

Han har vaert innsatt i Mandal fengsel i rett over to år, og synes det er fint å kunne bruke tiden på utdanning. Uten den muligheten tror han også det ville vaert vanskelige­re å komme tilbake til samfunnet etter endt soning.

Mangel på egnede Ikt-verktøy har vaert en stor utfordring i norske fengsler, og målet til Utvei er å ruste de innsatte til å bli digitale borgere, på lik linje med de som utdanner seg ute i sivilsamfu­nnet.

– Det nye systemet går også raskere enn det gamle. Jeg kan lettere kommuniser­e med laererne og laste ned canvas, og sider fra universite­tet. Selvsagt er det flere sider jeg kunne ønsket meg, og gjerne flere enn dem jeg har tilgang til, men dette er et fengsel, sier Sami. Han legger til at han gleder seg tiden der han skal over i åpent fengsel, og få seg praksispla­ss.

Koster 12,5 millioner

Piloten i Mandal fengsel koster 12,5 millioner og hadde oppstart til nyttår. Erfaringen­e er så langt gode, og planen er en utvidelse til andre fengsler.

Den nye digitale skoleløsni­ngen inneholder blant annet

Microsoft Teams og Office 365, samt nettstedet NDLA hvor man har digitale laeringsre­ssurser.

Nettsteden­e er nøye gjennomgåt­t, og sidene har sperrer og kontrollti­ltak mot kommunikas­jon med noen utenfor fengselet.

– Vi har i dag 25 nettsteder som kan brukes, og i neste runde skal vi utvide til 180 nettsteder. Mange innsatte har mangelfull skolegang, lese- og skrivevans­ker. Den nye skoleløsni­ngen har verktøy som blant annet tilrettele­gger for å møte akkurat dette, sier Kathrine Bjerke, prosjektle­der og ansatt i It-selskapet Atea.

Lik rett til opplaering

Prosjektet ses på som nybrottsar­beid som fornyer dagens digitale sikkerhets­tenkning i norske

fengsler. Vestland fylkeskomm­une og Kriminalom­sorgsdirek­toratet er prosjektei­ere.

– Skal vi kunne følge laereplane­r, er det viktig å ha internett og digitale løsninger tilgjengel­ig. Vi kan ikke åpne nettet fullt, men vi kan ha det åpent nok til at de får et godt opplaering­stilbud og samtidig ivaretar sikkerhete­n, sier Jan-erik Sandlie, assisteren­de direktør i Kriminalom­sorgsdirek­toratet.

Innsatte i norske fengsler har lik rett til opplaering som befolkning­en ellers. I fengselet i Mandal er det i dag rundt 5 laerere og 35 elever.

Rektor Oddvar Haaland ved Mandal videregåen­de skole mener også det er viktig å få på plass denne løsningen.

– Undervisni­ngen tilpasses

noe mer individuel­t ved videregåen­de skole i fengselet enn i den ordinaere videregåen­de skolen. Gjennom straffegje­nnomføring er de innsatte lenge borte fra virkelighe­ten, saerlig når de soner en lang dom. En sentral del for å bli integrert når man er ferdig sonet, er ved å øve på digitale ferdighete­r med sikre løsninger som ivaretar kravene til kriminalom­sorgen og samtidig imøtekomme­r laereplane­ns krav om digital kompetanse, sier han.

Studerer statsviten­skap

Raymond studerer statsviten­skap ved Universite­tet i Agder (UIA). Han leser pensum som laereren har lastet ned til ham.

– Laereren min har sendt over noen videoer via Youtube, som jeg skal bruke i arbeidet med en podkast. Jeg satt inne i Halden fengsel tidligere, men de har skrotet sin mulighet for utdanning, så da søkte jeg meg hit. For oss som sitter inne er muligheten til å ta utdanning livsviktig, sier Raymond.

Anja Manneråk Knutsen er laerer i fengselet, og i likhet med de innsatte er hun fornøyd med den nye digitale løsningen.

– Dette gjør det mye enklere for meg også, siden jeg nå kan sitte hjemme og lage undervisni­ngsopplegg og kommuniser­e med elevene, sier hun.

 ?? ?? Bjørn Lyngedal fra Vestland fylkeskomm­une, rektor Oddva Haaland fra Mandal videregåen­de skole, prosjektle­der Kathrine Bjerke og Jan-erik Sandlie fra Kriminalom­sorgsdirek­toratet.
Bjørn Lyngedal fra Vestland fylkeskomm­une, rektor Oddva Haaland fra Mandal videregåen­de skole, prosjektle­der Kathrine Bjerke og Jan-erik Sandlie fra Kriminalom­sorgsdirek­toratet.
 ?? ALLE FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND ?? Sami studerer økonomi og administra­sjon ved UIT og har lyst til å jobbe som regnskapsf­ører eller revisor når han løslates.
ALLE FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND Sami studerer økonomi og administra­sjon ved UIT og har lyst til å jobbe som regnskapsf­ører eller revisor når han løslates.
 ?? ?? Anja Manneråk Knutsen er laerer i Agder fengsel avdeling Mandal.
Anja Manneråk Knutsen er laerer i Agder fengsel avdeling Mandal.
 ?? ?? Raymond studerer statsviten­skap i fengselet.
Raymond studerer statsviten­skap i fengselet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway