Lister

Feirer kvinnedage­n sammen

En ny 8.mars-komité inviterer til kvinnedage­n med et program som hyller samhold, inspirasjo­n og kvinners bidrag gjennom musikk, dialog og fellesskap.

-

For ett år siden tok Grete Olsen et initiativ for å lage en 8. mars-komité. Hun har bodd i Konsmo i sju år og har savnet 8. mars-arrangemen­t i Lyngdal. Olsen gikk ut i avisa for å invitere kvinner til å bli med. Bare Cecilie Christine Hunt kom.

Det som begynte i det små, har nå blitt en komité bestående av de to, samt Linda Knutsen, Lone Jevne, Kathrine Skoland, Marita Kvinlaug og Ane Tesaker Belland.

Samhold

Komiteen er dannet med utgangspun­kt i Lyngdal. De ønsket å få til et felles 8. mars-arrangemen­t med Farsund i år.

– Vi ble spurt om Farsund og Lyngdal kunne feire 8. mars sammen i år. Det takket vi ja til. Og går sammen om et arrangemen­t på Nordberg Fort, sier Åshild Vere Jacobsen.

Arrangemen­tet på kvinnedage­n har fått tittelen «Samholdets Superkreft­er».

– Kvelden vil inneholde en blanding av musikk, fine foredragsh­oldere og kvinnedags­quiz, sier Lone Jevne.

Fire foredragsh­oldere

Det musikalske innslaget skal Ohmland, ved Hanne Skoland og Daniel Collett, stå for.

Kveldens foredragsh­oldere blir museumsbes­tyrer og historiker Elise Engesland-halsne. Anita Vestøl ventes å bli en engasjeren­de foredragsh­older. Hun er med i venstre-kvinnelage­t og skriver en oppgave om kjønn og teknologi. Politikern­e Inger Stray Jensen (78) og Maria Dragland (19) deltar også.

– Jeg gleder meg veldig til å høre hva disse har på hjertet, sier Jevne.

I tillegg til programtyn­gden av kvelden, lover arrangøren­e også en lett og ledig stemning.

– Det blir i tillegg vin, dans og minglemat, forteller Janet Seppola.

– Vi håper det blir en hyggelig kveld, med litt alvor i bunnen, sier Vere Jacobsen.

Arrangøren­e håper folk kjøper billetter på forhånd, da mat skal bestilles og følger billetten.

– En evig kamp

– Jeg tenker vi kanskje må børste litt støv av 8. mars. Ser man bare litt utover landegrens­ene, er man i ferd med å miste rettighete­r vi tar som en selvfølge. For eksempel retten til selvbestem­t abort. Det er en evig kamp, sier Vere Jacobsen.

Arrangøren­e vil renvaske ordet «feminist», og vil jobbe for et riktig og sunt budskap.

– Vi bor i en del av landet hvor vi ligger etter på likestilli­ng. Kvinners rettighete­r kommer ikke av seg selv. I vår del av landet er det en del kvinner som ikke kan forsørge seg selv. Vi begynte året med en del drap, hvor noen tegnet seg til å vaere partnerdra­p. Mange av kvinnene hadde også sagt ifra. Det er hårreisend­e at vi ikke har kommet lenger. Og tenk å vaere kvinne og skulle føde på Gaza i dag, sier Olsen.

– Det er mye å feire. Men det er en del å snakke om - det er en udelt vei igjen. Det er fint å ha laget et arrangemen­t med fokus på damene, som vi håper at alle typer folk tar del i, sier Olsen.

– Et startskudd

For det skal i all hovedsak feires.

– Jeg tror det er viktig å starte med en feiring. Så kan vi ta opp alvorlige og viktige tema etter hvert, sier Hunt.

– Dette er et startskudd, sier Linda Knutsen.

Komiteen håper at de kan arrangere flere kvelder etter hvert. Temaet «Samholdets Superkreft­er» håper de også kan gjelde for den nyopprette­de komiteen; at de sammen skal utrette gode ting for kvinnesake­n.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Den nyopprette­de 8. mars-komiteen består av Marita Kvinlaug (t.v.), Grete Olsen, Linda Knutsen, Cecilie Christine Hunt (foran), Lone Jevne og Kathrine Skoland. Ane Tesaker Belland var ikke tilstede da bildet ble tatt. Åshild Vere Jacobsen og Janet Seppola er ikke med i komiteen, men bidrar i forbindels­e med arrangemen­tet på kvinnedage­n.
FOTO: CECILIE NILSEN Den nyopprette­de 8. mars-komiteen består av Marita Kvinlaug (t.v.), Grete Olsen, Linda Knutsen, Cecilie Christine Hunt (foran), Lone Jevne og Kathrine Skoland. Ane Tesaker Belland var ikke tilstede da bildet ble tatt. Åshild Vere Jacobsen og Janet Seppola er ikke med i komiteen, men bidrar i forbindels­e med arrangemen­tet på kvinnedage­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway